Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Marcus Oscarsson och TV4-neutralitet

Marcus Oscarsson arbetar som politisk kommentator på TV4. Idag rapporterar Expressen att TV4 har ett "krismöte" på grund av en Facebook-uppdatering av Oscarsson. I onsdags skrev han:
EUROPAS SKAKNINGAR FÅR INTE ÖVERGÅ TILL ETT SKALV – ETT 5-PUNKTSPROGRAM FÖR ATT VÄNDA ORO TILL FRAMGÅNG

Först Brexit. Sen Trump. Dessutom ett Ryssland på offensiven i fel riktning. Man kan vara för Brexit. Eller för Trump. Det är inte varje sak för sig som är grejen. Utan att alla saker sker samtidigt. Och då har vi inte ens kommit in på islamismen.

Det ligger bakom den globala politiska oro som tycks öka i Sverige såväl som i Europa som helhet.

Allvarligast i detta läge är om man inte ens kan hålla ihop med sina närmaste. Om Europas skakningar övergår i skalv. I ett läge där ledarskap och ökad sammanhållning är ett måste.

ANALYS
Missnöje med flyktingfrågan och med byråkratin bidrog kraftigt till Brexit och till Trumps seger. Frågorna kan rent av vara avgörande för Europas snara framtid.

Bryssel upplevs som världsmästare på ineffektivitet och byråkrati. Snusförbud, bananernas böjning och väldiga EU-avgifter som går till trams och korruption. Delar av den bilden är tyvärr sann. Men de allra, allra flesta reglerna handlar om att gynna miljön, öka konsumentskyddet, verka för fred och tillväxt.

Om Europas vänsterregeringar kan finna en central fråga som t.o.m. kan få stöd av Östeuropas konservativa regeringar på ett sätt som kan ge ökad sammanhållning så kanske dagens oro kan vändas till styrka och framgång. Mycket talar för att den frågan är flyktingfrågan. En möjlig överlevnadsfråga för Europas sammanhållning. Där kan Paris, Berlin och Stockholm få Östeuropas regeringar med sig på båten.

1) EU måste satsa mycket mer på att marknadsföra allt bra man åstadkommer samt identifiera och eliminera det dåliga.

2) Säkra Europas gränser med full kraft. Särskilt mot Turkiet. En repris av fjolårets flyktingström riskerar att helt knäcka EU. Turkiet bör fråntas sin möjlighet att pressa EU.

3) Betydligt ökade insatser i närområdet. Morgondagens flyktingläger behöver ha mycket högre standard än idag.

4) Ett nytt anti-flyktingkriscenter i Europa med syfte att så tidigt som möjligt lösa uppblossande konflikter och minimera risken för att folk ens ska behöva bli flyktingar som flyr krig. Det får aldrig komma en Assad 2. Militära alternativ oberoende av USA är en självklarhet.

5) Ett stort reformprogram för att med maximal kraft stoppa all islamism i Europa.

Justitieminister Morgan Johansson (S) sa i SVT i okt. ”Vi kan inte ta ansvar för alla Mellanösterns tonårspojkar”. Han har rätt. Men han menar för den skull inte att flyktingarna ska överges. Tvärtom kan investeringarna i punkt 2 och 3 öka kraftigt.

Rätt hanterat kan 5-punktsprogrammet vara receptet för att vända Europas oro till styrka. Receptet som gör oss mindre beroende av USA. Receptet som gör Europa redo att ta över facklan som ”Leader of the Free World”, om det skulle behövas. För demokratins, yttrandefrihetens, säkerhetens och flyktingarnas skull. För Europas överlevnad.
Expressen hänvisar särskilt till denna mening: "Ett stort reformprogram för att med maximal kraft stoppa all islamism i Europa", men även åsikter om Brexit, Trump, flyktingströmmen från Turkiet och Putin är en del av problemet.


Denna typ av rapportering har förekommit under lång tid på Oscarssons Facebook-sida, så uppenbarligen är han inte neutral. Han verkar vara mot Trump, mot Brexit, mot Erdogan och mot Putin. Och mot politisk islam - "islamism" - vilket tydligen har fått TV4 att vakna i frågan om neutralitet.

Att vara mot islamism är kanske det minst kontroversiella av det som togs upp i Oscarssons status. Det handlar knappast ens om politik, utan om vanlig hederlig omsorg om (bl.a.) vanliga muslimer och deras situation.

Jag återkommer till detta när jag vet mer. Men om vi har att göra med en politisk kommentator som ogillar Trump, Brexit, Erdogan, Putin och politisk islam, så kanske vi, trots allt, ska vara ganska tacksamma.

Uppdatering 2016-11-26: Marcus Oscarsson meddelar att Expressens nyhet var falsk. Allt är som vanligt, alltså.

Kommentarer

  1. Jag gillar Marcus O. skarpt. Äntligen en person som faktiskt kan förklara knepigheter så att nästan precis alla förstår. Väldigt trevlig kille som verkar inriktad på sitt budskap, inte att visa upp sig och ha de rätta åsikterna.

    Men ditt sista stycke, "Jag återkommer.." speglar vår urtrista åsiktskorridor. Först kolla om Marcus tycker "rätt", dvs om hans åsikter verkar godkännas av det övriga etablissemanget, sen kan vi tänka oss att applådera honom... :-(

    SvaraRadera
  2. Det är inte allvarligare än att jag tycker att det ska bli intressant att få se hur detta utvecklas.

    SvaraRadera
  3. Såg just nu att Alex Schulman i någon av kvällstidningarna nominerat, eller utsett, Marcus Oscarsson till "Sveriges farligaste man".
    Alex S är en intensivt uppmärksamhetssökande person som lever på att vara provocerande och därmed synas i spalterna.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Mytbildningen kring Joakim Lamotte

Nu när Sveriges Radio bjudit in journalisten Joakim Lamotte, tycker jag att det kan vara legitimt att bemöta mytbildningen kring honom. Lamottes journalistik är väldigt agendadriven och han har en god förmåga att veta var han ska ställa sig för att framkalla de effekter han söker, vilket retar gallfeber på folk. Det har i sin tur gjort honom till ett lovligt byte för negativ ryktesspridning, men ett graverande påstående blir inte sant bara för att man ogillar personen det handlar om. Här är tre exempel. Det påstås ibland att Joakim Lamotte inte är journalist , ofta med hänvisning till att man inte gillar hans journalistik. Men titeln säger egentligen inte så mycket om kvalitén på arbetet, utan om arbetets karaktär. Dålig journalistik är journalistik, vinklad journalistik är journalistik. Vissa kräver en viss utbildning av journalisten för att vilja erkänna honom, och Lamotte är skolad vid Göteborgs universitet och har varit verksam på Sveriges Television och på Göteborgs-Posten. D