onsdag 18 april 2018

"Borde vara tillåtet med månggifte i Sverige"

SVT intervjuar islamologen Suad Muhamed som anser att månggifte borde vara tillåtet i Sverige. Jag har begränsade möjligheter att argumentera, eftersom min enda erfarenhet av månggifte är att ligga i sängen på helgmornarna och titta på tv-serien Sister wives över en kopp kaffe - de är inte muslimer, de företräder en egen tolkning av mormonismen. Därför har jag inte mycket annat än hennes utsaga att förhålla mig till när jag ska bedöma hennes argument.


Om polygami säger hon:
Varför inte? Den rätten är inte bara för mannen. Det är också kvinnans rätt, säger hon.
Det som benämns som "kvinnans rätt" är valet att dela man med andra kvinnor. Om "kvinnans rätt" att ha flera män säger hon:
Alla muslimer som tror på Koranen och profetens väg vet att en man får gifta sig med flera.
Så mannen kan välja att ingå äktenskap och dessutom välja med hur många han vill ingå äktenskap, medan kvinnan kan välja att avstå. Om hennes ståndpunkt skriver SVT:
Suad Mohamed anser att det bara är hyckleri att inte låta folk leva som de själva vill, när det enligt henne samtidigt anses "normalt att ha en fru och tio älskarinnor" utan problem.
Och vips blev jag inblandad på grund av mitt ursprung. Att många män i väst har älskarinnor borde väl rimligtvis, även om det är sant även i öst, betyda att män i väst har älskarinnor? Okunskap är verkligen en välsignelse!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar