Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Jag är inte övertygad om att Socialdemokratin kan bekämpa kriminaliteten

Socialdemokraterna tänker knäcka de kriminella gängen genom hårdare vapenlagar. På sin hemsida, skriver man under rubriken "Tuffare vapenlagar som slår mot gängkriminella":
Innehav och smuggling av vapen är en viktig del i de kriminella nätverken. Nu föreslås skarpare lagar som riktar in sig på gängkriminellas vapeninnehav och smuggling. Vapen och explosiva varor i kriminella miljöer, samt smuggling av dem ska medföra längre straff.
Är det verkligen tillgången på skjutvapen och bristande vapenlagar som orsakar skjutvapenmord? Inte om man tittar på siffrorna. Finland, Norge, Sverige och Danmark har 32,4, 28,8, 23,1 respektive 9,9 skjutvapen per hundratusen invånare, och någorlunda strikta vapenlagar (där Sverige och Norge sticker ut som extra restriktiva).


Tittar man på antal skjutvapenmord per år i ljuset av detta, skulle man kunna gissa att Norge har aningen färre mord än Finland och aningen fler än Sverige, men så är inte fallet. Norge har nästan inga skjutvapenmord, medan Sverige, som har färre vapen per capita än Finland, har lika många mord per hundratusen invånare och år.


Så hur ser faktorn skjutvapen/mord ut? Dividerar vi antalet skjutvapen per mord och tittar på tusendelar, kan vi konstatera att Sverige sticker ut. När det gäller antalet vapen hamnar vi på plats tre, men när det gäller förhållandet skjutvapenmord per vapen, hamnar vi på plats nummer ett, med 5,6 gånger så många mord per vapen som Norge!


Det är alltså varken vapenlagarna eller antalet vapen som avgör om ett land har många skjutvapenmord. Givet Sveriges strikta vapenlagar, och att de flesta skjutvapenmord som sker i Sverige, utförs med illegala vapen. Det är alltså inte vapen som respekterar vapenlagarna, oavsett vilka dessa är, som används vid mord. Antalet legala vapen verkar inte heller spela någon roll. Det verkar snarare som att kriminalisering vapeninnehav leder till illegala vapeninnehav, på samma sätt som kriminalisering av abort leder till illegala aborter. Utan att säga att jag anser att skjutvapen ska avregleras, vill jag säga att jag är för en liberal abortlag. Men det jag verkligen anser om skjutvapen är att det inte är vapenlagarna som påverkar antalet mord utförda med skjutvapen, för då skulle vi ha lika få mord som Norge. Kanske att det finns andra problem i Sverige som kan förklara varför vi har så många skjutningar som vi ändå har?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Sverigedemokraterna och åsiktskorridoren

Nej, jag tror inte än på att Sverigedemokraterna är Sveriges största parti, men oavsett om Yougovs undersökning stämmer eller inte, så ger den en fingervisning av hur det kan gå för oss. Jag tror att åsiktskorridoren är en viktig orsak till deras framgång. Det är med lite åsiktskorridoren som det är med Gud. Det spelar ingen roll om den finns eller inte, den har sina konsekvenser ändå. Även en icke-existerande Gud kan vara trodd på och även en icke-existerande Gud kan vara låtsaskompis eller mental snuttefilt åt en troende. Även en icke-existerande åsiktskorridor kan utgöra ett enormt problem för den som råkar kliva utanför, vilket brukar visa sig när det handlar om de uppenbara problemen Sverige har med migrationspolitiken. Den är dyr och ineffektiv. Visst, den göder opportunister som Bert Karlsson, men den är långt ifrån optimal. Även då kritiken mot flyktingpolitiken kommer från annat håll än SD, kanske rent av i syfte att komma till bukt med problemen så att vi kan hjälpa f