Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Pinsamt utspel av Emanuel Karlsten

Det är märkligt hur religiösa människor kastar ut sin förmåga att tänka rationellt så fort de ska hantera ett ämne som angränsar det minsta till religion. Vi har alla hört hur Yasri Khan försvarar sina värderingar, som om dessa på något vis skulle vara mindre tvivelaktiga för att de är religiösa. Nej, man kan inte rädda upp vilken soppa som helst genom att addera en föreställning om att man har beskydd från en övernaturlig alfahane - dåliga argument är faktiskt dåliga även när de används av vidskepliga människor.

Det trodde jag var självklart, men icke. Igår gjorde Emanuel Karlsten ett antal utspel om detta på Twitter.
"Helt ofattbart att läsa folk som nu jämför Khan med att "inte hälsa på svarta". Har man så lite förståelse för religion? Vet man så lite?"
Att man jämför två fenomen med varandra, betyder inte att man måste komma till slutsatsen att de är likvärdiga, men om han menar att folk betraktar det som hyfsat analogt att inte vilja hälsa på varken kvinnor eller svarta med en handskakning, så har han rätt.

Därefter ställer han sig frågan om man har så lite förståelse för religion, som om det skulle spela någon roll över huvudet taget. Om något, så gör det hela historien mer pikant. Dessutom kan både ett misogynt beteende och ett rasistiskt beteende vara religiöst betingat. Karlsten har alltså fel i sak, sitt högmod till trots. "Vet man så lite?" Jo, jag tackar.

Vidare skriver Karlsten:
"Säger det något om dess politik? Om dess kapacitet att stå bakom sekulär politik? Tror vi att religion är ett förståndshandikapp?"
Hur man agerar, vilka åsikter man har, vad man tror och vad man tänker, säger inget om politiken i partiet man företräder, men är bedömningsgrunden för personen som ska företräda partiet. Givetvis. Detta kan man tycka utan att anse att religion är ett förståndshandikapp. Retorik i stil med "har du slutat slå din fru?" är väldigt effektiv, men "man" kan kritisera religiösa fenomen utan att tro det. Ironiskt nog bidrar Karlsten själv till min bild av att religion är ett kognitivt virus som angriper vår förmåga att tänka rationellt i frågor som rör religion. Karsten själv är en intelligent och välmenande person, och jag tvivlar inte en sekund på att han skulle skämmas ögonen ur sig för sina uttalanden, om han var förmögen att betrakta religionsrelaterade frågor lika nyktert som övriga frågor.

Försök att tänka dig att du och dina kollegor har bjudit in Khan på möte, och att du är den som inte blir hälsad på, på samma sätt som de andra. Du kanske är svart och Khan kanske är Ku Klux Klan-anhängare. Du kanske är kvinna och Khan kanske är islamist? Hur skulle det kännas?

Att leva ett samhälle, innebär att man gör avkall. En tv-intervju sker per definition utanför ditt safe space, och detsamma kan sägas om ett kundmöte eller att företräda en väljargrupp. Att vara vuxen innebär att göra avkall, sin vidskepelse till trots. Denna gång handlar avkallet om att faktiskt ta alla (eller möjligtvis ingen) i hand.

När jag satt i Virginska Skolans elevråd, lärde vi oss snabbt att det var lättare för flickor att komma in i systemet om vi inte hade våra styrelsemöten i bastun - att göra avkall kan vara en vinst i längden.

Kommentarer

 1. Nu tror jag iofs att religion ÄR ett förståndshandikapp.

  SvaraRadera
 2. Allt enligt medicinsk beprövad erfarenhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Källa på det, Kristian?

   Radera
  2. Bara Din fråga på källa om något (religion) som inte har källa är ett tecken på förståndshandikapp. Det borde även Du inse.

   Radera
  3. Irrelevant ad hominem, Kristian. Angrip sak eller angrip inte alls.

   Radera
  4. OK. Jag tar det på förskolenivå. Vid förfrågan om källa, vilket oftast bara är ett "argumentationsgrepp" och mera sällan en intresserad fråga, så förväntas motargumentatören bli ordfattig eller mållös. Därmed har man sas fått ett andrum. Nu tillhör jag inte de puerila motståndarna. Påståendena om Gud har ingen källa alls. Alltså är det intellektuellt ovärdigt att fråga om motkällorna eftersom de inte heller finns. Alltså ungefär som att motsätta sig Russells Tekanna. Vilket gör att sådant beteende av mig uppfattas som att vara kort i huvudet. Ad Hominem eller inte, men folk som påstår källfria saker, bör få veta det.

   Radera
  5. Kristian,
   Jag frågade efter källa på ditt påstående om att det bygger på vetenskap och beprövad erfarenhet att troende människor är förståndshandikappade. Religiösa människor kan hänvisa till olika källor, t ex religiös erfarenhet, Bibeln, vissa religionsfilosofer, svårigheten för människan att få det att gå ihop med en skapelse ur ingenting mm mm. Hänvisar man till vetenskapen bör man också hänvisa till källa till det man påstår. Du kan mycket väl hänvisa till Big bang-teorin, evolutionsteorin och sannolikhet när det gäller att hävda Guds icke-existens, men därifrån till att hävda att troende människor är förståndshandikappade är steget alltför långt och alls inte värdigt att kallas vetenskap. (Russels gamla tekanna är nog rätt sliten vid det här laget).

   Radera
  6. Zelma. Jag kan svara på fullt allvar om du tål det. Om en människa hör röster och anvisningar om att mörda grannen, så tillkallas polis och psykiatrar och han slängs i madrasserad cell tills han slutar höra rösterna.. Om en grupp människor hör samma sak kallas det religion.....och folk rycker på axlarna. Kan Du på ett enkelt sätt förklara skillnaden för mig. Ingen har än så länge lyckats. Vilket gör att jag är rätt frustrerad.

   Radera
  7. Kristian,

   Det finns ingenting som är 'enkelt' när det gäller religion/Guds existens. Man behöver inte ens problematisera frågan, som är så modernt numera, den är problematisk from the very beginning och vetenskapen har ännu inte hunnit ikapp frågan och kommer troligen aldrig att göra det.

   Självklart finns det BLAND religionsutövare sådana som du benämner förståndshandikappade, likväl som det finns förståndshandikappade bland ateister. Vi behöver bara t ex tänka på hur troende behandlades i Sovjetunionen. Vem var det som viskade i ateisternas öron då, att troende kunde dödas eller förpassas till mentalsjukhus? Det kunde ju inte vara Gud.

   Religionsutövare är en gigantisk grupp som innefattar alla möjliga typer av människor, allt ifrån genier till förståndshandikappade. Så förhåller det sig också med gruppen ateister, även där hittar vi både genier och förståndshandikappade. De senare kanske var de som jagade troende i Sovjetunionen.

   Sedan finns det psykisk sjukdom och den finns hos troende såväl som hos ateister.

   Gruppbildning finns också hos ateister likväl som bland troende, vilket alla olika samfund och riktningar inom religion visar. Ju mindre väsen man gör av sig desto starkare tro, är min teori. Den genuint troende behöver inte rasa som en galen rabiessmittad hund och den övertygade ateisten kan trygg i sin världsåskådning konstatera att alla tror inte som hen. Den troende behöver inte skriva under på dogmer och annat innehåll i heliga skrifter, men nära en tro och ett hopp om att det hen tror är sant. Precis som jag antar att du gör när du ger dig ut för att fiska, du utgår inte från att du inte kommer att få någon fisk utan du hoppas att det ska nappa.

   Det är alltså inte så, som du påstår, att en grupp som hör en röst som säger åt dem att döda per automatik ska definieras som en religion. I många fall genom historiens gång har en politisk ledare ansetts vara 'gud' och låtit viska i öronen att det ska dödas. Du får själv svara på om de är förståndshandikappade, ateister, psykiskt sjuka eller religiösa.

   Radera
  8. Bara för att dårarna är många, är det inte uteslutet att de är dårar i alla fall. För Du måste medge att det finns många olika olika former av sk hallucinatorisk dårskap ("Wanna believe in something"). Alltså ett tillstånd som är specifik för konstruktionen människa och som i de flesta och som ger orsak till konflikter. Det finns Wannabees och det finns Wannabelievers. Ungefär lika relevanta allihop...och ur min synvinkel ett patologiskt tvångssyndrom. Och som tur ofta ganska harmlöst....:-)

   Radera
  9. Kristian,
   Javisst, och det är precis vad jag skrivit också. Inom gruppen troende finns allt från genier till s.k. dårar, likväl som dessa också finns inom gruppen ateister.
   Men det vore intressant om du något utförligare beskrev vad du i sammanhanget menar med "hallucinatorisk dårskap" och "patologiskt tvångssyndrom". I detta sammanhang som vi diskuterar här alltså.

   Sedan är det väl, vad jag vet, inte fastställt hur många som är 'dårar' inom gruppen troende respektive gruppen ateister. Så hur många menar du att de är?

   Radera
 3. Javisst är religion ett förståndshandikapp.

