måndag 1 december 2014

Vad är evolution enligt Katolska kyrkan?

4 kommentarer:

 1. Moderna KK anhängare (T.ex., Lennart W som jag vet tjuvläser denna förnämliga blogg # 1?) säger att Gud verkar genom naturlagarna, konstanterna och evolutionen. Glöm jungfrufödslar! Eller?

  Det vill säga: KK har skippat bibeln! (Den är bara för söndagskollekten). Kardinalerna är i alla fall övertygade om att "när evolutionen är färdig träffar vi på Gud!" The "clock- work" är indikation nog!

  Det ryktas att påven kommer med ett slags klargörande snart. Han har dock problem med hur det kommer att slå mot ekonomin. Intressanta tider!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Modern eller inte, både deras texter och påven själv är tydlig med att de inte är beredda att kompromissa bort varken själen eller Adam och Eva. Visst framstår katoliker som moderna bredvid t.ex. en pingstvän, absolut, men det är mycket gammalt damm i hörnen.

   Radera
  2. Naturligtvis lever både själen och syndafallet i KK fortfarande.

   Min hybris är bara att jag vill tipsa KK om en utväg ur dilemmat. Säga att bibeln är 100 % allegori ( e.g. work in progress) men att till sist skaparen kommer att röja sig när hans evolution har nått sådana höjder att den har skapat ett intellekt (Ein Übermensch) som är i paritet med honom själv.

   Genom en sådan deklaration kan KK både äta kakan och ha den kvar och vi ateister kan acceptera wait-and-see konceptet. Katten både död och inte död.

   Om INTE påven kommer ut ur garderoben på det här viset inom kort måste vi sekulära hedningar förklara fullt krig mot själar, Adam och Eva. Konsekvent "mock and ridicule" i vår lilla blogg är en bra början....

   Radera
  3. Visst Björn, varje steg bakåt dom tar gör bara det som är kvar ännu löjligare. Accepterar man evolutionen så måste rimligtvis också själen ha en evolutionär bakgrund, men den lär ju vara immateriell, så den pedagogik som krävs för att förklara hur något utan massa muterar kan bli spännande att följa.
   Adam och Eva kräver att påven också motbevisar allt vi idag vet om DNA, så han har allt lite pyssel till jul. Blir nog ingen Kalle Anka för honom.

   Radera