Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Vi behöver göra det lite billigare att anställa personer

Jag minns när jag gick i gymnasiet, drack folköl och skrålade på Internationalen, en kampsång som ställde individens frihet framför den starka statens väl. "Både stat och lagar oss förtrycka vi under skatter dignar ner." På den tiden fanns staten för oss, inte vi för staten. På den tiden var man "punk" om man ifrågasatte etablissemanget, och "Staten och kapitalet" med Ebba Grön ansågs fortfarande bära det budskapet från det regimkritiska originalet, "Den ena handen vet vad den andra gör" av Blå Tåget. Socialdemokraternas kontroll över landet fick ett kort avbrott under 1970-talets andra hälft, till förmån för Centerpartiet - det var alltså innan nazistiska rötter var något dåligt - men har sedan dess varit mer eller mindre konstant, och avbrotten i och med regeringen Bildt och regeringen Reinfeldt var ganska tveksamt framgångsrika. 

Sedan dess har "skattetryck" blivit synonymt med "skatteintäkt", och skatteintäkter är ju bra, eller? Tanken är att ju mer vi betalar för välfärden är, desto mer pengar får staten att röra sig med när välfärden finansieras. Om det vore sant, skulle lågprisbutiken Walmart ha tjänat ännu mer pengar på att vara NK än på att vara Walmart. Det är alltså inte säkert att betalningsviljan ökar om man får mindre för pengarna - det är sant när man inte kan göra andra val, men på en fri marknad är det definitivt inte sant. Tvärt om, om det är lättare för företag att tjäna pengar på att anställa människor om det inte är förenat med för höga skatter och avgifter att göra så, och om fler kommer i arbete så är det fler som bidrar till värdeskapandet, vilket t.ex. pengar som betalas ut i bidrag inte gör. Det är alltså bra för landet som helhet att skattesatsen är låg, och det som är bra för landet är särskilt bra för samhällets svaga.

Det finns områden där skattetryck och skatteintäkt korrelerar. Teaterbiljetter är inte ett sådant område, för nästan alla som går på teater är personer som har råd att gå på teater, och därför vill man inte ha för hög moms på teaterbiljetter. Dambindor är nästan ett sådant område, för många köper dem även om de är dyra, och därför har vi den högsta momssatsen på dambindor. Bensin är definitivt ett sådant område.

Dyrare bensin ger högre intäkter för staten, då momsen är en andel av priset, eftersom din bensinbil inte kan köras på ljus och kärlek. Det mesta okynneskörandet är redan borta när literpriset passerade tio kronor, men det går inte att välja bort bilen helt för alla. Någon som bor utanför kollektivtrafiken kanske behöver handla mat, någon annan kanske behöver ta sig till jobbet. Men när val kan göras, är inte sambanden mellan "skattetryck" och "skatteintäkt" lika självklara. Om ett bolag säljer Dickens böcker för 40 kr/styck och ett annat bolag säljer samma böcker för 80 kr/styck, kanske fler personer väljer att betala 40 kr, vilket innebär att den med lägre påslag tjänar mer. När det handlar om momssatser och skatter så kan man inte välja, men ofta kan man det. När en företagare kan anställa personer till en lägre avgift och får behålla en större andel pengarna som den anställde genererar, kommer givetvis företagaren både att vilja anställa fler personer och kanske förmå att betala varje anställd bättre. För den som driver företag vill tjäna pengar, och att betala personer för att utföra saker som gynnar det målet är centralt.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras E...

Finns ett syfte med Universum? En föreläsning du inte får missa!

Den underbara fysikern, professor Sean Carroll , föreläser på temat Universums syfte. Förutom att Carroll är väldigt rolig och kunnig, så kan ett skäl att titta på detta vara att han argumenterar för att det kanske finns mer syfte med Universum än vad en skeptiker kanske är bekväma att erkänna, rent intuitivt. Ett annat skäl att titta på denna föreläsning infinner sig om du både är kristen och intresserad av fysik. T.ex. är inte liv efter döden, himlen eller helvetet, öppna frågor, utan frågor som fysiker vet svaret på. Den som accepterar kvantfältteori måste anse att själen är en kraft som fortfarande väntar på att upptäckas, men några unknown unknowns med dessa egenskaper finns faktiskt inte. Många religiösa och pseudovetenskapliga dogmer är helt enkelt felaktiga. Mycket nöje!

Mytbildningen kring Joakim Lamotte

Nu när Sveriges Radio bjudit in journalisten Joakim Lamotte, tycker jag att det kan vara legitimt att bemöta mytbildningen kring honom. Lamottes journalistik är väldigt agendadriven och han har en god förmåga att veta var han ska ställa sig för att framkalla de effekter han söker, vilket retar gallfeber på folk. Det har i sin tur gjort honom till ett lovligt byte för negativ ryktesspridning, men ett graverande påstående blir inte sant bara för att man ogillar personen det handlar om. Här är tre exempel. Det påstås ibland att Joakim Lamotte inte är journalist , ofta med hänvisning till att man inte gillar hans journalistik. Men titeln säger egentligen inte så mycket om kvalitén på arbetet, utan om arbetets karaktär. Dålig journalistik är journalistik, vinklad journalistik är journalistik. Vissa kräver en viss utbildning av journalisten för att vilja erkänna honom, och Lamotte är skolad vid Göteborgs universitet och har varit verksam på Sveriges Television och på Göteborgs-Posten. D...