Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Serietecknaren Lise Myhre sparkas på grund av den informella "med knorr"-regeln

Cancel-kulturen har nu nått serietecknaren Lise Myhre, känd för serien Nemi. Hon släppte ifrån sig ett seriemanus som egentligen inte var någon serie, bara ett ställningstagande mot vargjakt. Den opponerar sig mot licensjakt och påpekar att vargen kan utrotas (underförstått från Skandinavien, skulle jag tro). Serien publicerades i flera lokaltidningar (mest NTM om jag uppfattat SVT korrekt) och beslutet att sparka Myhre från sitt uppdrag att leverera Nemi togs av chefredaktörerna på NTM:s tidningar, eftersom "serien" inte levde upp till det informella kravet att vara underhållande eller samtidskommenterande "med knorr". Att kravet är informellt bekräftas av underhållningsleverantören Bulls, som har Nemi i sitt produktsortiment.

Jag är inte blind för den skada som Lise Myhre har orsakat sina medmänniskor, och eftersom jag själv har varit motståndare mot licensjakt av varg, men idag svängt i frågan, så tillhör jag den grupp som förmodligen ska skyddas av NTM-tidningarna. Jag håller inte med Myhre, för jag ser inga problem i att vargen helt försvinner från skandinaviska halvön.

Missförstå mig inte, jag älskar varg, och att möta varg i naturen är i det närmaste en religiös upplevelse för mig. Men just den varg som bor här är stor (ryssvargsgener?), svår att tygla på små landytor och ställer till med problem för bönder som redan har en dysfunktionell regering som tynger dem. Men varför ska just Lise Myhres åsikter rimma med mina? Hon är en autonom och fri människa, och vad har man för moral om det är den vars åsikter man inte delar som man försöker tysta?

NTM:s antagande att jag måste skyddas är kränkande.

Jag bröt med min lokaltidning Nerikes Allehanda (ProMedia) för ett par månader sedan. Det fanns flera skäl, men ett var definitivt att man bytte ut Carpe Diem (Niklas Eriksson) på grund av klagomål från läsare. Läsarna gillade inte serien, tidningen tog tillslut bort dem, jag fick ett mindre skäl att ge dem mina pengar, allt är i sin ordning.

Men anledningen till att Myhre förlorade ett antal kunder var att en redaktör släppt igenom en knorr-fri serie för publicering. Myhre kan inte själv bestämma vad som ska nå tidningen, läsarna har inte levererat några upprepade klagomål, hon har levererat en serie som inte refuserades, utan gick i tryck! Fredrik Lagerqvist, som är chefredaktör för Norrköpings tidningar ger precis den bilden:

Det är bara vi som utgivare som kan kritiseras för vi publicerade den. Man får väl titta på om vi ska se över några rutiner här.

Solklart bullshit-språk för att hon måste kickas för att han har gjort fel. För detta betalar vi skattebetalare 3 miljoner kronor i innovationsstöd, 1,2 miljoner kronor i distributionsstöd, 2,6 miljoner i coronastöd och 2,1 miljoner i redaktionsstöd. Är man så viktig måste givetvis någon annan sparkas när man gör ett val man ångrar.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Mytbildningen kring Joakim Lamotte

Nu när Sveriges Radio bjudit in journalisten Joakim Lamotte, tycker jag att det kan vara legitimt att bemöta mytbildningen kring honom. Lamottes journalistik är väldigt agendadriven och han har en god förmåga att veta var han ska ställa sig för att framkalla de effekter han söker, vilket retar gallfeber på folk. Det har i sin tur gjort honom till ett lovligt byte för negativ ryktesspridning, men ett graverande påstående blir inte sant bara för att man ogillar personen det handlar om. Här är tre exempel. Det påstås ibland att Joakim Lamotte inte är journalist , ofta med hänvisning till att man inte gillar hans journalistik. Men titeln säger egentligen inte så mycket om kvalitén på arbetet, utan om arbetets karaktär. Dålig journalistik är journalistik, vinklad journalistik är journalistik. Vissa kräver en viss utbildning av journalisten för att vilja erkänna honom, och Lamotte är skolad vid Göteborgs universitet och har varit verksam på Sveriges Television och på Göteborgs-Posten. D