Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Fler starka åsikter om SVT, denna gång från Bjarne Lind

Igår publicerade Nerikes Allehanda en insändare av Bjarne Lind från Lindesberg om public service och Sveriges Television (SVT). Texten är ett passionerat försvarstal för att SVT måste få kosta pengar. Mycket pengar. I vanlig ordning är det mest tyckande och missuppfattningar som kommer fram, och jag har redan sagt det mesta som jag vill ha sagt. Men här kommer ändå några kommentarer till den specifika texten.

Först ondgör sig skribenten om högersidan i svensk politik. I detta sammanhang är det faktiskt relevant, eftersom SVT är skattefinansierat och högern vill att gemensamma medel tillfaller behövande - inte stora mediebolag.

Därefter konstaterar Lind att inget är gratis. Det är lite oklart vad som åsyftas, men han kanske tror att högern tror att kommersiell tv är gratis. Kommersiell tv är inte gratis, men det tror jag inte att någon tror. Alla typer av finansiering är finansiering. Inte ens ideell tv är gratis, för även om programskaparna bjuder på sin tid, måste det ändå till elektricitet, utrustning, sändning, och så vidare. Det är en annan fråga, men låt mig förtydliga att när jag pratar om fri media, menar jag alltså inte gratis media utan media som inte hindras av regleringar, som t.ex. pressfriheten.

Sedan påpekas att 70% av svenska folket gillar SVT. Men vi vet inte vad svenska folket skulle tycka om utbudet vi skulle få om marknaden avreglerades, och den del av den fria marknaden som idag äts upp av dinosaurien SVT fylls med annat innehåll.

Det konstateras att SVT inte har reklam. Nej, det är inte speciellt mycket reklam i SVT. SVT får knappt 5 miljarder kronor i anslag och drar bara in drygt 37 miljoner kronor i sponsring (2018). Men fri (som i frihet, inte gratis) media betyder inte att det måste finnas reklamavbrott. Vissa finansieras med reklamavbrott, andra finansieras med reklam mellan programmen, vissa finansieras genom betalning efter konsumtion (pay per view), vissa finansieras genom prenumerationer, vissa finansieras genom donationer, vissa finansieras på andra sätt eller i kombinationer. Bjarne Lind skulle veta detta om han tittat på CMore, på Netflix, lyssnat på Spotify eller varit på bio.

Programmen på SVT håller hög kvalité. Det är väl rimligt att det är svårt att konkurrera med en aktör som dels får sina pengar gratis, och som (därför) har mycket mer pengar att röra sig med. Om staten skulle starta en tidning, och låta den få en budget som är fem gånger så stor som den idag näst största tidningen, skulle kvalitén sjunka hos dem som förlorar andelar (och intäkter). Men det finns andra sätt att uppnå kvalité, t.ex. goda konkurrensvillkor. Men med det sagt, om man skär bort t.ex. några av underhållningsprogrammen, frigörs medel som kan komma medborgarna till godo genom t.ex. sänkt avgift och ännu bättre public service-program.

Avslutningsvis säger Bjarne Lind att han hänvisar till fakta. Att någon tror att jorden är platt, betyder förvisso att det är ett faktum att denne tror att jorden är platt, men det betyder inte att jorden faktiskt är platt.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Mytbildningen kring Joakim Lamotte

Nu när Sveriges Radio bjudit in journalisten Joakim Lamotte, tycker jag att det kan vara legitimt att bemöta mytbildningen kring honom. Lamottes journalistik är väldigt agendadriven och han har en god förmåga att veta var han ska ställa sig för att framkalla de effekter han söker, vilket retar gallfeber på folk. Det har i sin tur gjort honom till ett lovligt byte för negativ ryktesspridning, men ett graverande påstående blir inte sant bara för att man ogillar personen det handlar om. Här är tre exempel. Det påstås ibland att Joakim Lamotte inte är journalist , ofta med hänvisning till att man inte gillar hans journalistik. Men titeln säger egentligen inte så mycket om kvalitén på arbetet, utan om arbetets karaktär. Dålig journalistik är journalistik, vinklad journalistik är journalistik. Vissa kräver en viss utbildning av journalisten för att vilja erkänna honom, och Lamotte är skolad vid Göteborgs universitet och har varit verksam på Sveriges Television och på Göteborgs-Posten. D