Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

SR stärker samröret med den politiska vänstern

Det brukar uppstå en viss irritation när man påpekar att Sveriges Radio (SR) är vänster och regeringsvänlig. Trots att detta bekräftas av den enda publikation jag känner till, är det många som bedyrar SR:s opartiskhet. Undersökningen i fråga (JMG, GU) sammanställdes 2012 och säger att 70% av journalisterna sympatiserar med S, MP eller V (där S är betydligt mindre bland journalister än hos allmänheten) medan 45% av allmänheten har sina sympatier där. Feministiskt Initiativ, som står långt ut på vänsterkanten, fick då 1% av journalisternas sympatier, men 0% av allmänhetens.

Bland SVT:s personal får V 18%, S 13% och MP 52% (totalt 83%). Bland SR:s personal får V 17%, S 11% och MP 54% (totalt 82%). Sympatier för Feministiskt Initiativ är inte redovisade i sammanställningen. Så här skrev SR 2012 med anledning av att Stefan Löfven skulle bli partiledare:
Löfvens förmåga som partipolitisk debattör är oprövad, men han har lång och bred erfarenhet av arbetsmarknadspolitiken. Jobb, arbetsrätt och näringspolitik har varit centrala frågor under hela hans fackliga karriär. 
Han namn är respekterat även i den borgerliga regeringskretsen. Inte minst sedan han bidragit till en avtalsuppgörelse under finanskrisen för ett par år sedan, när IF Metall gick med på att sänka lön och arbetstid tillfälligt, med motiveringen att det skulle hjälpa svensk ekonomi.
Och så här skrev man 2016 om Isabella Lövin med anledning av att hon skulle bli språkrör:
Isabella Lövin, 53 år, var Europaparlamentsledamot för Miljöpartiet från 2009 till 2014, då hon utsågs till biståndsminister. Före politikerkarriären arbetade Lövin som kultur- och miljöjournalist. Mest uppmärksammad blev hon för debattboken "Tyst hav: Jakten på den sista matfisken", utgiven 2007 och belönad med Stora journalistpriset. 
– Jag är hedrad och glad, sa Isbaella [sic] Lövin vid presskonferensen i Stockholm.
Idag, när Ulf Kristersson meddelar att han kandiderar till rollen som partiledare för M, reagerade SR så här:


Artikeln som man länkar till är nu raderad, och Sveriges Radio har gått ut med en ursäkt på Twitter. För min del behövs inga ursäkter för denna text. Vi vet ju var sympatierna finns! Det som behövs är mångfald, vilket är något mycket mer än kön, hudfärg och sexuell läggning. Kanske är det bristen på åsiktsmångfald som gör att ämnet väcker irritation, för om antingen gillar SR eller den regering som SR försvarar, vill man förmodligen bevara status quo.

Uppdatering: texten hade kollats för få gånger, och publiceringen kommer att följas upp internt "på olika sätt". Men kan man verkligen klandra en fisk för att den gillar vatten?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras E...

Finns ett syfte med Universum? En föreläsning du inte får missa!

Den underbara fysikern, professor Sean Carroll , föreläser på temat Universums syfte. Förutom att Carroll är väldigt rolig och kunnig, så kan ett skäl att titta på detta vara att han argumenterar för att det kanske finns mer syfte med Universum än vad en skeptiker kanske är bekväma att erkänna, rent intuitivt. Ett annat skäl att titta på denna föreläsning infinner sig om du både är kristen och intresserad av fysik. T.ex. är inte liv efter döden, himlen eller helvetet, öppna frågor, utan frågor som fysiker vet svaret på. Den som accepterar kvantfältteori måste anse att själen är en kraft som fortfarande väntar på att upptäckas, men några unknown unknowns med dessa egenskaper finns faktiskt inte. Många religiösa och pseudovetenskapliga dogmer är helt enkelt felaktiga. Mycket nöje!

Mytbildningen kring Joakim Lamotte

Nu när Sveriges Radio bjudit in journalisten Joakim Lamotte, tycker jag att det kan vara legitimt att bemöta mytbildningen kring honom. Lamottes journalistik är väldigt agendadriven och han har en god förmåga att veta var han ska ställa sig för att framkalla de effekter han söker, vilket retar gallfeber på folk. Det har i sin tur gjort honom till ett lovligt byte för negativ ryktesspridning, men ett graverande påstående blir inte sant bara för att man ogillar personen det handlar om. Här är tre exempel. Det påstås ibland att Joakim Lamotte inte är journalist , ofta med hänvisning till att man inte gillar hans journalistik. Men titeln säger egentligen inte så mycket om kvalitén på arbetet, utan om arbetets karaktär. Dålig journalistik är journalistik, vinklad journalistik är journalistik. Vissa kräver en viss utbildning av journalisten för att vilja erkänna honom, och Lamotte är skolad vid Göteborgs universitet och har varit verksam på Sveriges Television och på Göteborgs-Posten. D...