Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Mitt sista år som officiell humanist var både positivt och negativt

Veckans avsnitt av podcasten Generation YX spelade vi in just som jag kommit hem från en föreläsning i en skola. Som företrädare för Humanisterna så blir det alltid lite av en turné runt jul, då studenterna läser livsåskådning. Det beror på att lärarna själva inte kan berätta om livsåskådningar, på grund av att det som uppfattas som kontroversiellt kan slå tillbaka mot dem. Genom att bjuda in externa föreläsare, slipper man en konflikt med föräldrar till barn som hört något de inte gillar, och som en extra bonus så får studenterna höra om olika livsåskådningar från hästens mun. Just detta år, som förmodligen är mitt sista som företrädare för den sekulärhumanistiska livsåskådningen, var mina erfarenheter extremt blandade.

Den första föreläsningen skedde på en skola där ett antal muslimer hade gjort en värdegrundskontroll på mig, och kommit till slutsatsen att jag inte respekterade deras religion till den grad de önskade. Resultatet av deras granskning var dem inte tillfredsställande. Inte det minsta. Istället för att diskutera vad vi vet om yttervärlden, pratade vi om maktanalyser, identitetspolitik, rasism och muslimers rätt att anpassa samhället efter Allahs önskemål. Är Anders Hesselbom kanske rentav rasist? Varför vill han annars ifrågasätta imamernas predikan? Numera är det viktigt vem man är, och att denna vem kan räta sig i ledet.

Den sista föreläsningen skedde på en skola där eleverna knappt kunde vänta tills mitt föredrag var överstökat, så att de kunde ställa sina frågor.

"Visst, gud finns inte, men hur ser du på detta förhållande inom strängteorin?"

"Ok, du är ateist, men borde inte multiversumhypotesen bära på dessa och dessa implikationer?"

Och så vidare.

Skillnaden mellan skolor och vilka kulturer som odlas på dessa är gigantisk.

Jag har företrätt Humanisterna i lite för många år och fått utstå rätt många påhopp under tiden. Därför är jag mycket glad att mitt sista framträdande blev så pass lyckat. Lyckat till den grad att jag fick erkänna att jag inte har kunskap nog att svara på elevernas frågor! Men det är med ett visst bekymrat sinne jag lämnar detta uppdrag.

Skillnaden mellan kulturer där islam måste respekteras och stigmatiserande etiketter sätts på den som utmanar, och kulturer där allt får ifrågasättas och inget ämne inte är föremål för debatt, är som sagt enormt. Så även om jag är bekymrad över tillståndet idag, var det hoppfullt att se att de som skriker högst inte företräder alla.

Avsnitt 70 av podcasten Generation YX släpps för gratislyssning på måndag 20/12.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras E...

Finns ett syfte med Universum? En föreläsning du inte får missa!

Den underbara fysikern, professor Sean Carroll , föreläser på temat Universums syfte. Förutom att Carroll är väldigt rolig och kunnig, så kan ett skäl att titta på detta vara att han argumenterar för att det kanske finns mer syfte med Universum än vad en skeptiker kanske är bekväma att erkänna, rent intuitivt. Ett annat skäl att titta på denna föreläsning infinner sig om du både är kristen och intresserad av fysik. T.ex. är inte liv efter döden, himlen eller helvetet, öppna frågor, utan frågor som fysiker vet svaret på. Den som accepterar kvantfältteori måste anse att själen är en kraft som fortfarande väntar på att upptäckas, men några unknown unknowns med dessa egenskaper finns faktiskt inte. Många religiösa och pseudovetenskapliga dogmer är helt enkelt felaktiga. Mycket nöje!

Mytbildningen kring Joakim Lamotte

Nu när Sveriges Radio bjudit in journalisten Joakim Lamotte, tycker jag att det kan vara legitimt att bemöta mytbildningen kring honom. Lamottes journalistik är väldigt agendadriven och han har en god förmåga att veta var han ska ställa sig för att framkalla de effekter han söker, vilket retar gallfeber på folk. Det har i sin tur gjort honom till ett lovligt byte för negativ ryktesspridning, men ett graverande påstående blir inte sant bara för att man ogillar personen det handlar om. Här är tre exempel. Det påstås ibland att Joakim Lamotte inte är journalist , ofta med hänvisning till att man inte gillar hans journalistik. Men titeln säger egentligen inte så mycket om kvalitén på arbetet, utan om arbetets karaktär. Dålig journalistik är journalistik, vinklad journalistik är journalistik. Vissa kräver en viss utbildning av journalisten för att vilja erkänna honom, och Lamotte är skolad vid Göteborgs universitet och har varit verksam på Sveriges Television och på Göteborgs-Posten. D...