Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Rasförräderi, Hans Reuterskiöld‏?

Ibland blir man verkligen ledsen på riktigt. Hans Reuterskiöld‏ (kommunikatör för fackförbundet Sveriges Farmaceuter) skrev ett sånt där ryggdunkartweet som omdömeslösa män med makt gärna gör, men Reuterskiöld‏ var kanske osedvanligt tanklös i sitt budskap. Om Hanif Bali skrev han idag:
Är Hanif Bali bloggosfärens motsvarighet till Jackie Arklöv?
Jackie Arklöv är alltså uttalad nazistsympatisör och en av dömda för Malexandermorden. Vad i hela världen är det som gör att Reuterskiöld‏ kommer på att dra paralleller mellan Arklöv och Bali? Hudfärgen såklart. Den som likt Hans Reuterskiöld‏ baserar sin uppfattning om vad man ska tycka och tänka på hudfärg, hamnar i ständig konflikt mellan sina föreställningar och sina observationer.


Bali har förresten, på grund av sin hudfärg, avkrävts tacksamhet för sin vistelse i Sverige - rasism är inte så ovanligt som man vill tro. Bali ringde Reuterskiöld‏, vilket Reuterskiöld‏ kommenterar offentligt i en mening som dryper av härskartekniker:
Du lät gråtfärdig i telefon, men det kanske är ditt normalläge, och bad om ursäkt om du blivit ledsen och erbjöd mig ta bort tweeten.
Och genom att påstå att han bett om ursäkt, tänker han nog att dels att saken ska vara utagerad och dels att han inte ska behöva be om ursäkt. Jag kanske är naiv, men jag tror verkligen att Reuterskiöld‏ själv skulle förfärats om det var han som betraktade denna konversation utifrån, men han har visat sig oförmögen att förstå när han själv gått över gränsen. Eller så har han helt enkelt en dålig människosyn.

Uppdatering: Senare samma dag, kl. 19:59, publicerade Hans Reuterskiöld en ursäkt på Twitter. Jag är frestad att säga att polletten tillslut trillade ner, men förmodligen har vi att göra med en blind höna som hittat ett korn, eftersom jag finner det mer troligt att Reuterskiöld var mer trogen sina åsikter innan han blev kritiserad för dem. Han tog även bort sin yrkesresumé från Twitter i samband med detta.

Uppdatering 2017-08-22: Idag meddelar Sveriges Farmaceuter att Hans Reuterskiöld tar tjänstledigt tillsvidare. Jag hoppas att detta inte är relaterat till att han framfört sina privata åsikter på Twitter.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Sverigedemokraterna och åsiktskorridoren

Nej, jag tror inte än på att Sverigedemokraterna är Sveriges största parti, men oavsett om Yougovs undersökning stämmer eller inte, så ger den en fingervisning av hur det kan gå för oss. Jag tror att åsiktskorridoren är en viktig orsak till deras framgång. Det är med lite åsiktskorridoren som det är med Gud. Det spelar ingen roll om den finns eller inte, den har sina konsekvenser ändå. Även en icke-existerande Gud kan vara trodd på och även en icke-existerande Gud kan vara låtsaskompis eller mental snuttefilt åt en troende. Även en icke-existerande åsiktskorridor kan utgöra ett enormt problem för den som råkar kliva utanför, vilket brukar visa sig när det handlar om de uppenbara problemen Sverige har med migrationspolitiken. Den är dyr och ineffektiv. Visst, den göder opportunister som Bert Karlsson, men den är långt ifrån optimal. Även då kritiken mot flyktingpolitiken kommer från annat håll än SD, kanske rent av i syfte att komma till bukt med problemen så att vi kan hjälpa f