söndag 11 december 2016

DDR-Sverige och slutet för nätneutraliteten

I torsdags delade Bredbandsbolaget ett klipp på Facebook. Lyssna på innehållet och låt det sjunka in. Jonas Jegerborn säger så här i klippet:
Det här inlägget handlar om något som ligger mig och mina medarbetare på Bredbandsbolaget varmt om hjärtat, nämligen ett fritt och öppet Internet i Sverige. Om det är viktigt för dig också, ber jag dig om din uppmärksamhet de kommande 60 sekunderna. 
Just nu pågår en rättegång mot Bredbandsbolaget. Vi har blivit stämda för att vi vägrar blockera innehåll på Internet och i det här fallet handlar det om sajterna Swefilmer och The Pirate Bay. 
De som stämmer oss, det är ett antal mediebolag som anser att vi medverkar till brott helt enkelt genom det faktum att vi tillhandahåller Internet till våra kunder. Det anser inte vi. Faktum är att vi tycker att det är precis lika tokigt som att posten skulle kontrollera innehållet i brev som skickas 
Men, skulle domen gå emot oss, kommer Internet, så som vi känner det idag, att dramatiskt förändras. Det skulle innebära att alla svenska Internet-operatörer måste börja övervaka, bedöma och blockera innehåll på Internet som kan anses vara brottsligt. 
Det tycker vi är en väldigt farlig väg att gå framåt. Det går dessutom tvärt emot en av Internets grundläggande principer, nämligen att operatörerna inte ska lägga sig i vilket innehåll som delas av användarna. Bredbandsbolaget och de andra operatörernas roll i samhället är istället att gillgängliggöra Internet, inte att agera polis över dess innehåll. 
Det här är en väldigt viktig fråga för oss. Tycker du också att ett fritt och öppet Internet i Sverige är viktigt i framtiden, ber jag dig dela det här inlägget.
...vilket inte borde vara något att fundera på. Dela, dela, dela!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar