Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

SR stärker samröret med den politiska vänstern

Det brukar uppstå en viss irritation när man påpekar att Sveriges Radio (SR) är vänster och regeringsvänlig. Trots att detta bekräftas av den enda publikation jag känner till, är det många som bedyrar SR:s opartiskhet. Undersökningen i fråga (JMG, GU) sammanställdes 2012 och säger att 70% av journalisterna sympatiserar med S, MP eller V (där S är betydligt mindre bland journalister än hos allmänheten) medan 45% av allmänheten har sina sympatier där. Feministiskt Initiativ, som står långt ut på vänsterkanten, fick då 1% av journalisternas sympatier, men 0% av allmänhetens.

Bland SVT:s personal får V 18%, S 13% och MP 52% (totalt 83%). Bland SR:s personal får V 17%, S 11% och MP 54% (totalt 82%). Sympatier för Feministiskt Initiativ är inte redovisade i sammanställningen. Så här skrev SR 2012 med anledning av att Stefan Löfven skulle bli partiledare:
Löfvens förmåga som partipolitisk debattör är oprövad, men han har lång och bred erfarenhet av arbetsmarknadspolitiken. Jobb, arbetsrätt och näringspolitik har varit centrala frågor under hela hans fackliga karriär. 
Han namn är respekterat även i den borgerliga regeringskretsen. Inte minst sedan han bidragit till en avtalsuppgörelse under finanskrisen för ett par år sedan, när IF Metall gick med på att sänka lön och arbetstid tillfälligt, med motiveringen att det skulle hjälpa svensk ekonomi.
Och så här skrev man 2016 om Isabella Lövin med anledning av att hon skulle bli språkrör:
Isabella Lövin, 53 år, var Europaparlamentsledamot för Miljöpartiet från 2009 till 2014, då hon utsågs till biståndsminister. Före politikerkarriären arbetade Lövin som kultur- och miljöjournalist. Mest uppmärksammad blev hon för debattboken "Tyst hav: Jakten på den sista matfisken", utgiven 2007 och belönad med Stora journalistpriset. 
– Jag är hedrad och glad, sa Isbaella [sic] Lövin vid presskonferensen i Stockholm.
Idag, när Ulf Kristersson meddelar att han kandiderar till rollen som partiledare för M, reagerade SR så här:


Artikeln som man länkar till är nu raderad, och Sveriges Radio har gått ut med en ursäkt på Twitter. För min del behövs inga ursäkter för denna text. Vi vet ju var sympatierna finns! Det som behövs är mångfald, vilket är något mycket mer än kön, hudfärg och sexuell läggning. Kanske är det bristen på åsiktsmångfald som gör att ämnet väcker irritation, för om antingen gillar SR eller den regering som SR försvarar, vill man förmodligen bevara status quo.

Uppdatering: texten hade kollats för få gånger, och publiceringen kommer att följas upp internt "på olika sätt". Men kan man verkligen klandra en fisk för att den gillar vatten?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Sverigedemokraterna och åsiktskorridoren

Nej, jag tror inte än på att Sverigedemokraterna är Sveriges största parti, men oavsett om Yougovs undersökning stämmer eller inte, så ger den en fingervisning av hur det kan gå för oss. Jag tror att åsiktskorridoren är en viktig orsak till deras framgång. Det är med lite åsiktskorridoren som det är med Gud. Det spelar ingen roll om den finns eller inte, den har sina konsekvenser ändå. Även en icke-existerande Gud kan vara trodd på och även en icke-existerande Gud kan vara låtsaskompis eller mental snuttefilt åt en troende. Även en icke-existerande åsiktskorridor kan utgöra ett enormt problem för den som råkar kliva utanför, vilket brukar visa sig när det handlar om de uppenbara problemen Sverige har med migrationspolitiken. Den är dyr och ineffektiv. Visst, den göder opportunister som Bert Karlsson, men den är långt ifrån optimal. Även då kritiken mot flyktingpolitiken kommer från annat håll än SD, kanske rent av i syfte att komma till bukt med problemen så att vi kan hjälpa f