Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Svenska kyrkan är en omoralisk organisation utan självrespekt

Humanistbloggen skriver om en artikel som Kyrkans Tidning publicerat, som jag inte kan läsa eftersom jag inte prenumererar, men Humanistbloggen summerar texten bra. Programmeraren och upphovsmannen till tjänsten som låter dig lämna Svenska kyrkan via nätet, Emanuel Karlsson, skriver att han inte är kristen, och att Svenska kyrkan bedriver oseriösa prenumerationstjänster. Och visst, Svenska kyrkan bryter mot lagen, men de är formellt ursäktade eftersom de historiskt sett har haft vissa privilegier som det förmodligen skulle svida ekonomiskt att förlora.

Svensk musikindustri har hanterat publikens förändrade beteende som följer med ny teknik, genom att stämma skiten ur sina kunder, och man vill inte att Svenska kyrkan - vars själva existens bygger på förekomsten av positiv diskriminering - ska börja vidta samma drastiska åtgärder. Så de får helt enkelt behålla många av sina förmåner.

Ett exempel på en sådan förmån skulle kunna vara att svenska staten sköter insamlandet av medlemsavgiften - en tjänst som kostar över hundra miljoner kronor för oss medborgare, men som alltså är helt gratis för den som profiterar på medlemsavgiften - kyrkan. När jag ställde en blygsam fråga om detta på Twitter, fick jag ett hånfullt och nedlåtande svar från deras webbredaktör - precis vad man kan förvänta sig från en omoralisk organisation utan självrespekt. Vissa människor kan helt enkelt inte njuta av en god måltid utan att tänka på att någon annan betalar - privilegier korrumperar.

Vi brukar lite skämtsamt säga att Sverige är ett sekulärt land, men när man ställer Svenska kyrkans förmåner mot andra organiserade livsåskådningars villkor och förutsättningar, kommer frågan i ett annat ljus. Ditt medlemskap i Svenska kyrkan kan nämligen göras utan din vetskap och förnyas i smyg från år till år. Du måste aktivt ta reda på om du är medlem eller ej, och utträde tar man inte lätt på. Det går inte att gå ur kyrkan via nätet, inte ens om Bank-ID används, men när det gäller inträde så är det inte så jäkla noga med samtycke.

Medlemsavgiften är dyr, över en procent av din lön, så även om kyrkan inte super bort alla pengar, så förvaltar Svenska kyrkan en enorm förmögenhet, som grundades på den tiden folket var tvunget att betala var tionde. Deras förmögenhet består av pengar som borde betalas tillbaka till sina rättmätiga ägare, folket. För att slippa betala en gång till, måste du lämna Svenska kyrkan före 1/11. Det säkraste sättet är att skriva ut en blankett från uturkyrkan.se, skriva under och skicka in den till din församling. Ett medlemskap är inte moraliskt försvarbart, speciellt inte för den som inte delar kyrkans teologi och livsåskådning.

Men skicka blanketten med post, lämna den inte personligen. Då slipper du den passiva aggressiviteten och helveteshoten av församlingspersonalen.

2013-10-06: Förvillarpriset till Svenska kyrkan?

Kommentarer

 1. Dristade mig för ett tag sedan till att skriva några rader kring SvK:s ofog: http://hakans-blogg.blogspot.se/2016/08/hederlighet-och-fortroende.html

  SvaraRadera
 2. I sin bok "Reformera islam" skriver Ayaan Hirsi Ali, själv muslim, om dödskulten inom islam. I kapitlet "De som älskar döden" skriver hon:

  "Jag fick lära mig att hela livet är ett prov. Från första början fick jag som muslimskt barn lära mig att inrikta mina handlingar, mina tankar, min kreativitet, inte på det närvarande utan på det kommande. Det som inpräntades i mig var att det verkliga, eviga livet börjar först efter att man har dött."

  Ayaan trodde på detta "utan att ifrågasätta detta på minsta sätt", tills hon kom till Nederländerna och insåg att det fanns ett annat sätt att se på saken.

  SvaraRadera
 3. forts.
  Hon återger bl a den egyptiske imamen och shejken Muhammed Hassans predikan på nätet:
  "Ditt verkliga liv börjar efter din död, och det gör också mitt."
  Döden åkallas fem gånger om dagen i rituella böner, med ständiga påminnelser "Nästa liv är det liv som betyder något, inte detta, får man höra."

  Denna hjärntvätt går nog inte att bli av med. Lockbetet är naturligtvis Paradiset (som knappt tycks existera för kvinnor).
  För att vara helt säker på en upphöjd plats bland de "mörkögda jungfrurna" som "inte menstruerar, inte spottar och inte blir gravida" så ska man helst ha mördat en eller helst flera otrogna. Som "martyr" har man gräddfil.
  Ja det där sista vet vi ju.
  Men hur får man bort den förödande dödskulten?
  SvaraRadera
 4. Detta ovan tycker jag att man ska diskutera på humanistbloggen istället för huruvida vi är snälla mot myror, samt eventuellt hot mot mänskligheten från yttre rymden. Eller frågan "Är Gud ett hot mot jämställdhet" (klart "han" är, behöver väl inte diskuteras).

