Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Ta chansen att stå på rätt sida av historien i frågan om islam

Svenska staten har fram till nyligen finansierat Sveriges Förenade Muslimer, som bl.a. kommunicerar vilka regler som gäller för muslimska kvinnor. Dessa innefattar att man inte gå ut utan anledning, och om man går ut måste man ha slöja. När man tittar på församlingsmedlemskap i Sverige är inte islam någon särskild populär religion, medan en bra bit över hälften i Sverige bekänner sig till kristendomen. Men även om de som bekänner sig till islam bara är några hundra tusen, är det tillräckligt många för att den svenska detaljhandelskedjan Stadium ska vara intresserade av att leverera produkter som specifikt vänder sig till muslimer, som t.ex. deras anständighetsdräkt.

Jag vet att många blev irriterade av att Stadium använde en term som kan tolkas som en hyllning både till islamism och moralism - om den som bär ett heltäckande plagg som symboliserar islam är anständig, vad är då den som bär bikini? Oanständig? Men det står dem fritt att försöka nå en konservativ religiös kundkrets, och att medvetet marknadsföra sig till dem.


Sen gäller det att stå för sina val. Vissa symboler är religiösa, vissa av dessa är muslimska. Vissa värden är muslimska, vissa seder är muslimska. Av ren omsorg för personer som råkar vara troende muslimer, kan det vara frestande att hävda att islam är den enda religionen som är en ö, att islam är den enda religionen som helt saknar uttryck och att islam är fredens religion. Vi vet mycket väl att islams dogmer är misogyna, kunskapsfientliga och aggressiva, samtidigt som vi inte vill att religionens oskyldiga anhängare ska utmanas. Därför hävdas det motsatta, trots att det uppenbarligen är fel.

Man kan gott och väl erkänna att vissa muslimska dogmer är dåliga, utan att behöva anklaga alla troende muslimer för att vara dess försvarare. Inte alla kristna anser att man ska döda någon som arbetar på sabbaten, och även om kristendomen i Sverige genomgått betydligt mer reformarbete än islam, är det självklart så att man inte med nödvändighet anser t.ex. att kvinnor ska bära slöja bara för att man är muslim. (Jag gillar att läsa Bibeln, men jag läser den inte som någon instruktionsbok och jag tror inte på allt som står däri, och behöver därför inte betrakta den som någon "skitbok".)

Den mest inkluderande definitionen av att man är muslim, är att man tror att Allah är Universums härskare och att Muhammed är hans profet. Det enda man vet om en muslim är att en muslim har en vidskeplig världsbild. Sen må sannolikheten vara högre att muslimen anser att kvinnor ska bära slöja än sannolikheten att den kristne anser att homosexualitet är en synd, men statistik säger inget om någon specifik individ. Så istället för att försöka göra gott genom att sälja in en vidrig ideologi som något oskyldigt eller rent av något gott, bör man tänka på att islam är mer än sina dogmer - den är även (per definition) sina vidskepliga föreställningar. Kritiken är en chans att stå på rätt sida av historien, och den är en chans att slippa beskriva tidsandan som "en annan", vilket är väldigt nonchalant mot de kritiker som faktiskt finns, redan i tiden i fråga - nu.

Så avslutningsvis, hur ligger det till med synen på anständighet? I den sekulära världen är faktiskt kvinnor mer benägna än män att straffa kvinnor för sexualitet, och även om män förmodligen är aningen mer toleranta mot att kvinnor är lika avklädda som män på stranden, så är det framför allt religion som påbjuder särskilda regler för kvinnor.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Sverigedemokraterna och åsiktskorridoren

Nej, jag tror inte än på att Sverigedemokraterna är Sveriges största parti, men oavsett om Yougovs undersökning stämmer eller inte, så ger den en fingervisning av hur det kan gå för oss. Jag tror att åsiktskorridoren är en viktig orsak till deras framgång. Det är med lite åsiktskorridoren som det är med Gud. Det spelar ingen roll om den finns eller inte, den har sina konsekvenser ändå. Även en icke-existerande Gud kan vara trodd på och även en icke-existerande Gud kan vara låtsaskompis eller mental snuttefilt åt en troende. Även en icke-existerande åsiktskorridor kan utgöra ett enormt problem för den som råkar kliva utanför, vilket brukar visa sig när det handlar om de uppenbara problemen Sverige har med migrationspolitiken. Den är dyr och ineffektiv. Visst, den göder opportunister som Bert Karlsson, men den är långt ifrån optimal. Även då kritiken mot flyktingpolitiken kommer från annat håll än SD, kanske rent av i syfte att komma till bukt med problemen så att vi kan hjälpa f