Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Glöm inte att män är individer

Att analysera sin strukturella makt är relevant så fort man ska uttala sig i en könspolitisk fråga, men aldrig så intressant som när man ska prata om kläder. Både om kläder och om frånvaron av kläder. Många minns säkert bottennappen i svensk juridik som handlar om att fråga våldtäktsoffer om deras klädsel eller varför inte åberopandet att kvinnors "nej" ibland betyder "ja". Vi har kommit en bit framåt idag. Det är absolut inte så att kvinnor är individer på samma villkor som män i det allmänna medvetandet, men aktiv feminism bidrar till att verkliga strukturella problem hålls synliga. Till vilken grad vill vi att kvinnor ska vara individer i samma utsträckning som män är individer? Alltså, när är våra feministiska mål uppnådda?

Om vi tar spjärn i ofelbarheten hos krigsguden Jahve som instruerar oss i Andra Mosebok med handfasta regler om hur vi ska sköta vår boskap, våra fruar och våra slavar, så tänker jag att dessa instruktioner riktade sig till de fullvärdiga samhällsmedborgare som män trots allt är. I det kontext som Bibeln skrevs, behövde inte många kvinnor veta vilka regler som gällde för sina hustrur, eftersom normen var heterosexuell. Gud vände sig alltså särskilt till män när han kontaktade Mose.

Du bör också ta seden dit du kommer. Om du är man. Många svenska sekulära muslimer ersätter sin dishdasha med chinos och skjorta, och till viss grad lägger kvinnor av sin hijab. Ingen klandrar den muslimska mannen som vill passa in i sin nya kulturella kontext, och ingen ifrågasätter att kvinnorn väljer att inte göra det. Trots allt, hur kvinnor klär sig, är ett ämne som engagerar ganska många människor. Absolut inte bara dem från islamska länder, utan generellt. Om inte kvinnors ensak vore samhällsmedborgarnas ensak, skulle feminismen vara ett onödigt koncept.

Jag själv har skrivit om detta, eftersom jag reagerade på att Gustavsvikbadet i Örebro helt plötsligt (igen) började tillåta att kvinnor badade topless, vilket fram till nyligen inte var tillåtet. Skulle någon finna det stötande, kan man säga till personalen som informerar kvinnan om olämpligheten. Skulle någon finna det stötande att en man badar topless, kan inte samma service erbjudas, då män är att betrakta som fullvärdiga individer med rätt att bestämma över sig själva.

En anledning till att IRL (=in real life) är gamlingarnas benämning för vad som händer när man lämnat tangentbordet, och att ungdomar hellre använder uttrycket AFK (=away from keyboard) beror på att Internet är en del av det verkliga livet för många ungdomar. Och när man umgås via nätet, är det serverinnehavarens regler som gäller. Vi blir starkt uppfostrade i männens rätt till sin personlighet, integritet och identitet, och vi får grundligt lära oss om kvinnans sekundära bestämmanderätt. Ett färskt exempel på detta kommer från Sakine Madon. Jag skulle gärna vilja illustrera denna text med en bild på ett par bröst, därför ger jag er Jack Nicholson.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras E...

Finns ett syfte med Universum? En föreläsning du inte får missa!

Den underbara fysikern, professor Sean Carroll , föreläser på temat Universums syfte. Förutom att Carroll är väldigt rolig och kunnig, så kan ett skäl att titta på detta vara att han argumenterar för att det kanske finns mer syfte med Universum än vad en skeptiker kanske är bekväma att erkänna, rent intuitivt. Ett annat skäl att titta på denna föreläsning infinner sig om du både är kristen och intresserad av fysik. T.ex. är inte liv efter döden, himlen eller helvetet, öppna frågor, utan frågor som fysiker vet svaret på. Den som accepterar kvantfältteori måste anse att själen är en kraft som fortfarande väntar på att upptäckas, men några unknown unknowns med dessa egenskaper finns faktiskt inte. Många religiösa och pseudovetenskapliga dogmer är helt enkelt felaktiga. Mycket nöje!

Mytbildningen kring Joakim Lamotte

Nu när Sveriges Radio bjudit in journalisten Joakim Lamotte, tycker jag att det kan vara legitimt att bemöta mytbildningen kring honom. Lamottes journalistik är väldigt agendadriven och han har en god förmåga att veta var han ska ställa sig för att framkalla de effekter han söker, vilket retar gallfeber på folk. Det har i sin tur gjort honom till ett lovligt byte för negativ ryktesspridning, men ett graverande påstående blir inte sant bara för att man ogillar personen det handlar om. Här är tre exempel. Det påstås ibland att Joakim Lamotte inte är journalist , ofta med hänvisning till att man inte gillar hans journalistik. Men titeln säger egentligen inte så mycket om kvalitén på arbetet, utan om arbetets karaktär. Dålig journalistik är journalistik, vinklad journalistik är journalistik. Vissa kräver en viss utbildning av journalisten för att vilja erkänna honom, och Lamotte är skolad vid Göteborgs universitet och har varit verksam på Sveriges Television och på Göteborgs-Posten. D...