Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Religionen i tv-serien Big Bang Theory

Jag har bara hunnit titta på säsong 1 och 2, så jag ligger lite efter, men jag tycker mig ha snappat upp karaktärernas religion. Programmet förhåller sig till religion utan att problematisera religion nämnvärt.


Från vänster, Sheldon Cooper är av allt att döma evangelist. Han härstammar från Texas och har en uttalat skapelsetroende mor. Serien har både bjudit på scener där han blivit korrigerad av sin skapelsetroende mor när han gjort yttranden som reflekterar en mer vetenskaplig syn, men eftersom moderns argument som innefattar referenser till Jesus verkligen biter på Cooper, så tror jag att han antingen är troende eller har bevarat de kulturella banden till religionen. Detta är egentligen den stora skrällen i serien, eftersom Cooper framställs som den store pragmatikern.

Howard Wolowitz är uttalad jude, och representerar alla tänkbara judiska stereotyper. Han är omskuren, han är rolig och han har starka familjeband. Detta är kryddat med att karaktären Wolowitz är en omdömeslös raggare. Hans religion är inte något mysterium, utan tydligt uttalad i vart och vartannat avsnitt. Även om Wolowitz inte riktigt delar Coopers extrema pragmatism, finns det ingen anledning att tro att han tror på Gud. Men med tanke på hur karaktärerna framställs så skulle det vara en mycket mindre överraskning om Wolowitz är troende än om Cooper är det. Men tanke på deras kulturella bakgrund: Tvärt om.

Penny, vars karaktär inte har något efternamn, uttalar sig i princip aldrig i frågor om vetenskap, filosofi eller religion. Eftersom hon härstammar från Nebraska, är katolicismen ett ganska säkert kort, och protestantismen ett annat. Sannolikt är hon inte ateist, men uppenbarligen är hon irreligiös.

Raj Koothrappali har invandrat från Indien och är uttalad hindu. Det är väldigt befriande att ha något så exotiskt som en polyteist i sällskapet, men komiken tar avstamp dels i hans rädsla för det motsatta könet och dels indiska stereotyper.

Slutligen har vi den förmodade ateisten, Leonard Hofstadter. Han skulle förvisso kunna vara irreligiös, men både med tanke på hans geografiska ursprung och hur hans mor framställs, tror jag att han kan vara ateist. Hofstadter har vuxit upp med en mor vars åsikter är väldigt lika Sheldon Coopers, fast utan Texas.

Jag har hittills skrattat gott åt serien, men i något avsnitt försökte Cooper döda Hofstadter genom tankekraft, vilket inte riktigt stämmer med bilden av ett ondskefullt geni, eftersom ett geni inte borde lägga tid på det dödfödda projektet att åstadkomma något i den fysiska världen med tankekraft allena.

Kommentarer

  1. Vet inte om du ser det som en spoiler, men i ett senare avsnitt kommer Penny avslöja sitt intresse för astrologi (om jag minns rätt, alternativt var det något annat som i samma kategori), som åtminstone både Sheldon och Leonard är mycket skeptiska till. Det är därför ingen vågad gissning att hon har en icke-vetenskaplig relation även till gudstro.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Sverigedemokraterna och åsiktskorridoren

Nej, jag tror inte än på att Sverigedemokraterna är Sveriges största parti, men oavsett om Yougovs undersökning stämmer eller inte, så ger den en fingervisning av hur det kan gå för oss. Jag tror att åsiktskorridoren är en viktig orsak till deras framgång. Det är med lite åsiktskorridoren som det är med Gud. Det spelar ingen roll om den finns eller inte, den har sina konsekvenser ändå. Även en icke-existerande Gud kan vara trodd på och även en icke-existerande Gud kan vara låtsaskompis eller mental snuttefilt åt en troende. Även en icke-existerande åsiktskorridor kan utgöra ett enormt problem för den som råkar kliva utanför, vilket brukar visa sig när det handlar om de uppenbara problemen Sverige har med migrationspolitiken. Den är dyr och ineffektiv. Visst, den göder opportunister som Bert Karlsson, men den är långt ifrån optimal. Även då kritiken mot flyktingpolitiken kommer från annat håll än SD, kanske rent av i syfte att komma till bukt med problemen så att vi kan hjälpa f