söndag 2 mars 2014

Dawkins om religionskritik

"People who call me strident and polemical very often haven't actually read what I have written or listened to me speak, but have listened to second hand accounts of what I say or write. And I also want to make the point that even comparatively mild criticism of religion sounds polemical to ears that have been conditioned with the idea that you don't critizise religion."


2 kommentarer:

  1. Jag kommer ihåg när jag första gången såg Dawkins i dokumentären "Enimies of reason" från 2007. Då hade jag nyss börjat intressera mig för vetenskaplig skeptisism och uppfattade honom som nästan lite otrevlig mot de han intervjuade. När jag såg den igen för ett tag sen tänkte jag att den mannen har en ängels tålamod. Att han uppfattas som arrogant och otrevlig beror nog mest på att vi människor har så svårt för att få våra åsikter ifrågasatta. Man hör inte den förhoppningsvis sakliga kritiken utan får taggarna utåt och tar allt som ett personligt angrepp. Det har jag märkt även hos mig själv. Att argumentera och lyssna på motargument är något som vi alla borde öva på, helst varje dag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller fullständigt med. Att jobba med allmänhetens uppfattning i vetenskapliga frågor är otacksamt, och kräver en gentleman som Dawkins.

      Radera