  Såklart håller inte alla med mig. Men problemet islam, den heta potatisen, berörs inte någonstans på humbloggen vad jag kan se.
  Vad är ett verkligt hot mot mänskligheten, fientliga aliens, eller islams dödsförhärligande?
  I spelfilmen Ängeln på sjunde trappsteget Vet den sörjande irländska familjen att den lille sonen som dött kommer att uppstå på den yttersta dagen (inget "kanske" där,Selma). Åhh dessa katoliker.
  I gårdagens dokumentär Mordutredningen från 2015 sjunger och dansar de svarta sörjande efter att ha gråtit färdigt,i glädje över samma sak, uppståndelsen.
  Hur få folk att fatta att detta är det enda liv vi får.

  SvaraRadera
 5. Lokatt
  "(inget kanske där, Selma)".

  Jodå, det är 'kanske' där också. De TROR på en uppståndelse av ett visst slag, den som omtalas i bibeltexter. Så fort en troende säger att hen VET något om uppståndelsen eller livet efter detta så gör hen anspråk på att vara naturvetare, kategorin övernaturligt. Där tar diskussionen slut för den blir då ointressant att fortsätta. Tittade på 'Malou efter 10' i fredags där Ann Heberlein var gäst och talade om sin bipolära sjukdom. Hon sa att det är viktigt för omgivningen att lära sig känna igen tecknen på att den sjuke är på väg in i ett hypomant skov. För henne själv är det tex så att hon börjar läsa horoskop när hon är hypoman och då är det dags att anhöriga ringer psyket. Men Ann tror på en viss gudom, oavsett var hon befinner sig i sin bipolaritet. Hon tycker alltså det är mer 'friskt' eller icke-hypomant att tro på en gudom än att tro på astrologi. Malou själv märkte inte det konstiga med det utan fortsatte bara intervjun.

  SvaraRadera
 6. Zelma
  Händelserna utspelas på 1940-talet, baserat på författarens självbiografiska roman. I det utfattiga genomkatolska Irland fanns då nog inte plats för något kanske eller något "vi tror", jag uppfattade från begravningsceremonin en absolut uppståndelse. Och man pratar hemmavid med gipsfigurer i form av Jesus som en självklarhet.

  Jag har länge tvivlat på Ann Heberleins bipolära diagnos, jag tror att det är en annan, betydligt mindre romantisk och spännande åkomma hon lider av. Detta bland annat efter att jag för flera år sedan läste en lång och förbluffande öppenhjärtig och avslöjande artikel/intervju i DN, skriven av en kvinnlig journalist. Hon avslutar med att återge hur Ann H efter intervjun ringer upp journalisten och frågar "Du glömmer väl inte att skriva att jag tänkte ta livet av mig?".
  Jag blev förbluffad faktiskt, kanske fick journalisten sparken sen, eller i alla fall ett varningens ord.
  Kanske lider Ann av flera diagnoser. Men jag tycker annars att hon verkar ganska frisk! forts.

  SvaraRadera
 7. forts.Men naturligtvis är det viktigt att omgivningen ger akt på vissa konstigheter och i så fall agerar i tid. Att den bipolära plötsligt får övermänsklig energi och framförallt att hon "inte behöver" sova är den avgörande varningssignalen.
  Sedan 40 år har jag en nära väninna med bipolär sjukdom. Det har inneburit rätt många berg-ochdalbaneäventyr för mig, med polishämtningar, samtal på knackig tyska med vårdinrättningar i Tyskland där hon plötsligt dykt upp "för att bli butler" och spärrats in, erotiska äventyr med medpatienter, avsägande sig av bekantskapen med sina förtvivlade halvstora barn ...
  Hennes öde, och ett par av mina släktingars med samma diagnos, som båda slutade i en för tidig död har gjort att jag intresserat mig mycket för psykiatriska diagnoser.
  Det var väl inget konstigt alls med att anse att horoskop är bluff men samtidigt vara kristen? Jag förstod inte varför Malou skulle ha reagerat.
  Präster fördömer väl vidskepelse som hedningars tro på trolltrummor och skogsandar, utan att en sekund inse att deras egen övertygelse om jungfrufödsel, uppståndelse från dödsbäddar och annat bibliskt är minst lika stolligt? Här kan man i sanning tala om bjälken i det egna ögat ..

  SvaraRadera
 8. Lokatt
  Vad menas med en 'absolut uppståndelse'?
  Om man i filmen frågat berörda varför de tror på Gud så skulle de säkert svarat: 'Det står i Bibeln!' Därför är det just tro, och inte vetande.

  Och jo, jag tycker det är konstigt att hävda att tex astrologi är bluff, medan det är helt okej att vara troende på en gudom, att det ena är psykiskt sjukt och det andra är självklart och friskt. Planeterna har ju alla gudanamn och påstås påverka människan. Man hävdar att man VET att Gud existerar samtidigt som man menar sig VETA att astrologi är bluff. Jag såg ett roligt inlägg på facebook som beskrev en bild så här: 'zwei Katzen, zwei Lampen. Ein gott'. Alltså lika säkert som att det fanns två katter och två lampor på bilden, lika säkert hävdades att det finns en (1) gud, (som förstås inte fanns med på bilden).

