Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Arbetsdomstolen gör oss en björntjänst

En kvinna vägrade skaka hand med en man under en anställningsintervju som tolk. Företaget avbröt intervjun, och Arbetsdomstolen tillskriver kvinnan fyrtio tusen kronor på grund av att hon förmodas ha blivit diskriminerad. Nerikes Allehandas ledarskribent Lars Ströman tar upp ämnet i dagens tidning, och han har samma åsikt som alltid i denna fråga: Inom gruppen "svenskar" finns olikheter, därför ska vi tolerera olikheter mellan gruppen "svenskar" och gruppen "muslimer".
Det finns en tradition bland vissa muslimer att inte ta det motsatta könet i handen. [//] 
Män och kvinnor behandlar varandra olika i en rad olika sammanhang även i det jämställda Sverige. Det kan vi ifrågasätta. Men det innebär inte att vi slänger ut folk från arbetsmarknaden.
Först vill jag säga att vi visst tolererar dessa skillnader, och det är precis därför man inte får 40 000:- för varje jobb man inte lämpar sig för. Den som svimmar av att se blod är mindre lämpad som kirurg, den som är döv är mindre lämpad som ljudproducent. Detta gäller även inom gruppen "svenskar". Och som en detalj vill jag nämna att jag inte anser att hon blev diskriminerad, hon valde att diskriminera genom att idka olikabehandling på grund av kön. En svensk rasist som på grund av sitt hat mot muslimer inte väljer att hälsa på dem genom beröring, skulle bara behöva söka ett jobb i månaden för att erhålla en värdig inkomst på sin diskriminering. Det enda som krävs är att intervjuaren tillhör en grupp som han av godtyckliga skäl inte vill beröra!

Muslimer har inga problem med att skaka hand med människor över könsgränsen. Muslimer kräver inte att sina kvinnor ska ha burka. Att låta islamistiska extremister företräda muslimer genom att slentrianmässigt säga att "vissa muslimer" inte vill ta det motsatta könet i hand, är att göra muslimer en björntjänst. Om vi går med på att Nordiska Motståndsrörelsen inte representerar det som är svenskt, eller att Plymouthbröderna inte representerar det som är kristet, så borde vi kunna bjuda muslimerna på att inte salafister representerar islam. Kvinnan i fråga är muslim, men hennes beteende beror inte på islam, utan på extremism.


Man kan måla väldigt vackra bilder även med bred pensel. Kristna äter inte skaldjur, muslimska kvinnor måste ha burka och afrikaner har rytmen i blodet. Men dessa påståenden säger inget om kristna generellt, om muslimer generellt eller om afrikaner generellt. Enkelheten tilltalar oss, men den förleder oss. Sakine Madon formulerar problemet väl:
[Regionschefen för Svenskt näringsliv] tror att DO:s agerande och domen från Arbetsdomstolen kan få motsatt effekt. Arbetsgivare kan dra sig från att kalla personer till arbetsintervjuer av rädsla för att anklagas för diskriminering och hamna i trubbel. 
I slutändan riskerar alltså muslimska namn att sållas bort.
Man har rätt att slippa ta någon i handen på grund av dess hudfärg, religion eller upplevda kön. Man har rätt att inte uniform och man har rätt att inte utföra abort. Arbetsgivare har rätt att välja att anställa dem som kan underkasta sig de krav som ställs för jobbet som ska utföras. Även om Arbetsdomstolens dom verkligen var juridiskt korrekt, så finns det risk för bakslag på lång sikt.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Sverigedemokraterna och åsiktskorridoren

Nej, jag tror inte än på att Sverigedemokraterna är Sveriges största parti, men oavsett om Yougovs undersökning stämmer eller inte, så ger den en fingervisning av hur det kan gå för oss. Jag tror att åsiktskorridoren är en viktig orsak till deras framgång. Det är med lite åsiktskorridoren som det är med Gud. Det spelar ingen roll om den finns eller inte, den har sina konsekvenser ändå. Även en icke-existerande Gud kan vara trodd på och även en icke-existerande Gud kan vara låtsaskompis eller mental snuttefilt åt en troende. Även en icke-existerande åsiktskorridor kan utgöra ett enormt problem för den som råkar kliva utanför, vilket brukar visa sig när det handlar om de uppenbara problemen Sverige har med migrationspolitiken. Den är dyr och ineffektiv. Visst, den göder opportunister som Bert Karlsson, men den är långt ifrån optimal. Även då kritiken mot flyktingpolitiken kommer från annat håll än SD, kanske rent av i syfte att komma till bukt med problemen så att vi kan hjälpa f