Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Bokrecension: "Biblisk rekordbok" av Simon Jürgens

"Biblisk rekordbok" är en bok som vänder sig till barn.


På den säljande baksidan frågar man sig om läsaren vet vilken som är den högsta byggnaden som omnämns i Bibeln, eller läsaren kanske vet vad den starkaste mannen hette? Ungefär så här avslutas beskrivningen: Du har säkert redan upptäckt vilken spännande bok Bibeln är. I Biblisk rekordbok kan du läsa om många av de fantastiska rekord Bibelns människor är innehavare av. Genom Biblisk rekordbok lär du känna Bibeln från ytterligare en ny sida - till både glädje och nytta. Och visst blir man glad att få bredda sig? Vi kan läsa om det längsta gästabudet, om den enda kvinnan som drog ut i strid, det största undret, den största penningsumman i Nya Testamentet, den längsta resan och mycket mer därtill.


Som du ser, är mitt citat ungefärligt. Kristna kan skriva "bibeln" med inledande gemen för att indikera att ordet är ett substantiv - det är deras bibel - medan jag anser att det är ett namn på en bok, och därför ska ha inledande versal - "Bibeln".

Men hur vidgar detta läsarens perspektiv? Hur blir jag breddad? Jag vet inte om jag rakryggat kan säga att boken är tydlig med vad som är "biblisk historia" och vad som "är" i den naturvetenskapliga betydelsen. Det framgår liksom inte.


Påståenden om vilket djur som är flitigast...


...blandas helt skamlöst med påståenden om den största mannen...


...och det största skeppet. Allvarligt? Det största skeppet?


Alltså, den berättelse som Jim Jefferies (triggervarning) hävdar att man inte kan berätta för ett efterblivet barn utan att bli ifrågasatt, ska blandas in i en bok som inte tydligt deklarerar vilka påståenden som man förväntas tro på, och vilka påståenden som tillhör en specifik religions påhittade dogmer. Den kanske mest substantiella kritiken som det upplysta samhället har att bjuda mot religion, är just sammanblandningen mellan verklighet och religion. Den dagen detta är tydligt, är mitt uppdrag slutfört. Myran kan vara flitig, trots att Noa aldrig byggde någon ark. Vad sägs om lite ärlighet kring detta?

Är du en förälder som funderar på att köpa denna bok, så kommer det krävas en viss aktivering och en viss förkunskap. Nej, det största verkliga undret var inte när Jesus återuppväckte Lasaros från det döda, för det har givetvis aldrig hänt - det är boken Bibelns största under. Vill du anta denna utmaning, agera väl. Lycka till!

Kommentarer

  1. Apologeter uppnår ibland oanade höjder av sanningssägande....ja, nästan mirakulösa stratosfäriska etrar i sitt sökande efter någon form av barnsligt kontextuell samstämmighet med boken de avgudar.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Sverigedemokraterna och åsiktskorridoren

Nej, jag tror inte än på att Sverigedemokraterna är Sveriges största parti, men oavsett om Yougovs undersökning stämmer eller inte, så ger den en fingervisning av hur det kan gå för oss. Jag tror att åsiktskorridoren är en viktig orsak till deras framgång. Det är med lite åsiktskorridoren som det är med Gud. Det spelar ingen roll om den finns eller inte, den har sina konsekvenser ändå. Även en icke-existerande Gud kan vara trodd på och även en icke-existerande Gud kan vara låtsaskompis eller mental snuttefilt åt en troende. Även en icke-existerande åsiktskorridor kan utgöra ett enormt problem för den som råkar kliva utanför, vilket brukar visa sig när det handlar om de uppenbara problemen Sverige har med migrationspolitiken. Den är dyr och ineffektiv. Visst, den göder opportunister som Bert Karlsson, men den är långt ifrån optimal. Även då kritiken mot flyktingpolitiken kommer från annat håll än SD, kanske rent av i syfte att komma till bukt med problemen så att vi kan hjälpa f