Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Alice Bah Kuhnke är kanske inte den vassaste ministern

Alice Bah Kuhnke bjuder på sin bästa sida i en intervju av Tidningen Dagen, som påvisades för mig av Philip Wildenstam. Intervjun är inspelad i samband med eftersnacket efter Dagens satsning "G som i Gud" år 2009. Så här säger hon när hon får chansen att prata fritt in i kameran:

Foto: Olof Holdar

"Jag tyckte vi pratade alldeles för lite om, 1) Jesus återkomst. Varför pratar vi inte om det? Är det, så här, helt omodernt? Är det bara jag som lever kvar i, så här, gammal tid? Är de, så här, värdekonservativt? Men så här, Jesu återkomst. Tionde! Vart tog det vägen? He he. Ger vi inte tionde längre? Jag tycker vi ska öka till ett tjugonde? Asså kom igen! Världen och Sverige behöver oss. Öh, tionde, Jesu återkomst... [Ohörbart] söndagsskolor! Vi måste våga prata med våra barn om andlighet, om värderingar... Eh, söndagsskolor. Ja."

Utan att svara på varför "vi" inte ger var tionde längre, så kan jag nämna att det inte varit obligatoriskt sedan 1500-talet, och mest är en sektgrej idag. Och förresten, en tjugondel är mindre än en tiondel. Sådant kan vara bra att veta. Håll gärna utkik efter kommande avsnitt 100 av Radio Houdi som släpps imorgon (2014-10-05) där vi pratar mer om uttalanden från Alice Bah Kuhnke.

Uppdatering 2014-10-05: Här finns ett klipp från Radio Houdi.

Läs gärna Jessica Schedvins korta kommentar.

Kommentarer

 1. Upplagt för heligt krig mellan Mehmet Kaplan och Alice Bah alltså. Låter som en spännande mandatperiod och skönt att veta att mina skattepengar går i överflöd till sådana snillen.

  SvaraRadera
 2. Anders Hesselbom. Så här skriver du idag (2014-10-04 18:14) på Humanistbloggen:

  "Att tro på Gud är inte konstigare än att tro på att man är reinkarnerad från en ihjälslagen fru från 1300-talet. Sakfrågan gäller, inte personfrågan."

  Naturligtvis inte konstigare. Lika konstigt! Men vad menar du med att "sakfrågan gäller"? Menar du hur de hanterar kommande sakfrågor i yrkesutövningen". Ovidkommande vad de tror på?

  Kan absolut inte hålla med dig här. Personfrågorna är viktiga vid ministerutnämningar. Löfven har skjutit sig i foten med de här två urvalen. Tron på gudar och reinkarnationer visar på defekt användning av intellekten. Eller värre; fel i huvudena. Hur ska man ha förtroende för sådana människor? Kommer alltid att snegla på skelletten i garderoberna och undra hur de färgar handlingarna. Jobbigt!

  SvaraRadera
 3. Personlig tro är knepigt. Men det är ett handikapp hon delar med många. Om det påverkar den politiska agendan, vilket man kan iaf misstänka, så är det klandervärt...på gränsen till ohållbart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har länge varit skeptisk mot Alice Bah (redan då hon hette enbart så). Det är kanske snålt och dömande av mig, men jag fick en så konstig känsla när jag såg att hon neg för alla medverkande hon hälsade på, även unga flickor, i något vuxenprogram där hon var programledare. Såg så larvigt ut, och konstigt. Nyss såg jag att hon neg för kungen, men ok då. Men jag skulle i alla fall inte niga för någon, fjäskigt. Det är 2014 nu, inte dammigt femtiotal. Hennes " kristna tro" gör att hon för mig mist så gott som allt förtroende, tyvärr.

   Radera
 4. Läs om hur Migrationsverket räknar årsringar. Intressant att det har blivit opportunt att tala sanning. Vad säger Ulf Gustafsson?

  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/hur-manga-ensamkommande-barn-ar-vuxna_3981601.svd

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ulf Gustafsson säger nog ingenting, detta är ju inte i linje med hans ståndpunkter och ideal. Skulle han ändå bli osäker över om han ändå ska förhålla sig på något vis till detta behöver han bara vända sig till Patrik L för att få stöd för största möjliga tystnad.

   Radera
  2. Men är det sant att nya ministern för strategi och framtidsfrågor Kristina Persson har levt flera tidigare liv? :- o Man blir ju en aning förskräckt.. Fast det kanske inte är värre än att förre finansministern Anders Borg gick och fann Jesus på gamla dar.
   - Nu vågar jag inte luska mer i de nya makthavarnas bakgrund, måste kunna sova lugnt om nätterna. Önskar att jag inte råkat läsa det där om nye Bostads- och stadsutvecklingsministerns icke-smickrande tidigare meriter, huvva. Men sånt blundar vi käckt för, korrekt och i tiden.

   Radera
  3. Sorry, de icke-smickrande uppgifterna gällde nya civilministern,. Om ministern för bostad- och stadsutveckling vet jag ingenting och vill ingenting veta. Ska försöka vara mer "öppen" och "tilllåtande" :-)

   Radera
 5. Så här skriver Anders Hesselbom på H-bloggen 2014-10-05 13:03:

  "Ricky Gervais: So that means when a priest is abusing a child there are two guardian angels just watching".

  Naturligtvis. Hur kan de vara annorlunda än sina uppfinnare? En vuxen som kan tro på änglar är förmodligen så knäpp i tankarna att behärskning av lust till perversiteter också är kompromissad.

  SvaraRadera
 6. Medan vi är inne på ämnet. Josef C hade en kommentar allra sist i tråden som var ovanligt klarsynt för att komma från honom. Det är ganska onödigt att drömma om utopia när världen omkring inte verkar vara intresserad av att komma dit.....åtminstone just nu.....

  SvaraRadera
 7. Vi hade ett exempel i matematiken i skolan. En uppfinnare diskuterade den ersättning han skulle få för sin uppfinning. Fabrikören erbjöd hälften av vinsten. Uppfinaren: "Nej det räcker inte, jag måste åtminstone ha en fjärdedel" Samma resonemang har Alice Bah när hon vill öka tiondet till ett tjugonde. Intellgent.....:-)

  SvaraRadera
 8. Det är förskräckande att läsa i Dagen, intervjun med nya kristna ministern. Hennes tro är "till 99 procent känslomässig". Inte många tankar där. Hon beskriver en omskakande händelse som stärkte hennes tro, det var när hon önskade livet ur en syskonskara som levde i absolut och katastrofal misär i ett fattigt land. Hon bad Gud att barnen skulle få dö. Strax efteråt genomfors hon av någon sorts metamorfos som hon naturligtvis uppfattade som Guds röst - hon måste istället göra något för att barn inte skulle behöva ha det så här förfärligt.
  En icke vidskeplig person skulle antagligen överfallas av samma känslor av fasa och vanmakt, och kanske skam över att man spontant vill att barnen ska få dö. Men ateisten fattar att dessa omvälvande känslor är naturliga, så starkt reagerar man inför något fasansfullt, fullständigt utan inblandning av osynliga andar eller annat skrömt.
  Varför denna troende dam inte blev rasande på guden i stället förstår inte jag. - det ingick alltså i Hans gudomliga plan att barnen skulle lida eftersom den prostituerade modern tog betalt i alkohol av kunderna? Det var Hans heliga vilja det som skedde. Eller så kanske barnen var syndiga på något sätt, så att det var rätt åt dem? Hur tänker religiösa? Tänker de överhuvudtaget? Men de blir ministrar..

  SvaraRadera
 9. På frågan om hur hon blev kristen svarar ministern:

  "-Det är nästan ofrånkomligt när man kommer från Horda, som ligger precis på gränsen mellan Jönköpings och Kronobergs län. Det finns sannolikt fler kor än människor där, men när jag växte upp fanns det dessutom både Filadelfia, Alliansmissionen och Svenska kyrkan. Tron var svår att undvika."

  Efter uppväxten i bibelbältet har hon studerat, skaffat en akademisk examen (?), sett världen.. och aldrig kommit på att ifrågasätta de där 99-procentiga känslorna med lite kritisk tankeverksamhet. Visst är det fantastiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svaret är inget svar. Verkligen inte.

   Radera
  2. Intressant att ministern fattar att hon är kristen för att hon är uppväxt i en kristen kontext. Således borde hon också inse att alla dom andra gudarna och religionerna också är kulturellt betingade och därför per definition påhittade av människor.
   Fast det är klart om man bara "tänker" med känslorna så blir det väl inte rätt så ofta. Det hela påminner en gnutta om Hasse Alfredssons travesti på Fänrik Ståls sägner.
   "Sven Dufva var en dum major, den dummaste man fann,¨
   Men noga med att borsta skor, en korkad hedersman.
   Hans hela värld var disciplin,
   På mässen söp han som ett svin,
   Han tänkte som en tröskmaskin.
   Han blev befordrad han."

   Radera
 10. "Efter uppväxten i bibelbältet har hon studerat, skaffat en akademisk examen (?), sett världen.. och aldrig kommit på att ifrågasätta de där 99-procentiga känslorna med lite kritisk tankeverksamhet. Visst är det fantastiskt."

  Tja, det befäster mig bara i övertygelsen att ränderna aldrig riktigt går ur...Prägligen i barndomen är för djup och artskild från inlärning i vuxen ålder.. Vi ser det också hos skribenterna på Humanistbliggen...

  Vilket får mig att tänka på min gamla vanliga, men ack så relevanta käpphäst; att det i förlängningen är barnmisshandel att stat och kommun anställer och avlönar religiösa lärare!

  Att bryta vidskepelsen med Guds eviga återkomst generation efter generation kan bara ske med ett energisk, ateistiskt bekämpande av vidskepelserna i skolan. Skydda våra barn!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. När det gäller religiösa lärare som förför barnen med lögner och vidskepelse: Det går att hämta en bra rekommendation i de religiösas egna dokument:

   ”För den som förför en av mina minsta vore det bättre att en kvarnsten hängdes om hans hals och han sänktes i havets djup”

   När ska insikten att det faktiskt gäller dem dagas hos religiösa lärare?

   Radera
  3. Indoktrineringen börjar tidigare än i skolan, den börjar säkert med modersmjölken och aftonbönen. den börjar hemma, där de viktigaste personerna i hela världen i barnets sinne säger att en ängel vaktar, "Det går en ängel kring vårt hus.." I dokumentären om förstagluttarna i Rinkeby (eller annan förort, minns ej nu) "Svenne"-nånting, vet precis hur det förhåller sig med djinner och sånt. En liten flicka med hijaben strängt knuten kring huvud och hals förklarade för fröken och klassen att man ska akta sig för att prata på toaletten, där bor nämligen djävulen. (Logiken var oklar).
   - Och svenne-fröken sa ingenting. Ingenting alls. Att berätta för flickan och de andra att det där var påhitt och fantasier skulle antagligen fört med sig ramaskrin. Flickan visste att det var så för det hade hennes föräldrar sagt.

   Ett lustigt exempel på språkförbistring var när i dokumentärfilmen den snälla skolfröken förhörde sig med en hijabförsedd mamma om vad hennes barn
   kunde äta och inte i skolbespisningen. - "Hon kan äta allt! sa mamman - Jaha,
   bra! sa fröken, alltså även fläsk.? "Ja ja, fläsk går bra, hon äter allt!" Hm, jaha sa fröken. Bra, då vet jag det! Även griskött alltså. - "Nej nej NEJ! Inte gris!
   utropade den förfärade mamman.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. "Indoktrineringen börjar tidigare än i skolan, den börjar säkert med modersmjölken och aftonbönen. den börjar hemma---/"

   Naturligtvis är det så. Men svårt att göra något åt. Därför är motvikter i skolan så viktiga. Hemmets gravering har kanske inte hårdnat ännu utan kan påverkas av en lärare som är "vetenskaplig". Men om en lärare bekräftar hemmets indoktrinering är det nog kört för framtiden.

   Radera
  6. Ja det var det som kändes lite hopplöst, att den snälla svenne-lärarinnan ingenting sa, inte berättade hur saker och ting ligger till. Alla barnen i denna förskole-eller förstaklass var barn till invandrade föräldrar. Att försöka styra dem mot skeptiskt eller i alla fall neutralt tänkande skulle förmodligen uppfattas som "rasistiskt". Medan jag gissar att en grupp barn med icke invandrade föräldrar som berättade om troll i garderoben och monster under sängen milt skulle tillrättavisas av lärarinnan, hon skulle utan rädsla våga trösta med att säga att det finns inga monster och inga troll, att allt sånt där är bara sagor och hittepå.

   En kort nyhetssnutt fladdrade nyss förbi, den handlade om muslimsk Isis-rekrytering i USA. Förutom hårda straff - det kunde räcka med ett misstänkt telefonsamtal så kunde vederbörande åka in på sådär femton år - så lade man stor kraft på att inse vilka förklaringarna kunde vara till att ungdomar lockades av IS. Den som levde kvar i en bubbla av tillhörighet hos endast den egna, frivilligt isolerade gruppen som höll det omgivande samhället på armlängds avstånd, med bibehållna tros-och sociala föreställningar - vilket i förlängningen oundvikligen medförde känslor av underlägsenhet och kränkning, det var dessa unga som var lätta offer för terroristfiskare.
   Om svennefröken förorten hade haft möjlighet och mod att tala om för den beslöjade sjuåringen att inga djinner finns, hade det varit ett steg på rätt väg.

   Radera
  7. Här är vad Lindenfors & Gustafsson (Humanistförbundet?) är support av i sin blogg. Hizb ut-Tahir!

   http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5990097

   Är det inte på tiden att Sturmark sätter ner foten?

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  10. Som ett snabbt svar på min ovanstående kommentar kommer här ett inlägg av Ulf Gustafsson på dagens Humanistblogg. Jag noterar att han gör inlägget med referat från Salman Rushdies prisutmäkelse utan en enda södertörnsk reservation! Har Gustafsson påbörjat sin rehabilitering tillbaka till verkligheten? Lite sent. Hoppas bättre sent än aldrig är giltigt så inte skadorna han orsakat är obotliga. Som väl är, är Humanistbloggen irrelevant i det stora sammanhanget.

   http://humanistbloggen.blogspot.se/2014/10/denna-nya-alder-av-religios-kalabalik.html

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Sverigedemokraterna och åsiktskorridoren

Nej, jag tror inte än på att Sverigedemokraterna är Sveriges största parti, men oavsett om Yougovs undersökning stämmer eller inte, så ger den en fingervisning av hur det kan gå för oss. Jag tror att åsiktskorridoren är en viktig orsak till deras framgång. Det är med lite åsiktskorridoren som det är med Gud. Det spelar ingen roll om den finns eller inte, den har sina konsekvenser ändå. Även en icke-existerande Gud kan vara trodd på och även en icke-existerande Gud kan vara låtsaskompis eller mental snuttefilt åt en troende. Även en icke-existerande åsiktskorridor kan utgöra ett enormt problem för den som råkar kliva utanför, vilket brukar visa sig när det handlar om de uppenbara problemen Sverige har med migrationspolitiken. Den är dyr och ineffektiv. Visst, den göder opportunister som Bert Karlsson, men den är långt ifrån optimal. Även då kritiken mot flyktingpolitiken kommer från annat håll än SD, kanske rent av i syfte att komma till bukt med problemen så att vi kan hjälpa f

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar