Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Nu köper vi utbildning av en kreationist igen

Det finns något väldigt tragiskt i att läsa en blogg där en vuxen person, med ett riktigt jobb, raljerar över evolutionsteorin. "Hur kan det och det hända av sig själv?" och "Det förstår ju alla att det finns en intelligens bakom detta och detta!". När man sedan läser att personen i fråga är naturlärare, blir man bara förskräckt! Jag säger inte att Johannes Axelsson har fel, men det som räknas är positiva belägg, inget annat. "Hur kan detta och detta hända" är ett uttryck för okunskap, inte ett argument för något, inte ett argument mot något. Vanlig enkel okunskap. Den sorts okunskap som ska forma nästa generation av naturvetare, tydligen. Jag brukar säga att förmågan att skilja sant från falskt, gör en person mer anställningsbar, och det borde verkligen gälla för en lärare.

Att peka ut hål och brister i en teori, är inte heller argument för en annan teori - inte ens när bristerna är verkliga brister, och inte bara uttryck för den egna okunskapen. "Evolutionister kan inte svara på detta och detta" följer inte till "alltså design". Inte ens påvisandet av att en biologisk process är komplicerad följer till "alltså design". Evolutionsteorin förklarar elegant hur enkla organismer kan utvecklas till avancerade, och även hur existerande organismer är besläktade. Men hur ser resonemanget som leder från "komplicerat" till "alltså design" ut? Det är svaret på den frågan, som verkligen räknas.

Kommentarer

  1. Hej, Anders! Då låter det ju som att vi är överens om en sak: Att det är konkreta belägg som räknas och inte vad du och jag eller någon annan tycker.

    Du bekräftar vad jag redan påpekat i mitt inlägg: Att jag imponeras av detta bevisar ju inget. Men å andra sidan: Att någon annan inte alls blir impad - utan anser att komplexa strukturer är det minsta man kan begära av kemiska reaktioner - det bevisar ju inte heller något.

    Det är just därför jag utmanar alla som påstår att den första cellen uppstått utan intelligens att demonstrera hur det gått till (eller ens hur det teoretiskt kan ha gått till). Innan någon gjort det är vi hänvisande till tyckande när det gäller livets uppkomst.

    SvaraRadera
  2. @kommentar Feb 20, 2012 02:35 PM
    Bara för att undvika missförstånd här - du är fullt medveten om att evolutionsteorin inte på något sätt handlar om livets ursprung? Evolution är utom rimligt tvivel bevisat (till den grad något kan bevisas, ungefär som att jorden snurrar runt solen eller att du finns). Om vi är överens om det kan du läsa vidare. Om inte finns ingen mening för mig att diskutera med dig.

    Ok, jag _tror_ inte att livet skapades av en intelligens. Av samma anledning som du kanske har svårt att tänka dig hur livet uppstod genom till en början slumpmässiga kemiska processer. D.v.s.: Vilken intelligens skapade den intelligens som du tror skapade livet på jorden? Cirkeln går runt, runt.

    Ett exempel kan väll vara att miljön i ursoppan var sådan att proteiner och slumpmässiga kedjor bildades spontant (d.v.s. som en naturlig följd av värme, ämnen, tryck o.s.v.) i ofantliga mängder. Och tid+slump ger till slut....ja du vet hur den går - en molekyl som kunde kopiera sig själv.
    Ett exempel på hur det kan ha gått till är väll att energin som krävdes för att kopiera sig eller bygga cellväggar fanns runt omkring RNA-strängarna (el.motsv.) i form av andra kemiska föreningar och därmed behövdes ingen egen mekanism för att ordna energi. De första cellerna behöver inte ha tillgodogjort sig energi på samma sätt som idag. Cellväggar kanske till och med redan fanns som färdiga lipider som gen-molekylen råkade fastna i.

    Så, hur det _kan_ ha gått till utan intelligens är ju inte direkt svårt att tänka sig... tycker jag. Det känns som ofantligt mycket troligare än att "gud gjorde det", med hänvisning till näst sista meningen i mitt andra stycke ovan.

    SvaraRadera
  3. "Newtonbloggen", förutom att det inte är evolutionsteorin som du angriper, så verkar det som att du har missförstått en mycket viktig detalj inom vetenskap, vilket var exakt det jag påpekade för dig. Låt säga att du vinner en diskussion, och framgångsrikt påvisar att någon inte kan förklara ett specifikt evolutionärt steg, så förändrar inte det något. De faktiska evidensen för evolution finns fortfarande kvar, och skapelsehypotesen är fortfarande lika avfärdad. Att någon inte kan förklara något, säger något om personens förståelse om den naturliga världen, inget om den naturliga världen. Existerande evidens är giltiga, även om du vinner i denna fråga. Jag har förstått att detta inte är första gången du fått detta förklarat för dig, och misslyckats att begripa det - det säger mig att när det vetenskapliga etablissemanget väl faller, kommer det inte vara du som kan ta åt dig äran.

    SvaraRadera
  4. Jag känner faktiskt inte alls igen mig in denna kritik. Du tycker säkert att det måste bero på bristande självinsikt. ;) Men hör här:

    Självklart kan man inte bevisa att A är sant bara genom att bevisa att B är falskt. (Var har jag påstått det?) A måste kunna bära sin egen bevisbörda. Min åsikt är snarare den att eftersom varken A eller B har bevisats sanna är dessa viktiga existentiella frågor inte slutgiltigt besvarade. Därför borde det vara helt öppet för diskussion och vidare forskning inom både A och B. Men att diskussion är långt ifrån öppen märker man bl a på alla kategoriska (och enligt mig helt felaktiga) kommentarer om att evolutionen är ett bevisat faktum och att skapelsetron skulle vara ett luftslott i jämförelse.

    Vad sägs om att ha en mer öppen diskussion där argument möts av argument istället för förakt?

    MVH Johannes Axelsson (Newtonbloggen)

    SvaraRadera
  5. Börja med att kolla upp bevisläget för A och B. Vi går in i diskussionen i ett läge där evolutionsteorin är välbevisad, och skapelsehypotesen är avfärdad. Ett sätt att slippa förakt, kan vara att bekräfta att du förstår detta - respekt kommer senare. Vad tror du evolutionsbiologer gör om dagarna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varje gång jag kollar upp bevisläget för A och B finner jag att skapelsetro totalt äger ut evolutionsteorin. Alltså måste "skapelsehypotesen" blivit avfärdad på felaktiga premisser. I mitt senaste inlägg besvarar jag frågan: Kan vi inget annat än att kritisera evolutionsteorin?

      Radera
    2. Ditt inlägg innehåller inga evidens för skapelse. "Komplexitet, alltså design" är inte ett mer giltigt argument än "komplexitet, alltså evolution". Evidensen för gemensamt ursprung finns för alla att läsa. Därför att de finns.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras E...

Finns ett syfte med Universum? En föreläsning du inte får missa!

Den underbara fysikern, professor Sean Carroll , föreläser på temat Universums syfte. Förutom att Carroll är väldigt rolig och kunnig, så kan ett skäl att titta på detta vara att han argumenterar för att det kanske finns mer syfte med Universum än vad en skeptiker kanske är bekväma att erkänna, rent intuitivt. Ett annat skäl att titta på denna föreläsning infinner sig om du både är kristen och intresserad av fysik. T.ex. är inte liv efter döden, himlen eller helvetet, öppna frågor, utan frågor som fysiker vet svaret på. Den som accepterar kvantfältteori måste anse att själen är en kraft som fortfarande väntar på att upptäckas, men några unknown unknowns med dessa egenskaper finns faktiskt inte. Många religiösa och pseudovetenskapliga dogmer är helt enkelt felaktiga. Mycket nöje!

Mytbildningen kring Joakim Lamotte

Nu när Sveriges Radio bjudit in journalisten Joakim Lamotte, tycker jag att det kan vara legitimt att bemöta mytbildningen kring honom. Lamottes journalistik är väldigt agendadriven och han har en god förmåga att veta var han ska ställa sig för att framkalla de effekter han söker, vilket retar gallfeber på folk. Det har i sin tur gjort honom till ett lovligt byte för negativ ryktesspridning, men ett graverande påstående blir inte sant bara för att man ogillar personen det handlar om. Här är tre exempel. Det påstås ibland att Joakim Lamotte inte är journalist , ofta med hänvisning till att man inte gillar hans journalistik. Men titeln säger egentligen inte så mycket om kvalitén på arbetet, utan om arbetets karaktär. Dålig journalistik är journalistik, vinklad journalistik är journalistik. Vissa kräver en viss utbildning av journalisten för att vilja erkänna honom, och Lamotte är skolad vid Göteborgs universitet och har varit verksam på Sveriges Television och på Göteborgs-Posten. D...