  SvaraRadera
 4. Just nu är jag mest upprörd över att Kaplan finns på bild där han gör Muslimska brödraskapets tecken med fingrarna. Hur i helvete... Har ingen sett detta tidigare? Är miljöpartister med flera blinda?
  Eller har Fridolin med flera mycket väl känt till Kaplans hyllande av islamister men "inte förstått" att det skulle kunna vara något kontroversiellt med det?
  Apropå att han vetat att Khan inte hälsar på kvinnor med handen, men att han,Fridolin som kallar sig feminist "inte förstått" att detta (bland annat) sårar kvinnor.

  SvaraRadera
 5. Den som VERKLIGEN tror är naturligtvis inte helt förankrad i verkligheten och borde inte få vara lärare eller läkare i verkligheten.

  Om någon är "troende" av något taktiskt skäl får det väl accepteras. Vi gör ju så mycket annat av taktiska skäl. "Hycklare är vi allihopa, allihopa!" Tyvärr syns det ju inte ens i kyrkorna vilken sort det är frågan om.

  SvaraRadera
 6. Tack vare Ivar Arpis hökögon vet jag nu vad en viss Mohammed, miljöpartist i min kommun, tycker om demokrati och om Erdogan. Inte för att jag skulle drömma om att rösta på Miljöpartiet.
  Jag hoppas verkligen att synandet med lupp i politikernas sömmar fortsätter med oförminskad fart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte så att jag vill vara hemlighetsfull angående killen med profetnamnet, jag ids bara inte gå tillbaka och leta rätt på efternamnet, som var krångligare att lägga på minnet än Khan eller Kaplan.

   Radera
  2. Mohamed Temsamani, Solna.

   Radera
 7. Mera från profetens pojkar!:

  http://www.bbc.com/news/world-asia-36119151

  SvaraRadera
 8. Vilka fruktansvärda mördaridioter, så vidrigt.

  SvaraRadera
 9. http://www.bbc.com/news/world-asia-36125115

  SvaraRadera
 10. Välkommen tillbaka Zelma. El Camino?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Björn! Men El Camino? Inte behöver man väl pilgrimsvandra? Jag tycker skogsstigarna här hemma är ljuvliga och jag vandrar helst ensam.

   Apropå humor så kollade jag videon på Humanistbloggen, där Mats Selander (Credo akademin) och Patrik Lindenfors diskuterar om det är rimligt att tro på Gud. En bit in i videon utbrister Mats till Patrik: 'Du har inte en aning om hur det är att vara fladdermus!'

   Radera
 11. Ha ha Björn, det tog ett tag innan jag fattade att Zelma hade varit på pigrimsvandring!troligen. Det finns/fanns en amerikanare, sån i plåt, som hette så, men jag kan inte föreställa mig Zelma som raggarbrud... ;-)

  -Nä med tjena Zelma, vars har du vart?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej på er!
   Nja, det tar ju lite tid att tina upp efter vintern ;-)

   Radera
  2. Zelma
   Okej!
   Annars trodde jag det var Björnen som skulle ha sovit hela vintern, men han har varit pigg o alert hela halvåret, med undantag för någon tillfällig slummer kanske. Antagligen för att vintern varit mild och nästan snöfri i de sydliga skogar där jag tror att han bor.
   - Finns du möjligen i Nikkaluokta ? Där blir kvicksilvertermometern obrukbar vid minus 38,8 C läste jag, den fryser till, stannar och stelnar då. Istället får man använda sprittermometer som klarar minus 114 grader.
   Klart man går i ide där.

   Radera
  3. Lokatt. Hi hi, ja fjäll-luften är underbar och kall men när våren kommer vill man inte vara där, utan här!

   Radera
 12. Apropå inbillade stränga farbröder som ingen (annan) ser, så såg jag filmen "Flickan, mamman och demonerna". Mamman lider ju av paranoid schizofreni, hon pratar med folk som inte finns och är oftast livrädd inför deras hotelser och känner att hon måste lyda dem. Apropå diskussionen om åldersgräns, så skulle i alla fall jag som sju-nioåring inte alls mått bra av den filmen. Och jag hade inte förstått budskapet, bara blivit skrämd.

  Den här filmen bör visas för socialtanter, poliser, lärare, läkare och annat vuxet folk så att de fattar varför lilla Stina luktar kiss, är utsvulten, stjäl saker och alltid har smutsiga kläder.En sån liten flicka blir skadad för livet.
  Suzanne Osten har ett frostigt förhållande till sin vuxna dotter, såg jag tidigare i en dokumentär, inte alls konstigt tycker jag. Och idag har Suzanne kommit ut som lesbisk. Ack.
  - Vart vill jag komma med den här utläggningen? Mest att det inte är friskt att prata med allsmäktiga farbröder som plötsligt kliver ut ur väggen (eller talar till från ovan molnen). Sånt hotar barnets framtid. .