  SvaraRadera
 9. Zelma
  jag vet inte om Ann H riktigt menade att det är psykiskt sjukt att tro på horoskop, och jag såg inte programmet. Horoskopet var kanske bara det tecken, det plötsligt uppvaknade intresset, som hon visste indikerade att manin var i antågande. (Min väninna köpte lotter, som hon "visste" gav stor vinst och hon överlämnade såna under märkligt hemlighetsmakeri till mig. Då visste jag vad klockan var slagen.)
  Livslång medicinering håller symptomen i schack, med biverkningar som försänker patienten i lugn, nära nog i känslomässig dvala. Den gör livet trist och grått men samtidigt under kontroll. Som medicinerad gör man inga stora upptäckter, hjärnan halvsover. Då slutar man att medicinera, får en period av ibland genialisk produktivitet, går upp i spinn och det slutar med en kraschlandning.
  Ann H verkar varken manisk, hypoman eller sänkt i trist medicindvala. Hon är skärpt, snabb i repliken, intelligent, väl förberedd (jag struntar i guden). Tråkigt nog har hon fått mindre och mindre spaltutrymme sedan hon vågat ta bladet från munnen och på Ledarsidorna modigt argumenterat kring den stora elefanten i rummet. Heja Ann!

  SvaraRadera
 10. Men angående att veta att Gud finns så "vet" muslimer att Paradiset, Allah, Profetens visdomsord etc är sanna. Om någon inte håller med om det sitter huvudet löst. Muslimer hoppas inte de "vet".
  Ayaan Hirsi Alis bok gör mig så nedstämd att jag tänker lämna tillbaka den utan att ha läst färdigt. Hennes uppräknandet av ofattbart grymma straff, kvinnoplågande, hjärndöda religiösa "resonemang", dumhet utan gräns står mig upp i halsen.
  Men Ayaan säger sig i alla fall ha ett hopp om förändring inom islam. Hon tror att internet, det globaliserade meningsutbytet kommer att hjälpa till. Fan tro´t.
  Någon enda gång fick jag dra på smilbandet under läsningen. Som hur övertygelsen att allt är förutbestämt, att Allah styr precis exakt alla skeenden gör att man låter sina småbarn springa ute hur som helst, sent på natten, bland trafik, i farliga områden: Om Allah vill går det bra. Om det inte går bra, om det kommer en lastbil och ... är detta det guden vill ska ske, han har förutbestämt ödet och då är det ingenting att försöka bråka om.
  Allah som barnvakt! :-) Inget av de andra djuren på jorden skulle tro på något så stolligt som en allsmäktig gud, (likt dig Zelma;-)och de vet att de ska ta hand om sina ungar.

  SvaraRadera
 11. Lokatt

  "Gud är som jag, en ensamstående förälder med för många barn att ta hand om." (Ann Heberlein).
  Megalomani, skulle jag säga. Och det kanske ingår i något skov av bipolaritet. Exempel på en person med psykisk sjukdom som inte var medicinerad, är den heliga Birgitta. Hon använde sin sjukdom till att nästla sig in hos kungen och påverka genom sina visioner. Riktigt läbbigt!

  Lokatt 25 oktober 10:57
  Är Gud allsmäktig? Inte sedan han överlämnat makten till människan att råda över jorden, väl?

  SvaraRadera
 12. Alltså Zelma,
  ingen gud har överlämnat någonting alls till någon alls, "Gud", Allah och alla de andra gudarna är mänskliga påhitt!

  Ann Heberleins påstående tror jag var lite skämtsamt. Hon har humor.Och hon vill nog gärna uttrycka sig tillspetsat eftersom det är uppmärksamhet hon är ute efter om ni frågar mig. Vilket inte måste vara fel, det är sånt som våra artister sliter varje dag för att få och bibehålla. Syns och hörs man inte så finns man inte, så är det ju.
  Och jag tror som sagt inte att hon är religiös, jag har tvivlat på hennes gudstro sedan dag ett, dvs när jag för många år sedan hörde hennes öronförlamande skånska (idag modifierad) i radions Filosofiska rummet jag spetsade öronen mest eftersom "Heberleins" var en omtalad livsmedelsaffär i skånska Förslöv. Jag bodde inte så långt därifrån. Men hon är smart, street smart.
  Och jag tvivlar som sagt också på hennes psykiska sjukdom .
  (- Det känns lite konstigt att diskutera en medmänniskas psykiska tillstånd såhär. Men eftersom hon själv är mer än öppen med sin sjukdom, jag uppfattar det som att hon skryter med sin diagnos, så måste det väl vara ok.)
  Ann är rikskändis, vissa människor vill faktiskt vara det. Kombinationen "konstnärernas" romantiska psykiatriska sjukdom och "Guds fästmö" är ju nästan oslagbar. Till det kan läggas Teologie doktor (eller vad det nu är för akademisk titel hon har) plus att hon måste anses vara jättesnygg med den där blodröda munnen ... Bingo Ann!
  Jag tror att hon är lika troende som KG Hammar, dvs inte alls ;-)

  Beträffande Birgitta så har jag inte satt mig in i berättelserna om henne, bara relativt osett utgått från att damen naturligtvis var lite lagom galen, spelat eller inte. Det hörde väl till den tiden. Ville man som kvinna göra en sorts karriär (eller bara klara livhanken)så gällde det att se syner och påstå sig ha kontakt med Gud. Om man kom från en burgen och aktad familj vill säga gick det väl bra, dom andra, fattiga "synska" stackarna gick det nog riktigt illa för.

  SvaraRadera
 13. Lokatt
  Du måste bestämma dig ifall du ska tala ur de bergfast troendes perspektiv (som i en kommentarer ovan 24 oktober 22:20), eller ur ditt eget icke-troende. För dem som 'vet' att Gud finns (inget 'kanske' finns), är Gud också allsmäktig, inget utrymme för tolkningar alltså utan ren och skär fundamentalism. Du kan inte å ena sidan hävda deras vetande om tex uppståndelsen, å andra sidan rätta deras uppfattning om hur Gud är (allsmäktig).

  Jag finner det ganska otroligt att en person, Ann Heberlein, medvetet skulle fejka bipolär sjukdom, en psykiatrisk diagnos. Det är för stigmatiserande för en akademiker i karriären att låtsas ha. Hon är inte konstnär, som kanske skulle vara okej med en sådan diagnos, utan hon är verksam akademiker.

  SvaraRadera
 14. Zelma
  Du måste tala med mig som "på bönders vis", inte som "med lärde män på latin" ... Översatt: Jag fattar inte vad du menar.


  Det Ann H påstår om sitt psykiska (psykiatriska) tillstånd får jag inte att stämma.Hon är för välmående liksom. För lugn, för välformulerad, för snabbtänkt, för humoristisk. Men någon vajsing tror jag ändå att det är. Jag vill inte försöka ställa (ny) diagnos på henne, det vore för magstarkt, förmätet, verkligen.
  Men det finns en diagnos som kan stämma, den har dock ingen romantisk aura utan tvärtom, den brukar vara psykpersonals skräck.

  Kriterierna är bl a: Kvinna oftast, intelligent, vass tunga och snabb i huvudet, verbal, oftast vacker, manipulativ (så in i norden) extremt egocentrisk, ofta sexuellt utlevande och inte minst självmordsbenägen, med många suicidförsök, äkta eller fejkade för att ständigt hålla omgivningen nervöst darrande uppe på tåspetsarna. Just suicidförsöken är de här personerna mycket öppna med, inte sällan skryter med dem inför den som orkar höra på. ("Du glömde väl inte att skriva att jag försökte ta livet av mig?")
  Skulle kunna vara den diagnosen. Kallas ibland "slaskdiagnos" mellan skål och vägg. Men jag gillar Ann i alla fall :-)

  SvaraRadera
 15. Men för att återgå till ämnet, Livet efter detta, i himlen eller i paradiset. Eller i helvetet eller i Den evigt brinnande elden, dit alla vi otrogna, jag, och du Zelma m fl garanterat förpassas enligt islam.

  Det var riktigt många år sedan, 15? 20? som jag hörde/ läste någonstans att unga muslimska pojkar i arabland skickades ut i minfält för att röja. Med sig fick de alla varsin "nyckel till Paradiset", av plast, som omedelbart skulle öppna Heavens Door efter en olycklig gigantisk knackning.
  Fruktansvärt, samvetslöst bedrägeri, grundat på smart vidskepelse.

  SvaraRadera
 16. Lokatt 26 oktober 10:28
  Och hur behandlades patienterna med den diagnosen medicinskt? Heberlein behandlas med litium.

  SvaraRadera
 17. Lokatt
  Det finns mycket som är tokigt i religioner och som människor har hittat på. T ex slutet på bönen Gud som haver: "den sann Gud älskar lyckan får." Jo jo, som apostlarna, helgonen och martyrerna då? Men vad som menas är förstås livet efter detta. Fast hur det är, vet ju ingen. Man måste använda förståndet, som Luther sa.

  SvaraRadera
 18. Zelma

  "Under sin senare karriär fördömde Luther det judiska folket och uppmanade till förföljelse mot dem, eftersom de avvisat Jesus som Messias" . Står i Wikipedia t ex.
  Det var inte alls förståndigt, det var bara urdumt och grymt.

  I princip allt i religioner är tokigt, och allt är påhittat av människor. Till exempel att Buddha föddes ur en slits i moderns sida, moaha!

  SvaraRadera
 19. Heberlein säger att hon behandlas med litium, ja. Om inte vore det suspekt, litium är universalmedicinen mot bipolär sjukdom.

  Den omdiskuterade diagnosen bordeline, det är den jag talat om, behandlas lite olika, den är "svår". Vad man kan hoppas på är att den går över med tiden, symptomen brukar falna med åldern.

  Olika sorters terapi är vad som är populärt, senast "kognitiv dialektisk terapi", där patienten har tillgång till två terapeuter, där den ena är tillgänglig dygnet runt, året runt. Halva terapitiden går till gruppterapi, halva till enskild terapi. Man använder sig av olika regler, till exempel är det Förbjudet att ta livet av sig, att hota med detta.
  Det går visst sådär..
  Bakgrunden brukar alltid vara en traumatisk uppväxt, som i stort sett alltid för med sin en kraftig separationsångest. Den drabbade klarar inte att bli övergiven, klamrar sig fast med näbbar och klor, ska ta livet av sig om han vill lämna. Vilket inte hindrar att hon själv ofta lämnar, ibland efter hafsig och ogenomtänkt otrohet.
  Borderlinepersonligheter arbetar ofta upp en oemotståndlig charm och "sexighet" blandad med äkta eller spelad ömhetstörstande skörhet, vilket är mycket tilldragande för hennes offer.

  En skillnad (som jag dock inte vågar ta gift på att den Alltid stämmer)är att den deprimerade bipolära personen tar livet av sig utan direkt utspel, i hemlighet och ibland med stor skuld-och skamkänsla, medan borderlinepersonligheten gör stor dramatisk teater av sina hot, rusar för femtielfte gången skrikande ut i natten: "Nu tänker jag dö, och det är ditt fel!"

  SvaraRadera
 20. Lokatt 27 oktober 14:46
  Massor med namnkunniga män har under historiens gång haft negativa åsikter om judar, det har alltid funnits 'åsiktskorridorer' att vistas i men åsikterna skiftar med tiden, det gäller att hålla reda på vilka som är trendiga för tillfället. En gång överhörde jag ett samtal där en påstod att norrmän var dumma i huvudet, men det hände på 1980-talet.

  SvaraRadera
 21. Lokatt 27 oktober 15:20
  Det kan vara ganska lätt att iaktta vem som tar litium, det medför ofta en viss plufsighet då det påverkar ämnesomsättningen via sköldkörteln. Det kan också vara svårt att ställa in medicinen rätt. Så sa de på Sophiahemmets sjuksköterskeskola där jag studerade.

  SvaraRadera
 22. Zelma
  Min bipolära väninna har ätit litium i nästan hela sitt vuxna liv men det finns inte en tillstymmelse till plufsighet över hennes slanka, strama framtoning. Det är också min uppfattning från min tid som mentalskötare att bipolära patienter ser ut som folk gör mest.

  Blandar du kanske ihop biverkningarna med schizofrenimedicinering? Den brukar inte bara göra patienterna plufsiga utan även bidra till grav övervikt.
  En person som "kom ut" med sin bipolaritet var Robban Broberg. Jag antar att han medicinerades med litium (fast det vet jag inte) och han var väl en icke-plufsig person? Till exempel.
  I den hypomana fasen (oftast strax före den maniska, och farliga) är de drabbade inte sällan oerhört kreativa, modigt innovativa och effektiva och de kan få "Lidners knäppar". Stämmer bra på Robban B.
  Bipolär sjukdom kallas ibland Konstnärernas sjukdom och den betraktas av somliga som spännande och rätt tjusig.
  Över borderline vilar ingen tjusighet, inget att skryta med precis.

  SvaraRadera
 23. Du nämnde just Luther, jag antog att du tycker att han var en klok och reko person, därför drämde jag till.
  En fruktansvärd antisemit var Wagner, som fick Mendelson att lägga till efternamnet Bartoldi för att försöka dämpa sin judiska framtoning. Wagner. var bra på musik men en riktig elaking, usch. Ibland när jag ser hans bild eller en byst som föreställer honom gläds jag över hans vassa och osköna profil och tänker Rätt åt dig, gubbtjyv!
  Apropå namnkunniga män som vill förfölja judar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bartholdy, skulle det förstås va.

   Radera
  2. Lokatt 27 oktober 23:34
   Nej, jag blandar inte ihop medicinerna. Jag skrev ju att litium är svårt att ställa in så det blir rätt mängd. Att en väninna till dig behållit slanka linjen trots medicinering kan bero på att det är individuellt hur människor reagerar på hypothyreos ifall den utvecklas under medicineringen, en del går upp i vikt medan andra behåller den eller förlorar i vikt. Om du studerat din Fass ordentligt under utbildningen vet du att ca 5% av de som tar litium utvecklar hypothyreos (nedsatt ämnesomsättning), vilket är ganska många. En del utvecklar till och med struma under medicineringen. Hos 10-20% av användarna utvecklas en viktökning med upp till 10 kilo, vilket också är ganska många. Annat vanligt förekommande är finvågig handtremor.

   Jag har för mig att man idag är rätt sparsam med diagnosen borderline.

   Radera
 24. Lokatt 27 oktober 23:49
  Att hitta antisemiter i historien är inte särskilt svårt. Idag är många islamofober eller muslimhatare.
  Jag älskar Wagners musik oavsett om han ogillade judar eller något annat folkslag, den är underskön och en verklig fröjd för örat.
  Luther var en medeltida munk (kanske pösmunk), som säkert hade fel i mycket. Han gjorde i alla fall upp med katolska kyrkans osmakliga handel med avlater och själamässor, vilket var bra. Han sa också att hans avsikt inte var att bilda en egen kyrka och att han inte ville att hans åsikter skulle stelna till en slutgiltig riktning inom tron. Han önskade en fortgående reform. Det är också bra.

  SvaraRadera
 25. De lär finnas de som anser att borderline inte existerar, i alla fall inte är en diagnos. Till att börja med är beteckningen felaktig, man ansåg först att det handlade om ett tillstånd på gränsen, border, till eller mellan andra psykiatriska tillstånd.
  Numera heter det IPS, på svenska Emotionell instabil personlighetsstörning.
  Min son var på gränsen till sammanbrott efter ett ganska långt förhållande med en flicka som var som ett skolexempel. Hon brukade gråtande vilja att de tillsammans skulle sitta med ett fotografi och försöka få kontakt med hennes döda mor (troligen död genom självmord). Situationen var fullständigt hjärtskärande och han gjorde allt för att trösta. För övrigt var hon extremt manipulerande.
  När han äntligen lyckats slita sig loss ur den destruktiva förbindelsen ringde hon honom efter en relativt kort tid och berättade triumferande att hon ägnat all tid åt att kn..la runt, med i princip vilka som helst, och nu var gravid, "troligen med en amerikan".
  Han blev förkrossad. Och jag tror att han aldrig riktigt kommer att glömma henne, hon har hakat sig fast med hullingar.

  Se upp med IPS-personer!

  SvaraRadera
 26. Zelma
  Jag har för mig att Luther var en gift munk.. Det tycker jag var sunt, klokt och bra. Räddade förmodligen några små korgossar från skändning :-)

  SvaraRadera
 27. Zelma
  I Operans uppsättning av Mästersångarna i Nurnberg (har inget tyskt y i min lågprisdator) finns en torgscen där en liten flicka dansar en kort dans till en fin barnvisemelodi.
  Det var jag!
  Det är ungefär vad jag gillar med Wagner..

  SvaraRadera
  Svar
  1. - Eller om det var i Tannhäuser ... Jag minns inte. Hundra år sen, liksom.

   Radera
  2. Lokatt
   Det var säkert jättefint, skulle vilja se det! Jag har en annan typ av minne från en föreställning av Mästersångarna i Nürnberg. (För tyskt ü, tryck först på tangenten med två prickar bredvid varandra, därefter på u och vips så har du ett ü. Tangenten med prickarna finns vid 'enter'-tangenten). Men för att återgå till föreställningen, den var väl cirka 5 timmar lång. Jag hade köpt biljetter till tredje raden, det var jag och en som senare blev biskop som skulle se och höra den tillsammans. Inga problem för mig. Jag kan sitta helt stilla på en pall hur länge som helst. Men mitt sällskap roterade som ett grillspett på den hårda stolen, han var synnerligen rådbråkad när föreställningen var slut. Men Mästersångarna är ingen favorit, Ringen tar förstås priset som nummer ett.

   Radera
 28. Zelma
  Borderlinepersoner som hotar omgivningen med självmord brukar inte sällan till slut faktiskt lyckas dö, inte helt ovanligt alltså (den ultimata hämnden). Detta känner de anhöriga till, och gör dem ofta till permanent darrande asplöv.
  Om det finns barn inblandade ger IPS-individen fullständigt faen i det. Egot, jaget, är det enda som gäller.
  I DN-artikeln jag nämnde beskriver den intervjuade hur hon plötsligt ger sig iväg, till Gotland (Öland?). Där går hon in i en kyrka, ringer maken och säger att nu ska hon ta sitt liv. "Och du vet inte var jag är, du kan inte spåra mig, jag kastar nu min telefon!"

  Hemma står som förlamad den hjälplöse maken tillsammans med barnen.
  Gotlands/Ölandsresenären mår jättebra idag som vi alla vet.
  Så gör en borderlineperson. Knappast en bipolär.

  SvaraRadera
 29. Zelma
  Tackar! (var det ett mirakel..?) Nu kan jag äntligen skriva spaltmeter om en annan favoritdiagnos: Münchausen Syndrom by Proxy!
  Nä jag skojar bara.

  SvaraRadera
 30. Jag skulle aldrig frivilligt genomlida en Wagneropera, inte ens vid fribiljett. Men kanske skulle din biskopsvän sett Parsifal i stället? Uppiggande! ;-) En "smörgåsopera" (den är så lång att di fattige på tredje raden som inte har råd att äta i guldfoajén i pausen, har smörgåspaket med sig för att överleva).Jag tycker att den är obehaglig, med sin kristna mysticism, masochism och misogyni. Blod, lidande och straff, isch.Publiken fick inte applådera.

  Fast det där tänkte jag ju inte på när jag tillsammans med andra "småpojkar" högtidligt gick i takt iklädd brun tagelskjorta och med böjt pageklippt huvud över scenen, till dystra pukslag och körens dova hotfulla "Zum letzten Tag..."

  SvaraRadera
 31. Lokatt
  Nja, det fanns ju annat att lägga studielånet på än biljetter på parkett och champagne i foajén. Vi gick på Donken sedan och käkade eller om det var nåt annat skräpmatställe. Under pauserna var det Pim tablettaskar som gällde. Jag tror den blivande biskopen aldrig mer gick på någon opera av Wagner, han fick väl nog och var betänkligt blek om nosen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Zelma
   Det är inget fel med att sitta på tredje raden! Det gjorde jag för bara något år sedan, liksom hopknycklad och vriden, bakom en stolpe (100 kr). Men sen höll jag på att inte komma upp ur positionen, knäna...

   Radera
 32. Zelma
  Om det var prällens första opera så förstörde du ju hans operaintresse för all framtid!
  Carmen är väl en bra introduktion - det måste vara en Bra uppsättning, inte en modern och konstig.Den har många "highlights" Eller La Traviata, eller Rigoletto.
  Till min meritlista kan läggas att jag som mycket ung "spelat" Gildas lik, alltså hovnarren Rigolettos mördade dotter...
  För att sopranen ska skonas, samt för att en balettelev väger mycket mindre än den riktiga Gilda, vilket passar när hon som lik ska bäras omkring lite inne i säcken,
  (Rigoletto tror att liket han bär på är Hertigen, som han betalat för att få knivmördad) så var vi några som fick turas om att krypa in i den i den tragiska sista akten.
  Jag tror jag fick femton kronor per föreställning. Men allt för konsten! Och inte ett öga var torrt i publiken, i alla fall gråter jag varenda gång hemma framför en teveföreställning av R på Mezzo. Verdi vet precis på vilka strängar han ska knäppa.

  SvaraRadera
 33. Lokatt
  Han var van vid opera, men just Mästersångarna som är så lång kan bli för mycket för vem som helst.
  15 kronor? Det var inte mycket!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Zelma
   Det här var i forntiden. Och så tyckte man väl att den som får en tiptop utbildning alldeles gratis, inga studieskulder alltså, får göra lite skäl för sig. Att som trettonårigt låtsaslik bara få vara där, i den förtrollande damm-och puderdoftande musikaliska teatermiljön hade jag kunnat betala femton kronor för :-)

   Radera
 34. Lokatt
  Det förstås! Vid vilken ålder började eleverna utbildningen? Hur mycket var man där och tränade? Var det teori också?
  Ibland när jag ser film där små barn medverkar, särskilt när de är ledsna och gråter undrar jag hur det går till. Är det bara klippteknik som åstadkommer det hela. Får de riktigt små något arvode. Kan man kalla det barnarbete? Obs! detta gäller inte insatserna i baletten.

  SvaraRadera
 35. Zelma
  Utbildningen idag är ganska mycket annorlunda. Jag gick i en vanlig skola och åkte spårvagn till lektionerna fem dagar i veckan.Idag går baletteleverna i en särskild skolklass på dagarna, vilket i förlängningen har inneburit att ytterst få av dem senare kan få en tjänst på Operan. För tidsödande att förklara varför här.
  Jag hade inte fyllt åtta år när jag "kom in". Numera är eleverna äldre.Ingen som helst teori ingick i undervisningen på min tid. Varje år genomfördes en "gallring", då vi med nummerlapp på bröstet under en timme fick dansa upp inför en sträng jury på sex-åtta personer. Någon eller några sållades alltid bort, blev utgallrad, en katastrof för många. Lena Nyman satt i samma loge som jag, hon var den vaktande påkläderskans gullegris; "Lilla Leena!"
  Beträffande skådespelande barn vet jag inte ett smack.
  Men jag var med i några reklamfilmer o liknande som barn , och fick massor med pengar, tyckte jag!

  SvaraRadera
 36. Den verkligt stora skillnaden är att dansutbildningen idag ges på annat ställe än på "Teatern" (ingen sa Operan). Teatermiljön var oslagbar, jag kunde smyga in och titta på operarepetitioner eller sitta i den tomma salongen och lyssna på en orkesterrepetition, eller kika ut från "oxögat" och få svindel."Oxögat" är de två små loger högst upp nära salongens tak på varsin sida om scenen. Där står det numera strålkastare och annat tekniskt.

  Under föreställningar stod en brandman i den första kulissgatan, särskilt beredd kan man tänka under Carmenföreställningar, då hela halva kören och vissa sångsolister rökte och bolmade på scenen.(Carmen jobbar ju på en tobaksfabrik i första akten). Jag och mina kamrater var smutsiga och trasiga gatpojkar, och vi sjöng!
  Men på Drottningholmsteatern var och är det närmast dödsstraff för att bara titta på en tändsticksask..

  SvaraRadera
 37. Lokatt
  Intressant!

  Och du har inte träffat på några teaterspöken? Det pratade dom om i TV4 i förmiddags, Johan Rabaeus och några som gjort en bok om teaterspöken.

  SvaraRadera
 38. Zelma
  Det finns inga gudar och inte heller några spöken!
  Men det finns ett överflöd av äkta monster som går på två ben i vår värld, tyvärr.
  Menar Rabeus allvar? Kanske gör han det, teatermänniskor är rätt ofta vidskepliga.
  Något annat:Jag tittade en stund på en gammal film. Danska Paprika Steen är en av de ytterst få skådespelare jag vet som kan agera så att man tror att det är "på riktigt". Heja Paprika!

