söndag 16 april 2017

Tron på "ingen gud"

Lennart Holmbom skriver i Dagen att ateism också är en tro, och legitimerar resonemanget genom att hävda att ateisten tror att "ingen gud" har skapat livet. Lite semantik och vips är ateism en tro! Smart! Han för resonemanget vidare genom att hävda att det är filosofer som ska fundera på hur livet har uppstått - underförstått att vetenskapen ska hålla sig borta. För en anhängare av luckornas Gud (God of the gaps) är det smärtsamt att se hur naturvetare aldrig kommer till lösningen att det var Gud. Med Holmboms världsbild blir helt enkelt kunskap ett hot.

Med eftertryck påpekar Holmbom att ingen vet hur livet uppstod. Han är förmodligen rätt säker på att det var Gud som skapade livet, men det är en tro, och tro måste man få göra. Eller snarare: I detta fall måste man tro - "ingen vet - alla tror". Om man stannar vid "ingen vet" kanske de där gudlösa forskarna får för sig att undersöka saken, vilket brukar tvinga bort Gud från ytterligare en domän. Och med tanke på hur få vetenskapliga domän som Gud regerar över i dagens upplysta samhälle, förstår jag att frågan är viktig för Holmbom.

Vetenskap tenderar att göra vår uppfattning mer korrekt, och eftersom Gud inte finns på riktigt, minskar vetenskapen Guds relevans i vår kollektiva förståelse av omvärlden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar