onsdag 25 oktober 2017

Levande konst på Västlänken, jag erbjuder mig att samla skräp

För några miljoner kronor får skattebetalarna ett konstverk med fabrikstema som har en levande människa däri. Konstverket med människan kommer att pryda Västlänkens tågstation vid Korsvägen i Göteborg. Kostnaden för detta är, förutom att bygga konstverket, lönen som går till personen som jobbar i konstverket, som en del av konstverket. 28 miljoner kronor har säkrats till konst på Västlänken, och dessa ska räcka till ett verk till. Pengarna kommer från Västlänkprojektet och från statens konstråd.

28 miljoner är försvinnande lite pengar i Sveriges budget. Statskyrkan kostar betydligt mer för skattebetalarna (ungefär 100 miljoner kronor), men min invändning mot statskyrkan handlar om principer, inte om pengar. Som jämförelse föreslås 8,5 miljarder skattekronor årligen ges till Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion från och med 2019. 28 miljoner kronor är alltså inget att bråka om, såvida man inte kanske har några principiella invändningar. Om inte annat lär det höja kvalitén på det offentliga rummet.

I Örebro satsade kommunen på märkta soptunnor, i syfte att källsortera, ändå skickar man rubbet på förbränning. De få örebroare som över huvudet taget vet hur en papperskorg fungerar, slänger sitt skräp i valfritt fack. Det är ett problem att så pass många slänger sitt skräp på marken, många helt obesvärade av att de är betraktade av sina medmänniskor. Och när jag går på stan i Örebro, brukar jag faktiskt tänka på hur vacker staden skulle vara om man rensar den på skräp! Östra och Västra Bangatan är särskilt drabbade av nedskräpning.

Mitt drömjobb vore att sanera Örebro på skräp. För pengarna vår vi en ren stad (vilket förmodligen gynnar turistnäringen) och nedskräpningsstatistik i valfritt format. Jag tror att det kan ge en bra kickback till Örebro!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar