Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Hur har sexualbrotten utvecklats sedan år 2000?

Trots att det är långt till nästa riksdagsval används sexualbrottsstatistik redan som ett slagträ i debatten. Är offren många eller få? Ökar eller minskar de? BRÅ har en öppen databas man får slå i, och från den har jag hämtat ut några grundläggande diagram med data mellan år 2000 och 2018.

De anmälda sexualbrotten per 100000 invånare har utvecklats från 100 till 221.


Av dessa sexualbrott har de anmälda våldtäkterna per 100000 invånare ökat från 23 till 78.

För län har man bara data t.o.m. år 2014, men för Skåne har ökningen av anmälda sexualbrott per 100000 invånare har utvecklats från 104 till 295, vilket är mer än rikssnittet. För Stockholms är motsvarande siffror 145 till 223 och Västra Götaland 81 till 157.


Därefter finns data på regionsnivå, och då går Syd från 180 till 222, Stockholm från 210 till 252 och Väst från 179 till 194 per 100000 invånare.


Det totala antalet anmälda sexualbrott har ökat från 8833 år 2000 stycken till 22476 stycken år 2018.

Men anmälda sexualbrott är inte samma sak som antalet utförda sexualbrott, och betydligt fler upplever sig ha varit utsatt för ett sexualbrott än antalet anmälningar som kommer in. Och vidare så är inte antal brottsoffer samma sak som varken antal brott, antal gärningsmän eller antal domar. Därför måste man veta vad man diskuterar. För att uppskatta antalet brottsoffer har BRÅ sin årliga nationella trygghetsundersökning. Den visar att 1,5% av befolkningen var utsatta för ett sexualbrott år 2006 medan 6,4% utsattes år 2017 (barn exkluderade).


Som tidigare påpekats har Andreas Magnusson inte förstått att olika parametrar kan ha olika värden utan att de för den sakens skull säger emot varandra. För den som har undersökt frågan, kan det t.ex. vara rimligt att tänka att fler än 10 filmer har piratkopierats under år 2017, trots att det bara finns en fällande dom, vilket inte Magnusson kan acceptera då han hänger upp sin argumentation på att de utförda brotten inte kan överstiga antalet anmälningar (vilket även plockats upp av bloggen Motargument). Men vi vet bättre då frågan som sagt har undersökts av BRÅ.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras E...

Finns ett syfte med Universum? En föreläsning du inte får missa!

Den underbara fysikern, professor Sean Carroll , föreläser på temat Universums syfte. Förutom att Carroll är väldigt rolig och kunnig, så kan ett skäl att titta på detta vara att han argumenterar för att det kanske finns mer syfte med Universum än vad en skeptiker kanske är bekväma att erkänna, rent intuitivt. Ett annat skäl att titta på denna föreläsning infinner sig om du både är kristen och intresserad av fysik. T.ex. är inte liv efter döden, himlen eller helvetet, öppna frågor, utan frågor som fysiker vet svaret på. Den som accepterar kvantfältteori måste anse att själen är en kraft som fortfarande väntar på att upptäckas, men några unknown unknowns med dessa egenskaper finns faktiskt inte. Många religiösa och pseudovetenskapliga dogmer är helt enkelt felaktiga. Mycket nöje!

Mytbildningen kring Joakim Lamotte

Nu när Sveriges Radio bjudit in journalisten Joakim Lamotte, tycker jag att det kan vara legitimt att bemöta mytbildningen kring honom. Lamottes journalistik är väldigt agendadriven och han har en god förmåga att veta var han ska ställa sig för att framkalla de effekter han söker, vilket retar gallfeber på folk. Det har i sin tur gjort honom till ett lovligt byte för negativ ryktesspridning, men ett graverande påstående blir inte sant bara för att man ogillar personen det handlar om. Här är tre exempel. Det påstås ibland att Joakim Lamotte inte är journalist , ofta med hänvisning till att man inte gillar hans journalistik. Men titeln säger egentligen inte så mycket om kvalitén på arbetet, utan om arbetets karaktär. Dålig journalistik är journalistik, vinklad journalistik är journalistik. Vissa kräver en viss utbildning av journalisten för att vilja erkänna honom, och Lamotte är skolad vid Göteborgs universitet och har varit verksam på Sveriges Television och på Göteborgs-Posten. D...