Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Nu rasar vi och är kränkta över trosreklam

När jag växte upp fick jag höra att jag skulle bli avtrubbad om jag spelade för våldsamma spel. International Karate var dåligt, Barbarian var väldigt dåligt och Bop'n Rumble var skitfarligt. Jag skulle vänja mig med grönsaker, om jag bara åt dem då och då. Och mycket riktigt, idag blir jag inte upprörd över att se barn spela International Karate på Commodore 64, och jag tycker inte illa om grönsaker. Att det ena beskrivs som avtrubbning och det andra som en vanesak, beror på att det första betraktades som ett negativt värde och det andra som ett positivt.

Och tvärt om då? Om man aldrig någonsin utsätter sig själv för att t.ex. titta på en skräckfilm, är det då rimligt att anta att man kan kan bli skrämd av en skräckfilm som andra inte tycker är speciellt otäck? Förmodligen. Vidare är det inte orimligt att anta att viljan att klä kvinnor i burka kommer från en icke-feministisk kultur där kvinnor både objektifieras och sexualiseras.

ETC lyckades få in både tidningsordet "rasar" (som alltså i dagspressen inte betyder falla eller ramla, utan att någon är förargad) och modeordet "kränkande" i en och samma rubrik. Texten handlar om trosreklam. Titta den som vågar:


När en så liten tuva stjälper ett så pass stort lass, kanske det vore bra med lite mer naket i det offentliga rummet, för då har de som objektifierar kvinnokroppen vunnit mark. Och det är nästan alltid kvinnokroppen det handlar om när det är upprört och när det rasas.

Clara Berglund, Sveriges kvinnolobby säger: "Att få se den här typen av reklam på väg till förskolan, skolan eller jobbet påverkar tjejers syn på sig själva..." Kvinnor i alla åldrar, alltså. Till och med dagisbarn tar notis av bilden och förhåller sig till sig själva. "...men även mäns och pojkars syn på kvinnor." I så fall har objektifieringen gått långt, då jag förmodligen inte ens skulle ha tänkt på att lyfta blicken för den bilden. Jag är väl avtrubbad. Eller van. Oavsett vilket, är det antagligen så att kvninnlig nakenhet mer "spännande" idag när man inte utsätts för det lika ofta. Det glada 80-talet är långt borta.

Linda Kozlowski i Crocodile Dundee (1986)

Kommentarer

  1. Jag fattade inte var du står i frågan.?
    Trosreklamen, var den reklam för just trosor?
    Jag gillar inte sexistisk reklam, och den som gillar tuttar och nakna damskinkor etc kan gå in på en porrsida. Är dödstrött på t ex vildmarksdokumentärer där männen är lämpligt klädda för bushen, med skjorta o rejäla brallor, medan kvinnorna som "får" vara med är nödtorftigt skylda i shorts och ett litet linne, mosquitos, brännande sol och vassa buskar till behag.

    SvaraRadera
  2. Sen undrar jag om gudspratet ska sätta igång igen på högsta ort i USA. Nye vicepresidenten (alltså ej Trump) avslutade sitt tal med "God bless America", och "Jag tackar God for his grace" och nåt mer liknande svammel. Jag har faktiskt inte lyssnat så mycket på Trump fram till nu, o vet inte var han står i frågan men anar det värsta.
    Åh vackre och kloke Obama, kom tillbaka...:-(

    SvaraRadera
  3. Ja, du brukar återkomma till den där vildmarksdokumentären, som jag fortfarande inte sett. Så jag kan inte lova att jag skulle vara kränkt över den.

    Men här pratar vi reklam för trosor, och hur den förstört fåra liv. ;-)

    SvaraRadera
  4. Ok, jag är väl tjatig med den. Nästa gång tar jag de här istället ... nähä, det går inte att klistra in bilder här tydligen. Jag har annars några bilder på volleyballdamer med trosor så små att skinkorna pressas utanför kanterna, och upptill med minimal behå.https://www.google.se/search?q=volleyball+girl&espv=2&biw=1118&bih=611&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiGufi1xpzQA
    Alla är inte klädda så, men de underifrån och bakifrån fotade stjärt-och underlivsbilderna finns här.
    Jag läste att något professionellt damlag hade protesterat nån gång, men det gick inte alls hem.Gubbarna ska ha sitt ögongodis.
    Duktiga idrottsflickor ska inte avbildas så här. Motsvarigheten hos idrottsmän, tunna tajta speedos med string där man anar konturerna av familjelyckan, skulle bemötas med ramaskri och protester(utom från bögar då).
    Morr.

    SvaraRadera
  5. Har inte kollat bilderna, men jag förmodar att det inte handlar om nakenheten i sig, utan om exploatering i ett sammanhang som borde handla om sport. Helt oavsett, argumenterar du inte jättebra mot trosreklam...

    SvaraRadera
  6. Varför skulle jag vara emot nakenhet? Naturligtvis är jag inte emot naturlighet, ofta tror jag att jag är mycket mer "frigjord" än de flesta faktiskt. Och t ex strippor ska naturligtvis klä av sig i sitt jobb- inget fel alls i det, absolut inte, det är deras jobb. Men professionella seriöst arbetande idrottskvinnor ska inte behöva visa skinkorna för att få va me.

    SvaraRadera
  7. Och precis som du inte tittat på sportbilderna så får jag erkänna att jag inte läst trosreklamen, jag gick igång av bara farten. Annonsen ville inte bli förstorad när jag knappade, bara grynigare.
    Men bilden från 1986,tydligen från en äventyrsfilm, har gått över gränsen till löjlighet, jag tänker på Borat i sin underbart roliga gula "snoppini" med hängslen. Fast på djungeldamen är budskapet övertydligt.
    Jag skulle önska att de kvinnliga stjärnorna vågade säga: Den där kostymen sätter jag inte på mig, jag gillar nämligen inte att visa upp mig för kreti o pleti med hängande skinkor runt ett åtstramat snöre i rumpan, det är förnedrande. Men ok då, om han Crocodile Dundee också har det.

    SvaraRadera
  8. Något annat, som bara har lite med trosor att göra.
    Eva Elmsäter förklarade i morse ett av skälen till att Hillary Clinton förlorade. Nämligen att de många hispanic-kvinnorna, som borde röstat på henne och inte på utkastaren Trump, är katoliker. Och därmed hårda abortmotståndare.

    SvaraRadera
  9. Om det känns bättre, så är jag lika irriterad över bilderna du länkade till som du är. Kollade länken. Men det ändrar inte min uppfattning om nakenhet generellt - vissa föds till och med nakna.

    SvaraRadera
  10. Inte jag, jag föddes i burkini :-)

    SvaraRadera
  11. Nej, allvarligt talat så verkar vi ju vara överens.
    Och egentligen har jag aldrig riktigt förstått det där med den väldiga upphetsningen över nakenhet, naturlig sådan. Under halva mitt professionella vuxenliv arbetade jag "naken" eller näst intill, en nödvändighet, inget som helst konstigt med det. Man kan inte ägna sig åt klassisk balett iklädd hijab.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Mytbildningen kring Joakim Lamotte

Nu när Sveriges Radio bjudit in journalisten Joakim Lamotte, tycker jag att det kan vara legitimt att bemöta mytbildningen kring honom. Lamottes journalistik är väldigt agendadriven och han har en god förmåga att veta var han ska ställa sig för att framkalla de effekter han söker, vilket retar gallfeber på folk. Det har i sin tur gjort honom till ett lovligt byte för negativ ryktesspridning, men ett graverande påstående blir inte sant bara för att man ogillar personen det handlar om. Här är tre exempel. Det påstås ibland att Joakim Lamotte inte är journalist , ofta med hänvisning till att man inte gillar hans journalistik. Men titeln säger egentligen inte så mycket om kvalitén på arbetet, utan om arbetets karaktär. Dålig journalistik är journalistik, vinklad journalistik är journalistik. Vissa kräver en viss utbildning av journalisten för att vilja erkänna honom, och Lamotte är skolad vid Göteborgs universitet och har varit verksam på Sveriges Television och på Göteborgs-Posten. D