torsdag 2 juni 2016

Svenska kyrkans människosyn är kass och deras medlemmar är godtrogna

Ärkebiskop Antje Jackelén beklagar sig på Svenska kyrkans hemsida, lite halvhjärtligt över att Sveriges Radio granskar hur man slösar bort medlemmarnas pengar, trots att det egentligen inte är någon stor fråga. Kyrkan har goda inkomster, goda tillgångar och de har högt förtroende hos de människor som är beredda att betala en skyhög medlemsavgift. Handen på hjärtat, Svenska kyrkans medlemmar är godtrogna, och kyrkan vet om det, så låt pengarna rulla! Mitt favoritexempel är Michael Persson, känd i media för att han trakasserar sina anställda, som systematiskt använder Svenska kyrkans pengar till sina personliga utgifter.

Något som däremot är ett problem, som Jackelén inte offentligt har kommenterat, är synen på konkurrerande livsåskådningar. Dels är det ett problem när man rangordnar livsåskådningar utan att ha andra kriterier än att godtyckligt säga krigsguden Jahve är bäst, och dels är det ett problem när ärkebiskopen intar en sexistisk och hånfull ton när detta påvisas (lyssna gärna på Podden på tiden, avsnitt 28, med Staffan Dopping och Christer Sturmark).

Svenska kyrkans medlemmar är godtrogna. Senast idag, på hashtaggarna #stoltmedlem och #hjärtakyrkan har Svenska kyrkans medlemmar bedyrat att de inte blir illa berörda av att kyrkans personal lever flott för deras pengar. Att Svenska kyrkans medlemmar blir lurade, är alltså inte ett problem. Synen på sina medmänniskor däremot...

Svenska kyrkans attitydproblem
Öppet brev till Antje Jackelén om riksmötets öppnande i september
Svenska kyrkan undervisar i teologi
Från vetenskap till åsikter efter ett par repliker
Förvillarpriset till Svenska Kyrkan?

12 kommentarer:

 1. Tänk på Paulus, som han reste! Långa och omfattande missionsresor. Ibland satt han i fängelse. Under resorna försörjde han sig på tältmakeri och tiggeri från redan bildade församlingar. Så långt från dagens personalresor man kan komma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd bara att han inte predikade ateism i stället för att bidra till ett 2000-årigt mörker som kostat miljontals människor livet. ;-(
   A cry, not smile of course!

   Radera
  2. Ojdå stackars kille, han visste inte att man ska ge tusan i missionsresor.

   Radera
 2. Ann Heberlein på Dagen:

  http://www.dagen.se/ann-heberlein-skandalen-kan-fa-odesdigra-foljder-1.733048

  Makt (penningresurser) korrumperar de religiösa. Tja, med en så självsvåldig ledare - Gud - vad är att vänta? Vi är ju hans avbild.

  Skitbra att sådant här händer. Ger mera medlemstapp. Tacka vet jag Humanisterna. Lindenfors betalade väl själv både resan till och bärsen i Malta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt som ger medlemstapp är bra, hurra!
   Kyrkofolk är konstiga knoppar, pratar med folk som inte finns och svamlar om döda som lever. Och dricker gratissprit på andras bekostnad ...vem är förvånad? Man ber ju bara Jesusbarnet om förlåtelse, sen kan man lugnt resa på nya gratissemestrar.
   Men rätt åt församlingsmedlemmarna som betalar kalasen. Jag tror att en hel del som en gång i tiden rutinmässigt döpts, dvs "kristnats", inte ens vet om att de betalar skatt till en institution som de aldrig besöker.
   Nu vet dom.

   Radera
  2. "Vi kommenterar inte Svenska kyrkans vidlyftiga representationsutlägg...",

   ...skriver Lindenfors på Humanistbloggen.

   Tacka fan för det. Man kastar inte gärna sten om man sitter i glashus. Hur var det med biran i Valletta? Användes mina gamla och andras nya medlemspengar?

   Radera
 3. Inlägg av Gustafsson på Humanistbloggen:

  http://humanistbloggen.blogspot.se/2016/06/saudiarabien-centrum-for-islamisk.html

  Förtal igen av ett land som hittills sluppit mördandet i de "arabiska vårarna".

  Vet inte Gustafsson att Noam Chomsky har varit en känd antisemit som nu på ålderns höst bedriver botgöring?

  SvaraRadera
 4. Anders. Angående Noam Chomsky:
  "If we don't believe in freedom of expression for people we despise, we don't believe in it at all."

  Fåniga honnörsord. "Expression" är inte bara att uttrycka sig med ord. Man kan "express oneself" som Hitler i handling. Är väl knappast något att "believe" i!

  Angående John Cleese: Det vore önskvärt om hela Humaniströrelsen delade avskyn för den politiska korrektheten. Cleese finns i varje fall inte i Humanistbloggens Hall of Fame.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anders. När det gäller John Gleese's 2:a stycke i din HoF har det sammanfattats enklare av kaptenen:
   We shall sail; God willing; weather permitting!

   Radera
 5. Mohammad Ali har dött. Här några av hans minnesvärda one-liners:

  http://www.bbc.com/sport/boxing/16146367

  Jag undrar om den gamle pugilisten sympatiserade med IS?

  SvaraRadera
 6. Var har Lokatt tagit vägen? Är du på något ateistmöte? Eller övar du på piruetter? Pas-de- deux, kanske? (Heter det så?)

  SvaraRadera
 7. Two-step på Engelska kanske.....?

  SvaraRadera