  SvaraRadera
 39. Lokatt
  Ja, han Rabaeus menade allvar. Och ikväll visas i alltid pålitliga 7:an, en dokumentär om tidigare liv. Minnen hos barn.

  Firandet av den stora stolligheten som just nu pågår i Lund är obegriplig. Försoningsgudstjänst mellan katoliker och protestanter. Men...de är ju fortfarande inte överens! Katolikerna är anhängare av transsubstantiationsläran och protestanterna hävdar att Kristus är närvarande i nattvardens bröd och vin, dock inte att det förvandlats. Ingen vill ge sig.

  SvaraRadera
 40. Zelma
  Ja hjälp vilket sömnpiller!
  Orkade inte med hela spektaklet, men det verkade som om de mystiska plingandena i klockor och svängande med rökelsekar lyste med sin frånvaro?
  Katolikerna måste passa sig noga för såna missar! Utan dessa heliga dimridåer riskerar föreställningen platt fall. Flera svenska katoliker har vittnat om att de lockats just av katolicismens sammetsdraperier, spetskragar, rökelsedoft, vigvattensstänk och heligt klockplingeling, t ex Pia Johansson och Christina Doctare. (DN:s strame Erik Helmerson har inte berättat vad som lockat honom dock.)

  - Varför halvviskar/mumlar påven, liksom blygt och skrämt? Han ger intryck av att vara äldre och kraftlösare än han faktiskt är när han framför sina repliker.
  Lunds domkyrka är nordiskt dyster, sträng och spartansk. Jag har bara varit inne i foajén, en gång. (Man är ju Lundastudent! och lite stolt över det faktiskt ;-)

  SvaraRadera
 41. Lokatt
  Rökelsen och plingandet i klockan (primklocka), hör enbart till mässan och den gick av stapeln nu på förmiddagen på en stor sportarena. Jag tror att påven medvetet sänker rösten, han vill inte visa hur auktoritär han är.

  SvaraRadera
 42. Zelma
  Jag såg lite på mässan från arenan. Det är verkligen deprimerande att så många människor sväljer en historia som inte har hänt. Jag blir beklämd på riktigt. Och reportern förklarar: "Det är om Himlen, dit vi längtar".
  Jag blir illa berörd av alla dessa gubbar i fina klänningar. Inga kvinnor får vara med i spektaklet (jo de får sjunga i kör och bära ett ljus)den här urtrista never ending-teaterföreställningen är männens framträdanden. Jag blir indignerad över denna sagolika stupiditet!

  Och Kyrie eleison: man ropar ångestfullt till guden, ångrar sig och ber så hemskt mycket om ursäkt för allt... Ursäkta mitt rakt på sak, men detta är ju sinnessjukt.
  Och den här ynkligt viskande farbrorn, åh. Om han åtminstone varit snygg. Sådär som pilska sektledare med nacklockar brukar vara.
  Nä vilken eländig trolleriföreställning, urtrist och helt utan spänning dessutom. Men tusentals enfaldiga går på det simpla tricket.

  SvaraRadera
 43. Lokatt
  Ha ha, men hans svar på frågan från den svenska reportern om varför de inte öppnat prästämbetet för kvinnor säger ju allt. Han är en gammalmodig latino, om han inte varit gammalmodig hade han aldrig blivit papa. Bara gammalmodiga gamla gubar kan bli påvar, inga andra göre sig besvär.

  SvaraRadera
 44. Efter att ha tittat på detta sorgliga, sorglustiga Mumbo Jumbo-katolikspektakel, och läst Ayaan Hirsi Alis förtvivlade bok om muslimsk vansinnestro inser jag att hoppet om vett och sans och fred på jorden ligger eoner bort. Vidskepelse dödar, direkt genom t ex Daesh sinnessjuka grymheter eller indirekt genom hemutförda "illegala" aborter. Miljarder dårar är de skyldiga.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Sverigedemokraterna och åsiktskorridoren

Nej, jag tror inte än på att Sverigedemokraterna är Sveriges största parti, men oavsett om Yougovs undersökning stämmer eller inte, så ger den en fingervisning av hur det kan gå för oss. Jag tror att åsiktskorridoren är en viktig orsak till deras framgång. Det är med lite åsiktskorridoren som det är med Gud. Det spelar ingen roll om den finns eller inte, den har sina konsekvenser ändå. Även en icke-existerande Gud kan vara trodd på och även en icke-existerande Gud kan vara låtsaskompis eller mental snuttefilt åt en troende. Även en icke-existerande åsiktskorridor kan utgöra ett enormt problem för den som råkar kliva utanför, vilket brukar visa sig när det handlar om de uppenbara problemen Sverige har med migrationspolitiken. Den är dyr och ineffektiv. Visst, den göder opportunister som Bert Karlsson, men den är långt ifrån optimal. Även då kritiken mot flyktingpolitiken kommer från annat håll än SD, kanske rent av i syfte att komma till bukt med problemen så att vi kan hjälpa f

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar