Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Faktiskt.se har fastnat i ordvrängeri

Det sprids ett påstående på sociala medier om att Faktiskt.se inte tagit emot något statligt bidrag. Det är faktiskt helt fel.

Politikern Lars Beckman ifrågasätter 30/7 att statliga pengar används till en plattform jag uppfattar att han upplever som aningen regeringsvänlig och oppositionskritisk. Faktiskt.se svarar att de inte tagit emot något statsbidrag, utan "stöd" från en statlig myndighet, Vinnova.
Hej, det stämmer inte: på http://faktiskt.se  hittar du alla granskningar vi gjort: de är jämnt fördelade mellan blocken, faktiskt med en liten övervikt av granskning av rödgröna påståenden. Något statsbidrag har heller inte utgått: däremot ett stöd på 600' från Vinnova.
Vinnovas uppdrag är att betala ut statliga bidrag, och när Vinnova får frågan om Faktiskt.se bekräftar de att de betalat ut bidraget, och att det är rimligt att kalla bidraget för bidrag. Jag förstår faktiskt inte varför Faktiskt.se betraktar det som viktigt att göra denna marginella ordvrängning, men de står på sig. Beckman upplever att man rent av syftar till att vilseleda allmänheten, vilket Faktiskt.se bemöter genom att igen säga att det statsbidrag de mottagit inte är ska kallas statsbidrag.
Ett tekniskt utvecklingsstöd från en innovationsmyndighet skulle inte vi kalla statsbidrag. Ha en fortsatt trevlig kväll!
Eftersom de använde pengarna till att bygga en hemsida, anser de att "ett tekniskt utvecklingsstöd från en innovationsmyndighet" passar bättre. Men varför i hela friden vill man inte vara ärlig med benämningarna? Vad är man rädd för, och varför? Frågan är ju inte vad de "hellre" kallar sina bidrag, utan huruvida de faktiskt fått bidrag!

Den nyfikne kan läsa på Vinnovas hemsida under rubriken "Sök finansiering":
För att förstå vad Vinnova finansierar, kan du läsa om vilka projekt som fått bidrag från oss förut. //  För att få bidrag från oss behöver ni genomföra projektet så som ni har beskrivit och följa våra villkor. // Projektparten behöver inte nödvändigtvis få del av bidraget... // Utbetalningarna går alltid till koordinatorn, som fördelar bidraget till bidragsmottagarna. // Bidragsmottagare är de projektparter som får del av finansieringen. Vissa projektparter deltar i projektet utan att ta del av bidraget. De är därför inte bidragsmottagare. En bidragsmottagare får aldrig vara finansiär till en annan part i projektet. // Stödnivån är Vinnovas bidrag uttryckt i procent... // En bidragsmottagare kan inte vara finansiär till en part i samma projekt. // Egen finansiering är den andel av kostnaderna som inte täcks av Vinnovas bidrag eller andra finansiärer.
Och så vidare. Nu återstår det bara att försöka förstå vad Faktiskt.se har för agenda med sitt trixande.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Sverigedemokraterna och åsiktskorridoren

Nej, jag tror inte än på att Sverigedemokraterna är Sveriges största parti, men oavsett om Yougovs undersökning stämmer eller inte, så ger den en fingervisning av hur det kan gå för oss. Jag tror att åsiktskorridoren är en viktig orsak till deras framgång. Det är med lite åsiktskorridoren som det är med Gud. Det spelar ingen roll om den finns eller inte, den har sina konsekvenser ändå. Även en icke-existerande Gud kan vara trodd på och även en icke-existerande Gud kan vara låtsaskompis eller mental snuttefilt åt en troende. Även en icke-existerande åsiktskorridor kan utgöra ett enormt problem för den som råkar kliva utanför, vilket brukar visa sig när det handlar om de uppenbara problemen Sverige har med migrationspolitiken. Den är dyr och ineffektiv. Visst, den göder opportunister som Bert Karlsson, men den är långt ifrån optimal. Även då kritiken mot flyktingpolitiken kommer från annat håll än SD, kanske rent av i syfte att komma till bukt med problemen så att vi kan hjälpa f