Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Tröttsamt hyckleri, Veronica Palm!

Igår skrev den socialdemokratiska politikern Veronica Palm något tänkvärt på Twitter angående Kristdemokraternas scendekoration i Almedalen.
"Nån [sic] kanske tycker det är otydligt. Skulle ni kunna förklara vad ni vill signalera med scenografin?"
Det Palm reagerar på, är att Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch har en svensk flagga i bakgrunden under sitt tal. Det signalerar nationalism, och jag förstår att Palm ifrågasätter det. Jag har, precis som jag förmodar att hon själv har, mycket svårt för Sverige och svenskhet. Jag är inte precis någon nationalist eller s.k. Sverige-vän.


Victor Björklund kommenterar Palms fråga med en bild på Stefan Löfven som, i för mig okänt sammanhang, gör samma tilltag. Igen, jag delar Palms förmodade ogillande av Sverige och svenskhet, men varför börjar man inte med att angripa i det egna ledet? Löfven är partiordförande i hennes eget parti, och självklart är hans nationalism lika osmaklig som kristdemokraternas - man har ju chans att ta poäng genom att visa att man städar framför egen dörr först. Kan det finnas en dimension av hyckleri här?


Veronica Palm har ett beundransvärt engagemang i Palestina som jag absolut inte vill ifrågasätta. Jag själv har mina politiska frågor som jag brinner för. Det tycker jag att man ska ha. Men hennes engagemang väcker frågan om flaggspråket, som hon själv väljer att föra på agendan som problematiskt.


Den vajande flaggan som bakgrund är något hon själv väljer att använda under sina föreläsningar och tal, så hennes invändning mot Ebba Busch Thor handlar alltså inte om nationalism eller patriotism i sig själv.


Skulle det kunna vara så att hon betraktar den svenska flaggan som en symbol som tillhör högerextremismen och rasismen? Alltså, skulle det kunna vara så att Veronica Palm (till skillnad från mig) betraktar nationalism och patriotism som något positivt, och samtidigt anser att den svenska flaggan är en symbol som tillhör Bevara Sverige Svenskt-rörelsen (BSS)?

När debatten om BSS blomstrade som bäst i början på 1990-talet hissade Ulf Lundell en svensk flagga i syfte att stjäla tillbaka den från rasisterna. Veronica Palm har inte låtit sig övertygas.

Kommentarer

  1. En Palestinaflagga vajar bakom Veronica som inte gillar nationalism och flaggor.
    Hon är en hycklare. Jag minns henne i hijab.
    Men varför i allsindar ditt, jag citerar:

    "Jag har, precis som jag förmodar att hon själv har, mycket svårt för Sverige och svenskhet. Jag är inte precis någon nationalist eller s.k. Sverige-vän."

    Det där måste väl vara ett skämt från dig?
    Man är inte automatiskt nazist, fascist, "rasist" eller föralldel förhatlig sverigedemokrat för att man tycker om sitt land!

    För övrigt tycker jag kanske som Petter Stordalen att vi borde gå ihop med Norge.

    SvaraRadera
  2. Inte alla som gillar Sverige är rasister. Inte alla som ogillar Sverige (och vad det har utvecklats till) är rädda för att få en rasiststämpel.

    Det skulle vara som att tvinga i sig dålig mat med ett påklistrat leende av rädsla för att vara en sån där otacksam person. ;-)

    SvaraRadera
  3. Mmm... hm Jag fattar inte riktigt hur du menar faktiskt.
    För mig är Sverige nog i första hand en geografisk plats, som jag "vant mig vid". En oerhört vacker plats. Och mild, liksom.
    Läser just nu "Kanaans land" av Sven Delblanc, där han skildrar nybyggarnas längtan tillbaka till det gamla hemlandets "stilla sommarregn" - till skillnad från Kanadas rasande snöstormar, såddens förstörande störtregn, brännande sommarhetta, tromber som sopar med sig hela åkern...
    Det är skönt och lugnt här. Geografiskt menar jag.

    SvaraRadera
  4. Jag ska vara tydlig. Eftersom man kan ogilla Sverige för att man är rädd att bli kallad för rasist, så antar du att man ogillar Sverige för att man är rädd att bli kallad rasist. Och därför antar du att jag ogillar Sverige för att jag är rädd att bli kallad för rasist. Det är ett rimligt resonemang, men just denna gång stämmer det inte. (Alla korpar är svarta, alltså är min ytterrock en korp.) Jag ogillar Sverige för att jag inte sympatiserar med många värderingar som betraktas som svenska, främst inom den skattetunga politiken. Och jag har inget incitament att gilla Sverige, eftersom min nationalitet inte är en del av min identitet. Detta resonemang vilar inte på vad du vant dig vid eller om du tycker att landet är vackert, utan handlar helt enkelt bara om vad jag tycker om Sverige.

    SvaraRadera
  5. Men nu tycks idéerna om svensk kultur och svenska värderingar tryta. Folkdanslag till stökiga förorter! Nåt mer snorkigt och snobbigt får man väl leta efter. Nästa grej kanske är förslag om att förlägga Delsbostämman till Husby? Yey!

    SvaraRadera
  6. Det här med folkdanslagen är riktigt fånigt, ger ett löjets skimmer över "svenskhet". Fattas bara att "Små grodorna" ska växa till ny nationalsångs-danslek.Bojkotta den genanta groddansen För Vuxna, den är för småbarn.
    -Annars är det verkligen inget fel alls på folkdans.

    Men angående politiska dumförslag: Vänstern vill befria folk över 80 från medicinräkningarna, vilket stolpskott!
    Väldigt många åttioåringar i Sverige har det ekonomiskt bra, de kan betala sina piller utan problem. Läkemedelsindustrin skulle bli vinnaren, redan nu skrivs ut mängder, floder med helt onödig medicin rutinmässigt ut till gamlingar, utan undersökningar som visar om de eventuellt behövs. Efter en gratisreform kan ännu mer skrivas ut - tro inte att även läkare kan vara mer eller mindre köpta.

    Det som behövs är naturligtvis att tandvården, för alla, ska ingå i den vanliga sjukvården, alltså lika mycket ekonomiskt stöd för en trasig tand som för ett trasigt knä. Att det inte är så sedan länge är fullständigt obegripligt.
    Jag talar av egen bitter erfarenhet efter att ha fått operera bort en tumör på käkbenet. Eftersom tumören satt just där, räknades problemet som "tandvård" och jag fick betala 10 000 kronor (!). Absurt, jag skulle naturligtvis inte behövt betala mer än jag fick göra när blindtarmen åkte ut för en tid sedan, dvs några hundralappar.

    Undras hur det gick till när tokvänstern satt och klurade ut sin löjliga "gamlingarnas medicinreform". Dumskallarnas sammansvärjning..

    SvaraRadera
  7. Lokatt
    Ja, man börjar förstå att politiker kan vara riktigt farliga när de kommer med såna förslag. Jag minns kvinnan som låg okontaktbar i en sjukhussäng och väntades snart dö. Hon fick en medicin som åstadkom detta och när den sattes ut (i väntan på att hon skulle dö) kvicknade hon till och blev hon normal igen och talade redigt under intervjuer. Säger i och för sig inget om nämnda förslag. Men det är ju tveklöst så att gamla personer ibland har en 10-15 olika mediciner som de tar varje dag.
    Det där med tumören på käkbenet hade jag aldrig gått med på att betala tandvårdskostnad för. Det är tänderna som inte ingår i den vanliga sjukvården, inte tumörer. Att den satt i käkbenet hör inte dit, tänderna är förvisso fästa i benet men tumörer går under den allmänna sjukvården. Är det länge sedan? Om inte, överklaga och kräv åter pengarna. Usch, jag blir så förbannad över sådana dumheter!

    SvaraRadera
  8. Zelma
    Det har gått snart två år nu. Orkar inte bråka mer. Jag skrev och ringde till alla möjliga instanser, först var jag förbluffad, sen bara arg och upprörd. Som svar fick jag tystnad eller "beklagar, men sådan är reglerna". Hörde av mig till en fond, minns inte vilken nu o bad om bidrag, man svarade överhuvudtaget inte.
    Allt var ruskigt obehagligt, jag undrade ju över vad "tumör" skulle komma att innebära för min del. Den hörde inte av sig, bara fanns där som ett smygande spöke.
    Av någon anledning blev jag riktigt sjuk efter operationen, fick svåra smärtor, och narkotikaklassad medicin, sängliggande, allt var som i en dimma i nästan en vecka.
    Jag betalade aldrig personligen.
    Mina barn hade erbjudit sig att betala, tror att de gick ihop om detta med min mans hjälp.
    Jag pratar inte mer med någon om detta usch. Bara att sopa ihop sig, resa sig och knalla vidare ;-)

    SvaraRadera
  9. Jag minns också den vansinniga historien om kvinnan som blev frisk när hon slapp sin medicin. Skandal!
    Enligt revisorerna i Jönköpings län som granskade läkemedelsanvändningen hos de äldre på boenden visade det sig att de fick i genomsnitt 12 mediciner om dagen, och vissa tog så många som 25. (källa dagens DN). 25 !
    Att gamlingar ramlar och bryter lårbenet tror jag hänger samman med slarvigt och rutinmässigt ordinerade lugnade medel, sömntabletter och andra häxbrygder. Detta drabbade en äldre manlig anhörig, som föll i sjukhuskorridoren. Han dog på operationsbordet.

    SvaraRadera
  10. Lokatt
    Hm! Du kanske gjorde operationen hos en privat tandläkare? Det finns annars i varje region sjukhus som har odontologisk klinik. Där hade du inte behövt betala. Men okej, ska inte tjata mer. :-(

    SvaraRadera
  11. Zelma
    Jag startade mitt sökande efter utvägar med att försöka få ett sjukhus (KS) att göra ingreppet, men det var kalla handen, de gjorde inte sådant (längre, tror jag de sa). Jag blev remitterad till Sophiahemmet (Sop-Fia). Där betalade jag för tanddoktorns däckbyte på hans Tesla.. Shit la mäm.

    SvaraRadera
  12. Lokatt
    Som jag förstår så går de efter hur stor cystan/tumören är. Storleken bl.a har alltså betydelse för om det är en ren specialisttandläkarinsats eller om det är sjukvårdskrävande. Det måste ändå varit en dyr operation eftersom högkostnadsskyddet träder i kraft efter 3000 kronor, därefter betalar man 50%.

    Ha ha, 'Sop-Fia', men man blir en jäkel på läkemedelsräkning!

    SvaraRadera
  13. Zelma
    Ha ha, ja. Men just beträffande detta är det försent att undra och leta. Den stora frågan är hur de styrande kan fortsätta att ha mage att tycka att tänderna inte tillhör kroppen.
    Men apropå tänder, nu tycks det plötsligt gå att bedöma ålder med hjälp röntgen av tuggnötterna ! Det är bra.

    SvaraRadera
  14. Lokatt
    Jaså? Hur är tidsgränsen för överklagan?

    Åh, det där med att bedöma ålder med röntgen kommer säkert inte att bli av.
    Och ja, det är verkligen märkligt att tänderna inte hör till den övriga kroppen. Men det gör ju inte ögonen heller på sätt och vis, brillor och linser får man betala själv.

    SvaraRadera
  15. Zelma
    Jag orkar inte bråka, vill bara glömma faktiskt.
    Jag försökte här ovan bara travestera Erna Tauros (och Tove Janssons)melankoliska "Höstvisa", "Dagarna mörkna minut för minut" ...
    Vid två tillfällen har jag stridit i Hyresnämnden för en lägenhet (två olika)- och vunnit båda gångerna. En gång gick jag i närkamp med ett parkeringsvaktbolag - och vann.
    Det var oerhört slitsamt, plågsamt och långdraget, närmast att likna vid att föda barn. Fi fan.

    SvaraRadera
  16. Lokatt
    Grattis! Bra jobbat!

    SvaraRadera
  17. Tack!
    - Och jag klarade det helt utan nån guds hjälp.. ;-)

    SvaraRadera
  18. Parkeringsvakten kanske också var ateist?

    SvaraRadera
  19. Svårt att veta. Men inte så troligt, i så fall levde han nog ganska farligt.

    SvaraRadera
  20. anders , varför är du rasist ?

    SvaraRadera
  21. Och varför äter jag spädbarn? Har du slutat slå din fru?

    SvaraRadera
  22. Nu har jag lyssnat på Sakine Madons Sommar (missade lite någonstans mitt i programmet). Modig flicka! Det hon sa var väl mycket det vi alla visste, men bara hon vågar säga det rent ut.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Mytbildningen kring Joakim Lamotte

Nu när Sveriges Radio bjudit in journalisten Joakim Lamotte, tycker jag att det kan vara legitimt att bemöta mytbildningen kring honom. Lamottes journalistik är väldigt agendadriven och han har en god förmåga att veta var han ska ställa sig för att framkalla de effekter han söker, vilket retar gallfeber på folk. Det har i sin tur gjort honom till ett lovligt byte för negativ ryktesspridning, men ett graverande påstående blir inte sant bara för att man ogillar personen det handlar om. Här är tre exempel. Det påstås ibland att Joakim Lamotte inte är journalist , ofta med hänvisning till att man inte gillar hans journalistik. Men titeln säger egentligen inte så mycket om kvalitén på arbetet, utan om arbetets karaktär. Dålig journalistik är journalistik, vinklad journalistik är journalistik. Vissa kräver en viss utbildning av journalisten för att vilja erkänna honom, och Lamotte är skolad vid Göteborgs universitet och har varit verksam på Sveriges Television och på Göteborgs-Posten. D