Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Inte alla politiska läger betraktar svensk public service som objektiva

Ett argument som används för att staten ska driva landets största tv-bolag SVT och radio-bolag SR (med tillhörande webbsidor) är att staten är objektiv. Objektiviteten verkar mest synlig för personer med sympatier till vänster och tycks se ut som en vänstervridning för människor åt höger. Detta borde besvära SVT:s och SR:s försvarare, för om man hänger upp bolagens existens på något som för många inte tycks finnas, blir bolagens framtid ofrånkomligen ett föremål för diskussion.

Hur ser detta oberoende ut? När det blev känt att Stefan Löfven skulle bli partiledare för Socialdemokraterna skrev SR han är "respekterat även i den borgerliga regeringskretsen". När det blev känt att Isabella Lövin skulle bli språkrör för Miljöpartiet lyfte man fram att hon belönats med stora journalistpriset. Men när Ulf Kristersson skulle bli partiledare för Moderaterna belyser SR endast sådant som är graverande för honom.

Det är alltså helt uppenbart för vem som helst att man måste ha sina sympatier till vänster för att uppfatta den form av objektivitet som public service bjuder på, vilket inte sällan är samma personer som rent av blir arga när högern syns i rutan, om ens i ett satirprogram. Så hur fyller man t.ex. en ledarsida när man anser sig sakna politiskt narrativ? Vilka åsikter är det den som inte är höger eller vänster anser sig ha? De korrekta åsikterna såklart, t.ex. att föräldrar måste bli bättre på att dela på föräldradagarna. Tydligen är inte någon tidskrift på den fria marknaden betrodd att vara part i svenskens kamp om att slippa sina barn.

Hur borde objektivitet uppnås? Mitt svar på den frågan är att helt avreglera media. Låt SvD vara obunden moderat, låt DN vara oberoende liberal och låt oberoende socialdemokratisk. Att vara ärlig med sin infallsvinkel är mer trovärdigt än att försöka dölja den bakom en påstådd objektivitet, som ändå bara uppfattas som objektiv av personer som delar det valda narrativet. Jag är en försvarare av public service, när ordet beskriver programinnehåll, men inte när ordet samlar all form av tvångsfinansierade program. Det berövar fri media en massa marknadsandelar, som behöver lappas ihop med det principiellt problematiska presstödet.

Läs även gärna: "Fel att låta SVT bada vidare i pengar".

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras E...

Finns ett syfte med Universum? En föreläsning du inte får missa!

Den underbara fysikern, professor Sean Carroll , föreläser på temat Universums syfte. Förutom att Carroll är väldigt rolig och kunnig, så kan ett skäl att titta på detta vara att han argumenterar för att det kanske finns mer syfte med Universum än vad en skeptiker kanske är bekväma att erkänna, rent intuitivt. Ett annat skäl att titta på denna föreläsning infinner sig om du både är kristen och intresserad av fysik. T.ex. är inte liv efter döden, himlen eller helvetet, öppna frågor, utan frågor som fysiker vet svaret på. Den som accepterar kvantfältteori måste anse att själen är en kraft som fortfarande väntar på att upptäckas, men några unknown unknowns med dessa egenskaper finns faktiskt inte. Många religiösa och pseudovetenskapliga dogmer är helt enkelt felaktiga. Mycket nöje!

Mytbildningen kring Joakim Lamotte

Nu när Sveriges Radio bjudit in journalisten Joakim Lamotte, tycker jag att det kan vara legitimt att bemöta mytbildningen kring honom. Lamottes journalistik är väldigt agendadriven och han har en god förmåga att veta var han ska ställa sig för att framkalla de effekter han söker, vilket retar gallfeber på folk. Det har i sin tur gjort honom till ett lovligt byte för negativ ryktesspridning, men ett graverande påstående blir inte sant bara för att man ogillar personen det handlar om. Här är tre exempel. Det påstås ibland att Joakim Lamotte inte är journalist , ofta med hänvisning till att man inte gillar hans journalistik. Men titeln säger egentligen inte så mycket om kvalitén på arbetet, utan om arbetets karaktär. Dålig journalistik är journalistik, vinklad journalistik är journalistik. Vissa kräver en viss utbildning av journalisten för att vilja erkänna honom, och Lamotte är skolad vid Göteborgs universitet och har varit verksam på Sveriges Television och på Göteborgs-Posten. D...