  SvaraRadera
 13. Bitterljuvt är att studera massmedias försiktiga omsvängning under galgen, med tonvikt på bitter. Den svekfulla DN talar idagens ångerfullt om att det var fel att låta diskussionen om flyktinginvandring och kostnader styras av känslor, att "Det har tidigare funnits en syn i debatten att man inte ska tala om migrationens kostnader , eftersom människoliv inte kan värderas i pengar". Nu vill man inleda en serie om migrationens kostnader, det gör man "för att bidra med mer fakta i en debatt som tidigare varit för känslostyrd".
  Sent ska syndarn vakna. Han hade inte vaknat än om det inte varit för att det börjar framgå även hos de mest trögtänkta vilka livsfarliga infiltratörer som hotar på riktigt, bland mycket annat med hjälp av rikliga bidrag till t ex föreningar "för fred och rättvisa".
  Tack Kaplan, tack Khan. Tack du mellansvenska islamistiska ungdomsledare som hotfullt gjorde Muslimska brödraskapets tecken framför tevekameran i somras, men som idag vägrar svara på varför och nervöst springer och gömmer sig "hinner ej svara, ska ut o resa".
  Detta terrorsällskaps credo är bl a:
  "Koranen är vår lag; jihad är vår väg; och döden för Allahs ära är vår högsta strävan."

  SvaraRadera
 14. Samt kanske konstaterandet, att alla författare utom de som ser det som ett jobb bland alla andra, har trasiga psyken, trasiga förhållanden, osäker sexualitet och plågor, som måste ut och klistras på andra som inte är lika olyckliga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Suzanne Osten vill inte säga att filmen till hundra procent skildrar hennes egen barndom (det gör faktiskt ont att utlämna sin egen mamma)men jag uppfattar filmen närmast som en dagbok. Extra otäckt är hur åttaåringen reagerar på mammas spökupplevelser och märkliga beteende med ett starkt svängande mellan varm kärleksfullhet, fullständigt ointresse för om flickan är död eller levande samt hotfullhet: Allt är normalt för flickan, hon tar mammans alla yttryck för galenskapen som inte särskilt märkliga. Mamman isolerar sig och dottern, umgås med i princip ingen, flyttar, har hemligt telefonnummer etc, flickan har nästan ingenting att jämföra med. Jag kommer naturligtvis att tänka på religiösa sekter med bara lite annorlunda diagnos än mammans, där isolering är ett måste.
   När mamman står i tamburen och i ångest vrålar "Nej! Nej! NEEJ!" till ett monster som bara hon ser reagerar flickan ungefär som om mamman sagt "vill du ha en leverpastejsmörgås?" Dödsångest är normalt, vardagsmat för henne.
   Det vi lär barnen sitter sen i hela livet. Några få kan omvandla uppväxtens plågor till olika typer av konst, som Osten o Ingmar Bergman (och tex Lena Cronqvist, som skildrar incest på ett otäckt sätt). Men knepiga förblir de under hela livet.
   Man ska inte heller slå i barn sagor om gudar, djävlar och helvetiska straff. Same but different: Barnmisshandel.

   Radera
 15. Återigen om Kaplan om och Fridolin, som känt Kaplan "i tjugo år" och bara sett godhet och renhårighet hos den helschysste bästisen.

  I dagens DN beskriver skriver Esref Okumus om Erdogans agenda, som bland annat inbegriper svår antisemitism och extremt hyllande av den nu avlidne grundaren av Milli Görus ("Nationell vision"), Necmettin Erbakan.

  "Erbakans fundamentalistiska lära vilar på tre ben:en orubblig tro på sharia, ett djupt förakt för den västerländska livsstilen och en närmast gränslös besatthet av antisemitiska dogmer."

  Okumus återger en mängd exempel på "judisk konspiration" enligt Erbakan, i princip är all världens ondska, som dollarn och EU grundat i "drömmen om ett permanent judiskt världsherravälde".
  En del återgivna exempel på president Erdogans judehat ses i den islamistiska och regimtrogna dagstidningen Yeni Akit, med t ex hyllande av Hitler,"Vi saknar dig".

  "Ett annat hårresande exempel" skriver Okumus, är rapporteringen om den stora gruvolyckan 2014, den värsta i landets historia:
  "tidningen "avslöjade" i i en rubrik som täckte merparten av första sidan: "ÄGARENS SVÅGER ÄR JUDE" samt "Alla spår leder till Israel"

  Mehmet Kaplan har haft många och långa kontakter med Milli Görus och deklarerat i anföranden hur hedrande det är att som riksdagsledamot få ha detta samröre.
  Okumus avslutar:
  "Det är inte en dag för tidigt att Miljöpartiet ser över alla sina relationer med Milli Görus."

  När man tänker på att hela halva den svenska mediaflocken röstar på det fantastiskt enfaldiga MP blir man ju livrädd.

  (Görus med tyskt y på slutet)  SvaraRadera
 16. Samfundet (?) Humanisterna har presenterat sin styrelse. Femton stycken. Med den utveckling som alla religiösa samfund har i landet är väl antalet snart lika med medlemsantalet.

  Flera styrelsemedlemmar meddelar i presentationen att de vurmar för religionsfriheten. Man får förmoda att de känner sig utsatta. Och en - Patrik Lindenfors (som har katolsk uppfostran) forskar om religionens påverkan av hälsotillståndet. Jag slår vad om att hans mål och slutsats är att religioner har goda placeboeffekter. Vilket tramsförbund! Bah!

  SvaraRadera
 17. Det jag skrev om att DN nu förklarar sig ha insett att tidningen har agerat bedrägligt och "varit för känslostyrd" beträffande flyktinginvandringens egentliga kostnader, så Hej vad jag bedrog mig när jag trodde på en förändring mot renhårighet.
  Istället har de hittat forskare som forskat fram att massmigrationen innebär gator av guld för Sverige . Det blir lite, lite knapert först, men sen lever vi allihop i Schlaraffenland!
  Madre mia, dessa massmediaormar..

  SvaraRadera
 18. Zelma
  Du skriver:
  "... den övertygade ateisten kan trygg i sin världsåskådning konstatera att alla tror inte som hen."

  Just jag kan inte bara slå mig till ro med att jag har rätt, och vara "trygg" fast idioterna där ute håller på att slå ihjäl varandra till någon osynlig guds ära.
  Och det plågar mig svårt att barn luras att tro på spöken och djävlar för att mamma och pappa är knäpp.
  Du skrev långt och mycket om att förståndshandikapp kan finnas i alla grupper, ja det är klart!
  Men för att vara vidskeplig och prata med osynliga väsen krävs alltid minst en lös skruv ;-)

  SvaraRadera
 19. Lokatt28 april 2016 12:44

  "Men för att vara vidskeplig och prata med osynliga väsen krävs alltid minst en lös skruv ;-)"

  Så är det naturligtvis. Men eftersom minst halva planetens befolkning är vidskepliga, sneglar de troende på varandra och drar (den felaktiga) slutsatsen att alla skruvar sitter fast. "Vi kan ju inte alla ha fel".

  Fast det just är vad de har.


  SvaraRadera
 20. https://bjornsminusblogg.com/2016/04/28/det-ar-synd-om-kungen/

  SvaraRadera
 21. Så slipper ni länka!

  Det är synd om kungen.

  Pinsamt utspel av SVT.

  Just tittat på Claes Elfsbergs program med kungen. Kungen en just, hygglig kille snöpt av sin uppfostran och sina gener.

  Men programmet målar oss svenskar som monarkistiska idioter mer än av en töntig, nervös kung. “Vansinnig och omgiven av falska rådgivare” kan man travestera. Vansinnigheten hos folket som inte förmått göra republik. Inte hos kungen. Bah!

  SvaraRadera
 22. Lokatt 28 april 12:44

  Jag skrev väl inte att man måste 'slå sig till ro' med någonting, jag pekade på hur stora inbördes olikheter det finns inom gruppen troende respektive gruppen ateister och var och en är förmodligen övertygad om att just hen har rätt.
  Vad gäller barn som plågas och luras att tro på spöken och djävlar 'för att mamma och pappa är knäpp', vore det intressant att veta om du menar att det är en religion?

  Om någon nöjer sig med att tro på och prata med osynliga väsen är det upp till den personen själv. Men om man menar sig ha rätten att döda andra människor, pga att en gud ska ha sagt det eller en politisk ledare av något slag beordrat det, så är naturligtvis inte bara en skruv lös utan hela maskineriet är trasigt. Det är också fallet om ledaren är ateist och beordrar att döda. Så därför är det egentligen samma skrot och korn och inte intressant i sig hur många skruvar lösa den troende respektive ateisten har.

  SvaraRadera
 23. Zelma
  Nej det är inte alls samma sak, men nu är det mitt i natten och huvudet är tungt.
  Men din fråga som jag inte till 100% förstod, om det är religion som lurar barn. Javisst menade jag det!
  Jag anser att det är brottsligt och djupt omoraliskt att ljuga för sina (eller andras) barn om himlar och helvete. När det är föräldrarna som ljuger har barnet inte en chans att komma undan, är det en utomstående som en lärare eller granne finns en möjlighet att barnet kan jämföra och få information även från andra håll.
  I boken "Som en tjuv om natten", skildrar ett Filadelfiabarn sin mer eller mindre ständiga skräck angående Jesus, den straffande guden och hela hallelujabaletten.
  Intressant var att familjen var helkonstig även på andra vis, t ex den medelålders frälsta mamman som ofta var sängliggande, och extremt överviktig.
  Plötsligt en vacker dag rymmer den feta mamman med någon knodd från granngårn, eller macken kanske det var. Hon hade blivit kär, och rullat iväg från man o barn...hur Jesus såg på detta nämndes inte i boken, allt andades liksom "honom skiter jag fullständigt i för min Kenta är jättesexig"..

  SvaraRadera
 24. Zelma
  Och apropå att ha en skruv lös så hörde jag ett brottstycke ur inslaget i "Människor och tro" om Jolos dotter (kommer ej på namnet just nu) som sedan 20 år arbetar i en frikyrkoförsamling, nu som pastor. Ett av problemen var att hon måste försvara verksamheten mot människor (också frireligiösa) som anklagande ansåg att samlingen av folk med allvarliga psykiska problem som sökte sig dit liksom drog ner kyrkans status, det var alldeles för många tokar där tyckte de ;-)

  SvaraRadera
 25. Lokatt
  Då vet jag inte vad den religionen heter. Åtminstone inom kristendomen ingår väl inte spöken i tron (?) och vad gäller 'djävlar' erkänner väl kristendomen en Djävul, nämligen motståndaren till Gud själv. Annars talar man om demoner som väl ungefär betyder djävulens hantlangare.

  Ditt exempel med den överviktiga mamman som drog med killen, visar väl bara på just det jag skrivit här ovan, att inom respektive grupper troende och ateister finns otaliga variationer. Det vore enfaldigt att tro att alla troende ska uppföra sig exemplariskt, eller att alla ateister skulle göra det. Det gäller också det du skriver om föräldrar som 'ljuger' för sina barn om himmel och helvete. Dessa människor anser naturligtvis inte att de ljuger, de tror ju på detta. Vi anser att det är klandervärt att skrämma barn med innehållet i en religion, men oförståndiga människor finns i alla grupper av människor. Men bara för att några beter sig så kan man naturligtvis inte fördöma alla troende människor eller alla ateister.

  Angående Jolos dotter och vad hon måste försvara, måste jag utifrån dessa knappa uppgifter hålla med henne, självklart måste också människor med psykiska problem få delta i en religiös församling, hur skulle det annars se ut? Själv anser jag t ex att den s.k. våldsvänstern också innefattar människor med psykiska problem. De är nog till största del ateister utom den där killen Stax... nånting, som påstår att han är troende. Men man kan inte utifrån folket i våldsvänstern fördöma precis allt i vänsterns ideologi.

  SvaraRadera
 26. Zelma
  Med spöken menar jag allsköns oknytt; andar, gudar, djinner och djävlar.
  Men häng inte upp dig på ord, du vet vad jag menar utan att jag måste påpeka att det finns en sorts rasskillnad mellan djinner och djävlar.
  Ingenting av det här upprepade existerar, alla de uppräknade entiteterna är påhittade, de är hjärnspöken.
  Lite beklämmande är det när du skriver att kristendomenen "erkänner" endast en Djävul, det är förfärligt nog att den gör det och fråntar den därmed precis all trovärdighet.
  - Och du tror alltså på den, den kristna Djefulen ..? I så fall vill jag , det måste ju vara både läskigt och jobbigt ;-)

  SvaraRadera
 27. Zelma
  Ett ord föll bort, jag tror det är djinner som jävlas. " I så fall vill jag beklaga" skulle det stå.

  SvaraRadera
 28. Inom våldsvänstern finns absolut ett stort antal missanpassade figurer, vilka jag uppfattar som en grupp där hat och hämnd är religionen och tron. Dock känner jag ingen sån här figur så jag vet inte säkert vad som hänt dem, men bra kan de inte må, riktigt illa vaggade gissar jag.
  När jag studerade problemen kring empatistörningar hos autistiska personer fick jag veta att det i anarkistgrupper, såna som protesterar , attackerar, klottrar och kämpar för "rättvisa" finns en en övervikt av personer,ungdomar framförallt, med autismdiagnoser.

  Att det finns galningar inom grupper som inte uttalat är religiösa förändrar inte Jolos dotters uppfattning att hon måste försvara sig mot att hennes frikyrka enligt somliga blivit ett härbärge för samhällets olycksbarn av olika slag, fd kriminella knarkare (som Sebbe), alkisar, allmänt svagbegåvade och kanske framförallt psykiskt sjuka. En sorglig samling.

  SvaraRadera
 29. Lokatt,
  Ja, du kan ju inräkna vilka väsen du vill, men det du räknar upp utgör ingen religion. Dessutom är en enskilds fastslående att det t ex inte finns några gudar ett personligt ställningstagande, en åsikt om kanske rimlighet, och för oss inte närmare sanningen.

  Men det du skriver sedan angående kristendomen och Djävulen är intressant: "Det är förfärligt nog att den gör det,(erkänner Djävulens existens), och fråntar den därmed precis all trovärdighet."

  Du menar alltså att om kristendomen endast erkände Guds existens skulle den åtminstone vara lite trovärdig, men att den också erkänner Djävulens existens gör den helt icke-trovärdig? Det vore intressant om du utvecklade det resonemanget.

  Sedan gör du samma misstag som du brukar göra. Om jag skriver om något som ingår i den kristna läran, då tror du genast att jag själv omfattar detta. Snälla, jag har inte formulerat den kristna läran, jag hänvisar till den som exempel när vi diskuterar religion.

  Om våldsvänsterns religion är hat och hämnd, vilken är deras gud?

  Vibekes (Jolos dotter) församling är en kristen församling och det ligger helt i linje med Jesus intentioner att också, eller kanske fram för allt, vända sig till svaga och missanpassade. Detta är vanligt i de flesta kyrkor. Besvärligt förstås, om församlingen bara vill mingla lite elegant vid kyrkkaffet och konversera artigt. Det som är intressant med det Vibeke säger är om hon menar att hennes församling verkar på ett sätt där nödvändiga samhällsinsatser i övrigt har satts ur spel för den gruppen människor hon talar om. Så kan det naturligtvis vara, men annars har denna grupp lika stor behörighet att vistas i kyrkan som andra.

  (Det kanske verkade som om jag var negativt inställd till att Sebbe Staxx blivit troende, så är det inte. Om det har hjälpt honom sluta med våldsutövande så är det mycket bra).

  SvaraRadera
 30. Zelma
  Naturligtvis menar jag inte att att om kristendomen erkände gudens existens men bara inte "Djävulens", så skulle religionen vara lite grand trovärdig. Såklart inte.
  Jag menar att "Djävulen", hans påstådda existens för mig liksom är droppen, ett komiskt (tragikomiskt:-) inslag i den här moderna tron. Där "Gud" för de kristet troende ändå har någon sorts "berättigande" därför att han står för någon sorts schyssthet.
  Men att Djävulen som en verklig varelse med sin svans och sin bockfot bara är alltför skrattretande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lokatt,
   Vore kul om du redogjorde för hur det kommer sig att Djävulen anses ha svans och bockfot. Jag tror inte det kommer från Bibeln utan är nog snarare något som uppstått i folktron.

   Radera
 31. Kungen tycks i alla fall inte vara religiös!- Så tolkade jag hans svar på frågan om vad som idag bär fram konungen och kungamakten - "förr var det ju Gud och kyrkan" sa reportern, och Gustav svarade att det idag är "allmänheten, folket" (ungefär så). Skönt.

  Att Silvia är vidskeplig kan hon väl inte hjälpa, blandad sydamerikan/tyska som hon är. Men jag förlåter henne inte att hon igår bar minkpäls. Kan inte den miljömedvetna dottern som klär sig HM-ekologiskt, och kungen som värnar om miljön och naturen spela upp någon vidrig dokumentär om svensk minkuppfödning för drottningen, där minkarna plågas ofantligt och ofta kalasar på varandra i sin desperation. Fy Silvia, du ska vara ett föredöme. Nu känner alla tanterna på Östermalm att de måste rusa och köpa en precis likadan dyrgrip. :-(

  SvaraRadera
 32. Hyllningen till kungen på Nordiska Museet avslutades med ”My Way” implicerade att Karl Gustaf levt sina sjuttio år efter eget huvud vilket han naturligtvis aldrig har kunnat göra. Om så hade han blivit en duktig fiskare och inget annat.

  Lyriken i My Way; ”Regrets – I had a few, but then again, too few to mention” skrevs ursprungligen som en parodi och ett skämt. Blankögda lyssnare till både Frank Sinatra och Elvis Presley och nu på museet missar ironin. Fel som bör ångras har knappast med antalet att göra utan med grovheten.

  Anyway, Sinatra och Presley var av annan kaliber än våra egna skönsångare. Sätt ironin åt sidan och lyssna. Här Sinatra's mest berömda version:

  https://www.youtube.com/watch?v=5AVOpNR2PIs

  SvaraRadera
  Svar
  1. Same, same:

   https://bjornsminusblogg.com/2016/04/30/kungen-did-it-his-way-no-way/

   Radera
  2. Björn
   Jag lyssnade bara lite, lite till "My Way" med den fantastiske Peter Mattei. Dels för att jag inte gillar när stora operasångare sjunger "fel sorts" sånger (det kan bli lite som en sjöman till häst) och dels för att såna här hyllningsprogram brukar bli rätt plumpa och generande (för mig).

   Jag lyssnade ändå en stund på paret som sjöng en duett ur la Bohème, slagen i ett somnambult tempo av en sömnig dirigent. Jag hoppas att kvällens "Rodolfo"inte läser detta - men det bör vara väldigt jobbigt att behöva jämföras med en strålande världsstjärna som Mattei i en och samma föreställning.

   Fast som sagt, Peter Mattei skulle ha sjungit något helt annat (det är ju Sinatras sång, inte en operasångares), han skulle sjungit något ur sin väldiga repertoar, vad som helst som får en att i trance trilla av stolen. - Oh, något ur Eugen Onegin, som han sjunger så förtrollande på ryska...
   Tyvärr är ju kungafamiljen fullständigt ointresserad av klassisk musik, opera och balett och skulle nog inte uppskatta obegripligt finlir utanför boxen.
   Men visst har du rätt om textens betydelse beträffande kungen. Det är inte mycket han har kunnat välja, hans Way har mest varit utstakad av andra.
   (Fast det kanske allas våra vägar också varit, mer än vi fattat..?)

   Radera
 33. Zelma
  Jag skrev en lång förklaring angående Djävulens utseende - som försvann ut i etern.

  SvaraRadera
 34. Zelma
  (forts)
  Detta händer mig rätt ofta jag ser det som guds pekande finger, han tycker att jag skriver för mycket.
  Men: Nej Djävulen har ej bockfot o svans. Han har horn, rödmålade klor samt blöja. Syns på porträtt från 1200-talet, målat av en munk och bör därför stämma tycker jag.

  SvaraRadera
 35. Studera försättsbladet till Djävulsbibeln så förstår du hur Den Lede ser ut, allt annat är feltolkning, felöversättning, fel uppfattning anser jag. Munken som målat har naturligtvis träffat den här herrn.
  Men var inte rädd Zelma, jag garanterar att han inte kommer att hemsöka dig!
  ;-)

  SvaraRadera
 36. Björn
  Nu ser jag att Peter Mattei även sjöng sången till Aslög - och att drottningen och prinsessorna faktiskt såg hänförda ut! :-)

  SvaraRadera
 37. Lokatt,
  Det som av folktron, (och för all del vissa munkar tydligen), utvecklats till en bild av Djävulen liknar ju i mångt och mycket ett djur. Horn, svans, ludenhet, bockfot. Och även om den bilden finns på ett försättsblad så är den inte vad jag kan förstå biblisk. En varg, en varulv, en getabock mm, är förstås inte på något sätt en korrekt beskrivning av ondskan, lika lite som jag förmodar att gubben på molnet visar vem Gud är, (om han finns).

  SvaraRadera
 38. Zelma
  Nej det finns ingen gubbe bland molnen, gaaah ...
  För ordnings skull: Den här Djävulen finns inte på ett försättsblad tydligen, så jag på en bild, utan på ett uppslag någonstans mitt i. Jag har bara ett fint vykort föreställande bilden, guldinramad på min toalettvägg (under en bild på förre påven som gör samma uppsträckta gest som djävulen. Mina snälla barn skicka gärna vykort till mig med religiösa motiv när de är på resa, för att pigga upp tror jag :-).
  Enligt uppgift är Djävulsbibeln så skör att det krävs tre bomullsvantförsedda personer för att vända blad.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Sverigedemokraterna och åsiktskorridoren

Nej, jag tror inte än på att Sverigedemokraterna är Sveriges största parti, men oavsett om Yougovs undersökning stämmer eller inte, så ger den en fingervisning av hur det kan gå för oss. Jag tror att åsiktskorridoren är en viktig orsak till deras framgång. Det är med lite åsiktskorridoren som det är med Gud. Det spelar ingen roll om den finns eller inte, den har sina konsekvenser ändå. Även en icke-existerande Gud kan vara trodd på och även en icke-existerande Gud kan vara låtsaskompis eller mental snuttefilt åt en troende. Även en icke-existerande åsiktskorridor kan utgöra ett enormt problem för den som råkar kliva utanför, vilket brukar visa sig när det handlar om de uppenbara problemen Sverige har med migrationspolitiken. Den är dyr och ineffektiv. Visst, den göder opportunister som Bert Karlsson, men den är långt ifrån optimal. Även då kritiken mot flyktingpolitiken kommer från annat håll än SD, kanske rent av i syfte att komma till bukt med problemen så att vi kan hjälpa f

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar