Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Reklamens makt över oss och kvinnliga programmerare

2014 publicerade NPR en kort och mycket intressant artikel med rubriken "när kvinnor slutade koda".  (I detta fall är koda slang för att programmera datorer.) Med en graf visade man hur andelen kvinnor på utbildningar inom medicin, juridik, fysik och datavetenskap följdes åt från 1970 till tidigt 80-tal, och därefter har de tre förstnämnda följts åt, medan kvinnorna inte längre studerar datavetenskap.


År 1984 var redan hemdatorerna populära på allvar. Dessa marknadsfördes som leksaker för pojkar, och det fick till följd att man på datavetenskapsutbildningen kunde kräva lite förkunskap av sina studenter. De som läser kurserna har ett visst intresse, de som har ett visst intresse har också en viss kunskap, och dessa är män.

En typisk Commodore-reklam kunde i början på 80-talet visa en pojke (oftast) som sitter med en Vic-20 eller en Commodore 64, samtidigt som det påpekas att datorn i fråga har bra specifikationer och att det finns bra program att köpa till datorn.


Under senare halvan av 80-talet kunde vi se hur en tonårskille sitter med sin Amiga och gör sådant som inte var möjligt att göra med tidigare datorer, t.ex. bygga en modell av ett rymdskepp eller hjälpa The Pointer Sisters med sin nya hitsingel. Dessa reklamfilmer vände sig alltså till killar, medan tjejer ägnade sig åt annat - för att reklamfilmerna vände sig till killar.

Reklamen i nutid är mer sofistikerad. Volvo har gjort mycket snygga reklamfilmer där en mer eller mindre klädd Zlatan kör bil, poserar med bilen, badar, eller vad det nu må vara. Zlatan är man, så reklamen vänder sig till män. Han är snygg, vilket uppenbarligen gör honom till en förebild för andra män - han är någon man vill vara. Och så associerar vi detta till Volvo, tack vare reklamen.


BMW Sverige hade en reklam där Gigi Hadid sätter sig i en bil och kör. Om nu antagandet att bilar, precis som datorer, är till för män, så har inte Gigi något annat i reklamfilmen att göra än att se snygg ut. Hon är således, till skillnad från Zlatan, objektifierad. Och efter påtryckning från Sveriges Kvinnolobby så fällde Reklamombudsmannen filmen.


Expressen beskriver kamerarörelser och ordval på ett sätt som får läsaren att tänka att det bildspråk som framställer en man som en förebild, är precis det bildspråk som framställer en kvinna som ett objekt. Det innebär att det blir lättare för den individuella reklamproducenten att använda män, Zlatan istället för Gigi. Men att vi då har kvar problemet med kvinnliga förebilder, vilket också verkligen är ett problem - det visar NPR tydligt i sin artikel.

En annan väg framåt, skulle vara att vi hittar ett sätt att inte förhålla oss så hårt till reklam, eller vilka identiteter vi tillskriver till karaktärerna i reklamen. Det skulle återerövra en del av den kontrollen över våra känslor som vi donerat till reklamen, och jag tror att det skulle gagna vårt välmående i långa loppet.

Kommentarer

  1. Och varför skulle inte Zlatan vara objektifierad?
    Hur tänktr du där?

    SvaraRadera
  2. Det kanske han är, jag har dock aldrig hört någon klaga över det. Om han är det, så är det inget större problem. Tvärt om, de reklamfilmerna blev hyllade.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Mattias Irving bör frikännas

Häromdagen ställdes Mattias Irving inför rätta efter att ha visat ohörsamhet inför ordningsmakten. Irving är, på nästan alla tänkbara sätt, min meningsmotståndare. Jag delar definitivt inte hans åsikter om speciellt mycket. Just denna gång handlade ohörsamheten i fråga om att störa en nazistdemonstration med bl.a. psalmsång. Hur meningsmotståndare bör bemötas, är en av de frågor där vi verkligen går isär och denna gång var det nazisterna som var meningsmotståndaren. Både Irving och jag är antinazister, men jag dök inte upp för någon motaktion, det gjorde Irving. Han tog en kula för oss. Civil olydnad är en balansgång, och inte alltid är meningsmotståndaren just nazister. Vem du föraktar, beror på vem du är. Eftersom t.ex. ateister är lika föraktade som nazister i vissa läger - det finns vissa kristna sällskap som odlar myten att Hitlers ateism ledde honom till förintelsen - bör man ha ett system där spelreglerna är konsekventa. Det viktiga är inte vad man protesterar mot, utan

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar