Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Kapitalister förstör miljön?

Gurra G från Just D skrev tidigt i morse ett tweet som lyder:
Jag skulle ha enormt mycket större respekt för kapitalister om de åtminstone sa: "Visst, jorden kommer att gå åt helvete med all vinsthets men vi öser på så länge det håller för det är skönt att ha fett mycket cash".
Det är inte helt orimligt att tänka att Gurra G ser kapitalister med dess vinsthets som en viktig miljöbov, och givet den tolkningen tänker jag hävda något radikalt annorlunda: Det är inte kapitalister, det är kapitalismen.

Kapitalister är inte bara goda, men de är viktiga. Att utveckla företag skapar, förutom vinst, arbetstillfällen och intäkter till statskassan. Vinst är inte bara dåligt eftersom det ger underlag för nya investeringar och anställningar, medan frånvaron av vinst har motsatt effekt. Så även om en del av de pengar som en verksamhet genererar hamnar hos andra kapitalister - aktieägarna - anser jag inte att det är dessa aktörer som är det primära hotet mot miljön.

Om man istället tittar på kapitalismen, så ser jag ett betydligt större miljöhot. Apple skulle inte tillverka handdatorer (iPhone) om ingen köpte dem, och när så nu är fallet bryts det en massa litium för att bygga en massa batterier som behöver ha en massa ström från ett elnät som (åtminstone vintertid) förstärks av importerad kolkraft. Oavsett om batterier ska byggas eller om de ska laddas så tar miljön stryk.

Lösningen är inte enkel. Visst kan man köra med enklare mjukvara som drar mindre ström, visst kan man avstå att uppgradera hårdvaran om så inte behövs. Men med minskad efterfrågan av det kapitalismen producerar följer minskad efterfrågan på kapitalismens aktörer, nämligen arbetarna. Alltså de som genererar intäkter till staten när de jobbar i dagbrotten, de som genererar intäkter till staten när de bygger mjukvaran. Och när dessa blir mer beroende av offentlig försörjning, ökar trycket på den stat som förlorar sina intäkter.

Jag skulle ändå säga att den som köper en ny mobiltelefon vart femte år istället för vart tredje, gör miljön en tjänst. Men inte så mycket som den som helt enkelt kan låta reparera sin gamla och strunta i alla nya finesser, som egentligen inte höjer levnadsstandarden mer än att man kan avstå.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Sverigedemokraterna och åsiktskorridoren

Nej, jag tror inte än på att Sverigedemokraterna är Sveriges största parti, men oavsett om Yougovs undersökning stämmer eller inte, så ger den en fingervisning av hur det kan gå för oss. Jag tror att åsiktskorridoren är en viktig orsak till deras framgång. Det är med lite åsiktskorridoren som det är med Gud. Det spelar ingen roll om den finns eller inte, den har sina konsekvenser ändå. Även en icke-existerande Gud kan vara trodd på och även en icke-existerande Gud kan vara låtsaskompis eller mental snuttefilt åt en troende. Även en icke-existerande åsiktskorridor kan utgöra ett enormt problem för den som råkar kliva utanför, vilket brukar visa sig när det handlar om de uppenbara problemen Sverige har med migrationspolitiken. Den är dyr och ineffektiv. Visst, den göder opportunister som Bert Karlsson, men den är långt ifrån optimal. Även då kritiken mot flyktingpolitiken kommer från annat håll än SD, kanske rent av i syfte att komma till bukt med problemen så att vi kan hjälpa f