Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Tiden är mogen att omvandla P3 till betalkanal

När jag var ung var betal-tv nytt. Det innebar att man mot en månads- eller årsavgift fick se fri (som i speech) tv. I Sverige slog det inte speciellt hårt, eftersom det ansågs vara osocialistiskt att frivilligt betala för underhållning som konkurrerade med den statligt reglerade underhållningen, som då representerades av SF, SR och SVT.

Sedan 1980-talet har socialismen utsatts för konkurrens i Sverige. Idag finns t.ex. den finansiella liberalismen, som trots att den vunnit ungdomens hjärta, aldrig riktigt lyckats bli modern. Idag är betal-tv "the shit", och man nöjer sig sällan med en betaltjänst - Netflix och Spotify är något slags minimum, och det har till och med diskuterats att studiestödet ska täcka betal-kanalerna. Så trots att socialism är det politiska system man helst bekänner sig till, så är marknadsliberalism det man hungrar efter.

Idag, när statskassan inte räcker till allt den kanske borde räcka till, är statliga åtaganden föremål för diskussion. Förevändningarna att använda skattepengar till webb-, tv- och radioinnehåll har varit 1) public service, 2) jag vill ha det och 3) kvalité.

När vi betraktar radiokanalen P3 ur detta perspektiv, ter det sig naturligt att den bör lyftas ur skattefinansieringen och istället infinna sig som en av staten tillhandahållen betaltjänst, likt Svenska kyrkan. När det gäller Svenska kyrkan måste alla betala för tjänsterna de tillhandahåller (begravning), men medbestämmanderätten över organisationen är reserverad deras medlemmar. Dessutom måste alla betala för insamlingen av medlemsavgiften.


Beträffande P3 är detta en vettig lösning. Istället för att alla ska betala för innehållet, borde alla (som när det gäller Svenska kyrkan) betala för insamlingen av anslaget, men endast de som vill lyssna betalar en extra summa som täcker verksamhets- och produktionskostnaderna.

1) P3 är inte public service i ordets rätta bemärkelse - P3 spelar populärmusik och producerar ungdomsprogram. Ungefär som Mix Megapol.

2) Det du vill ha vill du naturligtvis betala för.

3) Kopplingen mellan kvalité och kostnad är antingen inte kausal (tänk på diskussionen om vinster i välfärden) eller så räddas den upp av punkt 1 och 2.

Det finns alltså inga skäl att flytta välfärdspengar till P3.

Kommentarer

  1. Kan du verkligen separera P3 från Sveriges Radio som helhet i det här resonemanget?

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Sverigedemokraterna och åsiktskorridoren

Nej, jag tror inte än på att Sverigedemokraterna är Sveriges största parti, men oavsett om Yougovs undersökning stämmer eller inte, så ger den en fingervisning av hur det kan gå för oss. Jag tror att åsiktskorridoren är en viktig orsak till deras framgång. Det är med lite åsiktskorridoren som det är med Gud. Det spelar ingen roll om den finns eller inte, den har sina konsekvenser ändå. Även en icke-existerande Gud kan vara trodd på och även en icke-existerande Gud kan vara låtsaskompis eller mental snuttefilt åt en troende. Även en icke-existerande åsiktskorridor kan utgöra ett enormt problem för den som råkar kliva utanför, vilket brukar visa sig när det handlar om de uppenbara problemen Sverige har med migrationspolitiken. Den är dyr och ineffektiv. Visst, den göder opportunister som Bert Karlsson, men den är långt ifrån optimal. Även då kritiken mot flyktingpolitiken kommer från annat håll än SD, kanske rent av i syfte att komma till bukt med problemen så att vi kan hjälpa f