tisdag 28 juni 2016

Rätten till sina mansfria timmar

I Corren kan vi läsa att kvinnor och män kan ha separata badhustider i ett modernt samhälle. Kvinnor som inte kan bada med män, måste få en chans att lära sig simma.
"Fler kommuner, som Stockholm, Göteborg, Malmö och Jönköping, har redan en sådan här verksamhet och det är inget konstigt med det, påpekar kvinnorna."
Det enda som nämns som skillnad mellan ett omodernt och modernt samhälle är att kommunen erbjuder könsseparerade badtider. Kvinnorna vill "ha rätt till sina timmar i simhallen". Men vad är det för rättighet man hänvisar till?

Jag vill absolut inte begränsa den fria marknaden, men här pratar man en rättighet man har inför sin kommun, eller en skyldighet som kommunen har inför sina medborgare. Det kan jämföras med en tävling i att viska högst, där den enes önskemål att exkludera en grupp, kan respekteras av kommunen om han tillhör en minoritet, men den andres önskemål att exkludera en grupp, inte kan respekteras om man är alldeles för ensam om sitt önskemål.

Någons önskemål att slippa bada med vegetarianer skulle förmodligen viftas bort av kommunen. Om ingen vill bada med vegetarianer, skulle man istället fundera på huruvida vegetarianer är har ett osunt beteende eller om de rent av själva är diskriminerade. Men om en lagom stor andel (vad nu det skulle vara) säger sig vara begränsade av vegetarianers närvaro, har de tydligen rätt att slippa vegetarianer.

Om man vänder sig till en privat aktör, borde möjligheterna att tillgodose dessa önskemål vara större. Man kunde tänka sig mansfritt på måndagar, kvinnofritt på tisdagar, inga kristna på onsdagar, endast vita på torsdagar, och så vidare. Men om man tror att kommunen har någon skyldighet att tillgodose denna typ av önskemål ("rätt till sina timmar"), så tror jag att man har fel. Och för min del, känns det mer modernt att överbrygga dessa uppdelningar. Kanske vill man slippa män, för att man lever med män med taskig kvinnosyn?

1 kommentar:

  1. Separata badtider är ett rött skynke för mig.
    Vi ska INTE gå med på det.
    Kan inte tanterna simma med män närvarande får de låta bli att bada.
    Det är de här männen som ska lära sig att sluta klämma på kvinnor, i annat fall ska de direkt visas ut ur badhuset.

    SvaraRadera