fredag 4 juli 2014

Idag är rasifiering helt accepterat

Nabila Abdul Fattah skriver på Twitter idag att hon får en knut i magen av att se tre ljushyade män i Almedalen (under Almedalsveckan!), vilket är en maktanalytisk poäng.


Analysen är dock inget vidare. Män är ofarliga, åtminstone på allmän plats. Inget tyder på att hudfärg påverkar detta, åt något håll. Detta är rasifiering, vilket en bra karriärsväg för en kvinnlig krönikör med invandrarbakgrund. (Notera hur hennes rasifiering fick mig att rasifiera för att hitta ett försvar för hennes kommentar. Snyggt!) Den kulturrelativa aspekten kan alltid testas genom att vända på resonemanget - akta dig för mörkhyade män! - och jag får anta att Nabila använt detta filter och låtit resonemanget passera. Men om jag får vara kritisk, är detta inte speciellt sofistikerat, och det demonstrerar inte att man förstår var hoten egentligen finns. Undvik unga män, speciellt om de tagit droger och speciellt om mötet inte sker på allmän plats! Hudfärg irrelevant.

7 kommentarer:

 1. Nu tror jag iofs sammanhanget handlar om att vara rädd för våldsdyrkande nazister som inte dragit sig för att mordhota folk under Almedagen.
  Just Nabila har länge varit måltavla för anhängare svenskarnas partis propaganda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Desto viktigare att riskanalysen är korrekt.

   Radera
 2. Medan Nabila skildrar sin verklighet, där tweeten är en del av en helhet så knäner du dig personligen kränkt och plockar ut denna enstaka tweet istället frö att läsa resten.
  Oärligt Anders.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte oärligt att skildra sina åsikter, eller att kritisera en subjektiv uppfattning. Om så, är Nabila lika oärlig. Jag försvarar hennes rätt till en publik åsikt, och min rätt att kommentera. Vill du utveckla din kommentar om oärlighet, så ger det en chans för mig att förtydliga - jag har inga intentioner att fara med osanning.

   Radera
 3. Nabila är bara rädd för sin svärmor o hederskulturella familj som bevakade "oskulden" i 30 år! Vilket jobb det var för oss hennes svenska mentorer att skydda henne, men vi lyckades!
  Numera kontrolleras hon av sharia o Shukri.
  Sorglig utveckling med tanke på alla miljoner som Nabila kostat Sverige.
  Hatet mot oss svenskar kom efter vigseln med Mohammed.
  Jag o andra svenskar blev plötsligt VITA o rasister!
  Jag som arabisktalande svenska ingift i en libanesisk familj blev persona non grata.
  Allt står inte rätt till i familjen Abdul Fattah Ryback!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där är dina ord, jag vill inte reducera hennes upplevelse, bara förhålla mig till det hon faktiskt påstår offentligt.

   Radera
 4. Det pågår en destruktiv KBT på populationsnivå.

  SvaraRadera