lördag 26 november 2016

Replik: Vill Humanisterna förbjuda religion?

I onsdags undrade Kenth Andersson i en insändare (Nerikes Allehanda) om Humanisterna har missat att vi har religionsfrihet, och varför inte Ebba Bush Thor får tro vad hon vill.


Och jag fick chansen att svara i dagens tidning.

Kenth Andersson frågar sig varför inte KD:s partiledare Ebba Busch Thor får tro att Adam och Eva var de första människorna, och om Humanisterna har missat att vi har religionsfrihet. Nej, det har vi absolut inte missat. Religionsfrihet är en av våra viktigaste frågor, och vi försvarar förbehållslöst allas rätt att tro precis vad de vill.

Rätten att tro är skild från frågan om medhåll. Vi anser att vetenskap beskriver vår omvärld bättre än religion. Ingen kan veta om Adam och Eva var de första människorna, eller om människan har utvecklats från enklare varelser.

Men om man tillåter sig att bilda sin uppfattning från vetenskapen, finns det inget som tyder på det första, men väldigt mycket som tyder på det andra, vilket är en mycket spännande berättelse i sig självt. Så Humanisterna delar inte uppfattningen att Adam och Eva var de första människorna, men vi finns här för att försvara allas rätt till sin religion.
Jag ser fram emot fortsatt replikskifte!

4 kommentarer:

 1. "..men vi finns här för att försvara allas rätt till sin religion."

  Stämmer det verkligen, att Humanisterna finns till för att "försvara" vidskepelse? Jag förstår inte det där. De får väl försvara sig själva tycker jag. Enorma institutioner lobbar dag o natt för detta, det borde inte vara Humanisternas uppgift att kämpa för rätten till skadlig humbugverksamhet. Miljontals barn växer upp med vilseledande skrämsel- och löftespropaganda som kommer att styra deras fortsatta liv. Detta tycker jag verkligen inte att Humanisterna ska försvara. Märklig, och feg, inställning ni har.

  SvaraRadera
 2. Alla yttringar är inte bra, nej.

  SvaraRadera
 3. Anders
  Vilka yttringar är bra, anser du?

  SvaraRadera
 4. Inga. Låt mig försöka igen: Vissa yttringar begränsar inte tillvaron eller försämrar inte tillvaron för andra.

  SvaraRadera