Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Rabbins försvar: Ska man skratta eller gråta?

När rabbin Dan Korn går i försvar av omskärelse, blir det rent av komiskt. Han inleder med följande ord:

"Vill man debattera omskärelse kan man också dra till med vad som helst. I andra debatter krävs det att man har åtminstone lite fakta under fötterna. Men inte när man diskuterar omskärelse."

Därefter berättar Korn att det är när barnet är sju dagar gammalt, som detta "ingrepp" görs. Sedan skriver han:

"Vi förnekar inte att omskärelsen är plågsam för barnet. Men vi tror att smärtan hjälper barnet att utveckla medvetandet. Nu kan jag redan se kommentarerna framför mig. Men lägg ner resonemanget om att vi skulle tro att det är nyttigt att plåga barn. Detta gäller enbart omskärelsen och för övrigt betonar vi värdet av en kärleksfull uppfostran, jag vågar faktiskt påstå mer än många andra."

Varför inte bara lägga fram bevisen för detta med omskärelse, smärta och medvetande? När Korn deklarerar att man inte behöver veta något för att diskutera omskärelse, trodde jag han var ironisk. Men icke.

Jag vill gärna rekommendera texten Låt barnen komma till mig av Christofer Laurin, angående organiserad religion.

Kommentarer

 1. ""Vi förnekar inte att omskärelsen är plågsam för barnet. Men vi tror att smärtan hjälper barnet att utveckla medvetandet. Nu kan jag redan se kommentarerna framför mig. Men lägg ner resonemanget om att vi skulle tro att det är nyttigt att plåga barn. "

  Detta är det märkligaste "försvar" jag läst på länge. Det är inte bara motsägande utan rent av dumt.

  Jag tror inte man ens behöver tänka så mycket för att inse det.

  SvaraRadera
 2. Helt vansinnigt, kort sagt. Man har ju bara bestämt sig för att detta specifika de gör är inte skadligt, snarare positivt, men idén man presenterar går inte att applicera som en generell princip, utan endast i det specifika fall DE förespråkar.

  Man kan också fråga sig vilken fakta man behöver ha med sig in i denna debatt, det enda som tycks räcka är en övertygelse om att man inte ska skära i fullt friska barn. En övertygelse som även omskärelseförespråkare naturligtvis delar, på alla andra sätt FÖRUTOM när det gäller omskärelse.

  Religion saboterar människors kapacitet för att tänka klart, man behöver inte gå längre än till denna debatt för att inse detta.

  SvaraRadera
 3. Problemet med denna diskussion är att ingen vågar vara personlig och få vill prata "sex" på ett ärligt sätt. Eftersom det gäller män så är tystnaden ännu värre än om det gällt sexuellt förtryck av kvinnor. De hade minsann pratat, pratat och pratat om hur illa de har behandlats. Vi är faktiskt alla födda mellan "kissan" och "bajan" oavsett vad Imamer, Präster och Israeler tycker. Förespråkarna vill inte ens ta ordet snopp, förhud eller onani i sin mun pga dess "orenhet". Hur fan ska man då kunna diskutera sakligt?

  SvaraRadera
 4. Bris gör när barnet är åtta dagar gammalt.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Martin Ådahl och de mest pinsamma minuterna i svensk tv-historia

Jag måste kommentera de förmodligen mest pinsamma fem minuterna som någonsin visats i debattprogrammet Sverige möts. Ex-muslimen och debattören Omar Makram kommenterar debattklimatet i Sverige, genom att konstatera att svensken tenderar att tassa på tå kring religionskritik som riktas mot islam. Och knappt hinner han göra sin poäng, förrän centerpartisten Martin Ådahl bryter in, utan att ha fått ordet, och sluddrar ut en massa defensivt pladder om generaliseringar mot muslimer. Hundratusentals svenskar är muslimer som jobbar som poliser, sjuksköterskor, läkare. Muslimer bygger upp vårt samhälle, men utsätts ändå för generaliseringar. Och därmed har han ofrivilligt bevisat att Omar Makram har rätt och att han själv har fel. Makram påpekar detta, lugnt och sakligt, men Ådahl är totalt oförmögen att förstå vad som sägs i det samtal han själv deltar i. Martin Ådahl är definitionen av en mansplainer, som försöker förklara något för någon som kan ämnet i fråga mycket bättre än han själv. Ja

Regeringen behöver backa på sin relation med Kent Eklund

Hur förväntas jag tänka när Sveriges regering offentligt berömmer twittraren Kent Eklund ? Jag är inte så säker på att han är en riktig person, för hans konto svävar i gränslandet mellan utsökt satir och total galenskap. Att vem som helst, bl.a. tack vare Twitter, kan höras numera, är både en välsignelse och något mycket tragiskt. Låt mig först berätta vem Kent Eklund är, åtminstone officiellt. Sexuella övergrepp är ett fin-fint krigsvapen: Fånga in hela etablissemanget i Kreml, alla från Putin själv till älskarinnor och annat pack och låt ett kompani ukrainska soldater roa sig med gänget ett tag innan arkebuseringen. Gärna på någon stor arena med full publik. Gratis insläpp såklart. Japp. Jakten är igång. Hittar man henne borde det vara lämpligt att skicka [Putins älskarinna] till ett kompani ukrainska soldater som börjar bli utsvultna i saknad på kvinnlig len, naken hud. Genèvekonventionen står inte högt i kurs hos Eklund. Sin syn på sin egna politiska tillhörighet beskrivs elegant m

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe