Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Minskar bidragsberoendet under vänsterstyre eller högerstyre?

På Twitter har jag sett hur människor som tycker att den socialdemokratiska regeringen gör ett bra jobb hävdar att bidragsberoendet i samhället minskar, medan människor som inte gillar den socialdemokratiska regeringen hävdar att bidragsberoendet ökar. Vad är sant? Vissa pekar på något enstaka bidrags ökning eller minskning som rimmar med deras agenda, men Statistiska Centralbyrån erbjuder en bra översiktsbild.

Först måste man bestämma sig för om bidragsförsörjning är något bra eller något dåligt. Att mycket bidrag betalas ut, kan vara positivt om man antar att många inte klarar av att försörja sig själva. Men självklart är en hög belastning på allmänna medel och ett högt skatteuttag något dåligt för det allmänna välståndet. Och tittar man på antalet personer i arbetsför ålder som är helt bidragsförsörjda, så är det självklart att ett lågt tal är bra. I Sverige räknar man helårsekvivalenter. En helårsekvivalent är helt försörjd av bidrag under ett helt års tid. Två personer som levt på bidrag under sex månader är en helårsekvivalent. Om vi tittar på antalet helårsekvivalenter per år, så kan vi se vilken regering som påverkat bidragsberoendet på vilket sätt.

Jag räknar bort 1990, eftersom jag inte har data från 1989 som kan svara på om 1990 är en ökning eller minskning av antalet helårsekvivalenter, så totalt 31 år av de 32 år som är representerade i tabellen. Dessutom väljer jag att räkna andelen av de arbetsföra, inte de absoluta talen. Vi kan konstatera följande:

20 av de senaste 31 åren har varit vänsterstyrda och 11 har varit högerstyrda. Så rimligtvis borde vänstersidan bära ett högre ansvar för landets tillstånd än högersidan, både när det gäller sådant som är bra i Sverige och sådant som är dåligt.

Från tabellen kan vi avläsa att endast fyra år av 20 vänsterstyrda år har haft en ökning av helårsekvivalenterna (1991, 2002, 2004 och 2020), medan 15 av 20 år har bjudit på en minskning. En 75-procentig framgång alltså!

Högern däremot har fem ökningar och fem minskningar på sina 11 år av makt, vilket innebär en 45-procentig framgång. Är det så här ni vill räkna, så vinner vänstern. Det finns fler faktorer att beakta, och det finns fler mått att beakta, och i Sverige är en rejäl minskning av skattetrycket fortfarande ett obeprövat koncept under modern tid, vilket borde vara något för (åtminstone) högern att springa på.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras E...

Finns ett syfte med Universum? En föreläsning du inte får missa!

Den underbara fysikern, professor Sean Carroll , föreläser på temat Universums syfte. Förutom att Carroll är väldigt rolig och kunnig, så kan ett skäl att titta på detta vara att han argumenterar för att det kanske finns mer syfte med Universum än vad en skeptiker kanske är bekväma att erkänna, rent intuitivt. Ett annat skäl att titta på denna föreläsning infinner sig om du både är kristen och intresserad av fysik. T.ex. är inte liv efter döden, himlen eller helvetet, öppna frågor, utan frågor som fysiker vet svaret på. Den som accepterar kvantfältteori måste anse att själen är en kraft som fortfarande väntar på att upptäckas, men några unknown unknowns med dessa egenskaper finns faktiskt inte. Många religiösa och pseudovetenskapliga dogmer är helt enkelt felaktiga. Mycket nöje!

Mytbildningen kring Joakim Lamotte

Nu när Sveriges Radio bjudit in journalisten Joakim Lamotte, tycker jag att det kan vara legitimt att bemöta mytbildningen kring honom. Lamottes journalistik är väldigt agendadriven och han har en god förmåga att veta var han ska ställa sig för att framkalla de effekter han söker, vilket retar gallfeber på folk. Det har i sin tur gjort honom till ett lovligt byte för negativ ryktesspridning, men ett graverande påstående blir inte sant bara för att man ogillar personen det handlar om. Här är tre exempel. Det påstås ibland att Joakim Lamotte inte är journalist , ofta med hänvisning till att man inte gillar hans journalistik. Men titeln säger egentligen inte så mycket om kvalitén på arbetet, utan om arbetets karaktär. Dålig journalistik är journalistik, vinklad journalistik är journalistik. Vissa kräver en viss utbildning av journalisten för att vilja erkänna honom, och Lamotte är skolad vid Göteborgs universitet och har varit verksam på Sveriges Television och på Göteborgs-Posten. D...