Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Sämst på twitter

Andreas Pettersson, adjunkt vid Umeå Universitet, blev uppmärksammad då han började ropa nedlåtande tillmälen efter folk på Twitter, tillsynes slumpmässigt. Många tweets skrev, och få saknade fraser som "dum i huvudet".


Hela skådespelet var starkt kopplat till Umeå Universitets varumärke, men de var inte besvärade av att Petterssons tillmälen skulle vara negativt för universitetets varumärke, utan påpekade det självklara: Pettersson har full yttrandefrihet.


Detta är lite av ett ämnesbyte, inget som någon har ifrågasatt. Linda Strand Lundberg och jag författade en insändare på ämnet till Västerbottens-Kuriren, där vi hoppas att belysa problemet, och kanske rent av provocera fram en utförligare replik från UMU.
Under helgen uppmärksammades vi på att en person på microbloggen Twitter ägnade sig åt diverse kränkande angrepp på meningsmotståndare. Vid en närmare anblick visade det sig att det rörde sig om en adjunkt på Umeå universitet som använde det sociala mediet till att skrika skällsord åt andra användare. Upprepade gånger, i var och varannan mening faktiskt, använde han tillmälen som "dum i huvudet" om sina meningsmotståndare, utan att egentligen förklara varför. Det som kännetecknade de hätska angreppen var att de var grova. Vi har givetvis ingen anledning att tro att universitetsadjunkten missköter sitt arbete. Vi har tyvärr inte heller skäl att hävda att grovt språk och nedsättande tillmälen är ovanliga på Twitter eller andra sociala medier. Det finns alltför många människor som använder sig av nedsättande kommentarer och hätska utspel riktade mot andra.
Men detta fall drog ögonen åt sig. Det första man tänker när man klickar på profilen som ligger bakom dessa utspel, är att de kommer från Umeå Universitet (UMU). Profilbilden är officiell och i personbeskrivningen hänvisas till yrkesrollen och arbetsgivaren. Det vi ser är alltså en universitetsadjunkt som ägnar tid åt att skrika efter folk. Låt oss vara tydliga med att vi erkänner adjunktens rätt att agera såsom han önskar, så länge inga lagar bryts. Att dessa utspel skedde i UMU's goda namn, gav oss däremot en anledning att ta reda på hur universitetet själva såg på detta. De hänvisade i sitt svar inte till sitt varumärke, utan till yttrandefriheten. Precis som vi anser att alla människor har rätt att ägna sig åt Twitterutspel så valde UMU att påpeka adjunktens rätt att lägga sin tid på detta.
Det Umeå universitet saknar är uppenbarligen en policy som beskriver hur man ska agera när man representerar universitetet i sociala medier. Flera andra myndigheter har dylika policies och många twittrare som har behov av att racka ner på sina medmänniskor skyltar visserligen med företagsnamnet, fast med en kompletterande klausul som säger att "åsikterna som presenteras är twittrarens egna". Här ges dock intrycket att det är UMU som är avsändaren - alltså det universitet som vi betalar skattepengar för och vill känna oss stolta över. Detta är inte en fråga om yttrandefrihet eller någon önskan om att adjunkten ska sluta redogöra för vilka som är dumma i huvudet och inte, detta är en profileringsfråga.
Anders Hesselbom
Linda Strand Lundberg
Medlemmar i Humanisterna
Och det är så här han profilerar sig. Alltså, detta är avsändaren som berättar vilka som är dumma i huvudet:


Inte undra på att detta för tankarna till Umeå Universitet. Visst kan man förnuftsmässigt tänka att Pettersson representerar sina egna åsikter - en s.k. välvillig tolkning av Petterssons gärning - men det är inte vad som står. Jurist, UMU. Hade jag varit Petterssons chef, hade jag inte varit fullt så stolt, och som skattebetalare tar jag mig friheten att reagera.


Så här hanterar Pettersson kritiken:





Uppdatering 2014-06-13: En twitter-användare pingade mig med påståendet om att Linda och jag kontaktar folks arbetsgivare. Så har inte skett. Anledningen till att vi skrev insändaren till VK, var att vi anser att Pettersson hade sin arbetsgivares varumärke i ryggen när han uttalade sig. De enda repliker med UMU som jag känner till, kommer från en annan twitteranvändare och sedan från Petterson själv. Som jag tidigare sagt, har jag ingen anledning att tro att Pettersson gör något annat än ett bra jobb.

Uppdatering 2015-09-02: Från näthat till till härskarteknik. Andreas Petterssons ledord är inte längre "idiot" utan "kränkt". Läst gärna Umeå universitets kulturrelativister av Sakine Madon och min kommentar.

Kommentarer

  1. Svårt att hitta en lägre nivå på försvaret än: "det han gör är lagligt".

    SvaraRadera
  2. Det är ju bra att iallafall en högskola agerar rätt, och vägrar läxa upp sina anställda för deras privata agerande. Det är ju något som arbetsgivaren inte har något som helst att skaffa med. Tyvärr är ju dom flesta lärosätena extremt fega, se exemplen med Erik Svensson på LU och Tor Aulin på Chalmers.

    Det här att kontakta arbetsgivaren för att försöka straffa folk är ett ofog, och det är en skam att humanister använder sig av det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det som efterfrågas är inte ett "straff" utan en policy för hur man agerar i social media, när man profilerar sig som universitetsadjunkt.

      (Om du hört något om humanister som agerat olämpligt, skulle jag önska att du kontaktar förbundet, eftersom vi är bekymrade över vad som görs i förbundets namn.)

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Finns ett syfte med Universum? En föreläsning du inte får missa!

Den underbara fysikern, professor Sean Carroll , föreläser på temat Universums syfte. Förutom att Carroll är väldigt rolig och kunnig, så kan ett skäl att titta på detta vara att han argumenterar för att det kanske finns mer syfte med Universum än vad en skeptiker kanske är bekväma att erkänna, rent intuitivt. Ett annat skäl att titta på denna föreläsning infinner sig om du både är kristen och intresserad av fysik. T.ex. är inte liv efter döden, himlen eller helvetet, öppna frågor, utan frågor som fysiker vet svaret på. Den som accepterar kvantfältteori måste anse att själen är en kraft som fortfarande väntar på att upptäckas, men några unknown unknowns med dessa egenskaper finns faktiskt inte. Många religiösa och pseudovetenskapliga dogmer är helt enkelt felaktiga. Mycket nöje!

Mytbildningen kring Joakim Lamotte

Nu när Sveriges Radio bjudit in journalisten Joakim Lamotte, tycker jag att det kan vara legitimt att bemöta mytbildningen kring honom. Lamottes journalistik är väldigt agendadriven och han har en god förmåga att veta var han ska ställa sig för att framkalla de effekter han söker, vilket retar gallfeber på folk. Det har i sin tur gjort honom till ett lovligt byte för negativ ryktesspridning, men ett graverande påstående blir inte sant bara för att man ogillar personen det handlar om. Här är tre exempel. Det påstås ibland att Joakim Lamotte inte är journalist , ofta med hänvisning till att man inte gillar hans journalistik. Men titeln säger egentligen inte så mycket om kvalitén på arbetet, utan om arbetets karaktär. Dålig journalistik är journalistik, vinklad journalistik är journalistik. Vissa kräver en viss utbildning av journalisten för att vilja erkänna honom, och Lamotte är skolad vid Göteborgs universitet och har varit verksam på Sveriges Television och på Göteborgs-Posten. D