fredag 26 oktober 2018

Allvarligt bakslag för humanister mitt under MR-veckan

Nu avslutas Örebros vecka för att uppmärksamma mänskliga rättigheter. Vi i Humanisterna Örebro anordnade en workshop på temat religionsfrihet, vilket är en av de mänskliga rättigheter som just vi betraktar som väldigt viktig. Till skillnad från bl.a. Svenska kyrkan så är vi för religionsfrihet för alla, på lika villkor, men vägen dit är lång och snårig.

De grundläggande mänskliga rättigheterna, som bl.a. innefattar yttrandefrihet, åsiktsfrihet och religionsfrihet, har varit självklara i Sverige under en längre tid. Samtidigt var det enklare att vara för människors frihet i en tid då alla var sekulära och svenskkyrkliga socialdemokrater. Idag finns en helt annan mångfald både i politiken och inom religionen. Det är inte självklart att man är sosse och det är inte självklart att man tycker att religion ska vara förknippat med sanningsmonopol, makt och rikedom. Inom landet kommer idag kritiken mot mänskliga rättigheter från rättyckare som ogillar mångfald samtidigt som de knarkar agendajournalistik, men situationen är under kontroll.

På det europeiska planet är läget betydligt värre. Där håller vi humanister långsamt på att förlora kampen mot yttrandefrihet, åsiktsfrihet och religionsfrihet. Ibland är det småsaker som läkaren som får sparken för att han gifte sig borgerligt (sjukhuset drivs av Katolska kyrkan), men ibland är det riktigt allvarligt. Mitt under Örebros vecka för mänskliga rättigheter nås vi av beskedet att en kvinna i Österrike får böta 480 euros efter en dom i Europadomstolen, för att hon har förolämpat islam. Att praktisera sina mest fundamentala fri- och rättigheter är alltså straffbart i Europa!


Denna gång var det en skeptiker som drabbades av totalitära krafters framsteg, men det kunde lika gärna ha varit en troende. Att förbjuda kritik mot religion är inte mer långsökt än att förbjuda religiösa bekännelser. Vill vi t.ex. leva i en värld där det är kriminellt att vara muslim och muslimer bötfälls?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar