Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Förvillarpriset till Svenska Kyrkan?

Föreningen Vetenskap och Folkbildning delar varje år ut sitt antipris "Årets förvillare" till någon som bidragit till att sprida desinformation i vetenskapens namn. Man kan argumentera att Svenska Kyrkan inte spridit sin desinformation i just vetenskapens namn, utan i religionens. Men är inte effekten densamma? Att uttala sig om vetenskapliga frågor i religionens namn, är fortfarande att uttala sig om vetenskapliga frågor. På föreningens hemsida står det att man lägger extra vikt på vädjan till auktoritetstro, vilket stämmer bra med hur Svenska Kyrkan jobbar. Mycket av det som påstås av Svenska Kyrkan, påstås för barn, och jag har själv som barn tagit kurserna som erbjöds. Att det är just barn som är målgruppen för många av de anspråk om verklighetens beskaffenhet som görs, märks extra tydligt när det drar ihop sig för skolavslutningar, och detta faktum borde intressera Vetenskap och Folkbildnings kommitté extra mycket.

I söndagsskolan fick jag lära mig att tacka Gud för sådant jag sedan förstod inte var Guds ansträngningar. När jag ifrågasätter detta som vuxen, har det förklarats för mig att det var meditation vi sysslade med. Som barn förväxlade jag detta med att jag verkligen skulle tacka Gud, vilket gjorde att ett förtroendeproblem började gro när jag växte upp.

I kyrkans barntimmar fick jag lära mig om den bibliska historien. När jag ifrågasätter detta som vuxen, har det förklarats för mig att det var metaforer och symbolik som vi fick lyssna på. Som barn hade jag velat höra att det var just metaforer och symbolik, eftersom de flesta växer upp och upptäcker att vetenskapens syn på historiska händelser inte stämmer med Bibelns. Det är förfärande att sakta men säkert börja inse att inte heller de vuxna i Svenska Kyrkan tror att t.ex. berättelserna om Adam och Eva, om David och Goliat, och så vidare, verkligen är historiska händelser. Varför skulle då barnen tro det?

Under konfirmationsutbildningen fick jag lära mig att Jesus var Guds son och född av en jungfru. Idag har detta bortförklarats som en lek med ord i en ritual. En vuxen person med en skeptisk ådra, fattar misstankar även här. Visst finns präster som uppriktigt tror detta, och uppriktigheten vill jag använda som ett försvar för Svenska Kyrkans agerande, men den uppriktigheten hade behövts även i de andra frågorna. Och då de andra frågorna verkligen gett mig anledning att tvivla på kyrkans plausibilitet, så kan jag konstatera att sannolikheten att Jesus verkligen är född av en jungfru, är minimal. Det enda som bär upp detta är auktoriteter, inte fakta.

Många har vuxit upp och insett att de är bedragna. Eftersom ingen i Svenska Kyrkan kommer ut och berättar hur man ändrat hanteringen av barn sedan 70-talet, kan man misstänka att det finns kvarlevor av detta ohederliga hanterandet av barn. Kanske skapas fler svek än idag? Men det är insatserna som gjordes under 70-talet som ger mig en anledning att nominera Svenska Kyrkan till föreningen Vetenskap och Folkbildnings förvillarpris.

2016-10-20: Svenska kyrkan är en omoralisk organisation utan självrespekt

Kommentarer

  1. Kloka ord minsann. Visst förtjänar dom priset efter sina ansträngningar att pådyvla våra barn sina vanföreställningar utan någon som helst hänsyn till om någon har en annan trosuppfattning eller följer förnuftets väg. Det är nästan för enkelt att hitta konkreta exempel på kyrkans dolda avsikter. Bibeläventyret, bibelsällskapets projekt, (nu blev det uppenbart va?) är just ett sådant konkret exempel. Man marknadsför det så kallade äventyret som undervisning hos skolornas naiva rektorer men den dolda agendan är så uppenbar att det inte kan undgå någon läskunnig. Suck, såna stollar fötjänar verkligen ett antipris. Eller.. fötjänar dom ens den uppmärksamheten? /Hans

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras E...

Finns ett syfte med Universum? En föreläsning du inte får missa!

Den underbara fysikern, professor Sean Carroll , föreläser på temat Universums syfte. Förutom att Carroll är väldigt rolig och kunnig, så kan ett skäl att titta på detta vara att han argumenterar för att det kanske finns mer syfte med Universum än vad en skeptiker kanske är bekväma att erkänna, rent intuitivt. Ett annat skäl att titta på denna föreläsning infinner sig om du både är kristen och intresserad av fysik. T.ex. är inte liv efter döden, himlen eller helvetet, öppna frågor, utan frågor som fysiker vet svaret på. Den som accepterar kvantfältteori måste anse att själen är en kraft som fortfarande väntar på att upptäckas, men några unknown unknowns med dessa egenskaper finns faktiskt inte. Många religiösa och pseudovetenskapliga dogmer är helt enkelt felaktiga. Mycket nöje!

Mytbildningen kring Joakim Lamotte

Nu när Sveriges Radio bjudit in journalisten Joakim Lamotte, tycker jag att det kan vara legitimt att bemöta mytbildningen kring honom. Lamottes journalistik är väldigt agendadriven och han har en god förmåga att veta var han ska ställa sig för att framkalla de effekter han söker, vilket retar gallfeber på folk. Det har i sin tur gjort honom till ett lovligt byte för negativ ryktesspridning, men ett graverande påstående blir inte sant bara för att man ogillar personen det handlar om. Här är tre exempel. Det påstås ibland att Joakim Lamotte inte är journalist , ofta med hänvisning till att man inte gillar hans journalistik. Men titeln säger egentligen inte så mycket om kvalitén på arbetet, utan om arbetets karaktär. Dålig journalistik är journalistik, vinklad journalistik är journalistik. Vissa kräver en viss utbildning av journalisten för att vilja erkänna honom, och Lamotte är skolad vid Göteborgs universitet och har varit verksam på Sveriges Television och på Göteborgs-Posten. D...