måndag 8 oktober 2018

Vilken kultur ska respekteras, och varför?

Aftonbladet rapporterar att Danielle Hillerström stötte på en burka som maskeraddräkt när hon surfade runt på Maskeradkammaren. Så här i tider av oktoberfest och Halloween kan hon inte ha missat de katolska prästerna och tyrolerdräkterna. Däremellan finns det hawaiianska kläder och indiandräkter. De traditionella alternativen för den som inte vill tillverka sin egna dräkt finns - enkelt och praktiskt!

Men när Hillerström snubblade över burkan så blev hon arg: "Du ska respektera och acceptera att folk har den kulturen och livsstilen."


Vilken är kulturen och livsstilen som ska respekteras? Vilka egenskaper har en kultur som kräver att kvinnor ska bära burka? Och vad i den är värt respekt?

En välvillig tolkning från min sida skulle kunna vara att Hillerström kanske tror att det är muslimer generellt som ställer detta krav på kvinnor, men så är inte fallet. Burkan brukas av en fundamentalistisk och misogyn minoritet.

Men det går ändå att hitta skäl att kritisera Maskeradkammaren, eftersom dräkten representerar en icke-human kultur. Det var därför Rebecca & Fiona blev kritiserade när de uppträdde med hammaren och skäran på kläderna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar