Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Att generalisera löser inget

Det påstås sitta en lapp på Danderyds sjukhus med följande text:
"Här på Danderyds sjukhus har vi både manliga och kvinnliga medarbetare. Vid akutbesök kan du inte välja behandlande personal."
Nej, man är ju där för att få vård, så det är inget konstigt att man inte får välja kön på vårdaren. Men varför behöver detta påpekas? I ljuset av att staten betalar dyrt till Sveriges Förenade Muslimer för att propagera för att kvinnor inte ska jobba, är det kanske inte så konstigt att Danderyds sjukhus vill påminna om att samhället inte ser ut så idag - man kan stöta på yrkeskvinnor och yrkesmän, och alla ska kunna utföra sitt arbete, oavsett kön eller könsidentitet.

Kön har däremot blivit en faktor för den som går på musikfestival. Flera tjejer har blivit sexuellt ofredade på (bl.a.) festivalen Putte i Parken. Aftonbladet pekar ut ensamkommande flyktingbarn som förövare. Det är dock inte hela sanningen. Det kan faktiskt vara värt att titta på demografier. Martina Thun kommenterar förresten detta på Twitter:
"herregud nu räcker det med armband på tjejer och galningar som påstår att det är flyktingbarn som är problemet. DET ÄR MÄN SOM ÄR PROBLEMET!"
Armbanden är del av en kampanj och var aldrig tänkt som en del av en konkret lösning på problemet. Och visst är Aftonbladet galningar, ingen kan hävda något annat!

Sverige är mångkulturellt, och var mångkulturellt redan innan vi började ta emot flyktingar i någon utsträckning att tala om. Men visst är Sverige kanske ännu mer mångkulturellt idag. Jag som har ett förflutet inom skeptikerrörelsen skulle vilja ställa några utmanande frågor kring just förövare och demografi.

Låt säga att inte gärningsmannens ålder vore en fråga. Skulle inte det betyda att du i snitt har lika många övergrepp på, säg, en Pink Floyd-konsert som på en Zara Larsson-konsert? På en Yes-koncert och en Frej Larsson-konsert?

Givet att Sverige rymmer många kulturer, borde vi inte i så fall anta att feministiska kulturer är mer framgångsrika än antifeministiska kulturer? Jag vill absolut betona att detta påstående är värt att fundera över utan att jag ska behöva nämna ordet flykting - Sverige var mångkulturellt redan innan vi började ta emot flyktingar i någon utsträckning att tala om. Om alla kulturer är lika bra eller lika dåliga, är feministiska kulturer varken bättre eller sämre än antifeministiska. Således är inte feminism något att bry sig om. Jag är skeptisk.

För den som befinner sig på Putte i Parken är det vettigt att tänka att alla män är potentiella förövare, eftersom man inte vet vem/vilka som är potentiell förövare. Men om man vill förstå problembilden, är det intressant att vara lite försiktig med generaliseringar.

Men alla står väl sig själv närmast, vilket kanske illustreras bäst av handläggarna på Migrationsverket. Sunniter ger inga kristna asyl, shiiter ger inga sunniter asyl, och så vidare. Så jobbar Svenska myndigheter i handling, och så jobbar Aftonbladet med ord.

Kommentarer

  1. Apropå din inledning, så var det på just Danderyd jag jobbade en (oförglömlig) tid. På psyket.
    En kvinnlig jojo-patient (= relativt regelbundet återkommande för inläggning) förklarade högdraget att hon "inte vill behandlas av judar", när avdelningens i särklass bästa sjuksköterska skulle ta hand om henne. Jag blev chockad.
    Vet inte hur det hela sedan utvecklades, jag var upptagen på annat håll.
    Denna patient var så vitt jag vet alldeles svensk. Bara galen, på ett ondskefullt sätt.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Mytbildningen kring Joakim Lamotte

Nu när Sveriges Radio bjudit in journalisten Joakim Lamotte, tycker jag att det kan vara legitimt att bemöta mytbildningen kring honom. Lamottes journalistik är väldigt agendadriven och han har en god förmåga att veta var han ska ställa sig för att framkalla de effekter han söker, vilket retar gallfeber på folk. Det har i sin tur gjort honom till ett lovligt byte för negativ ryktesspridning, men ett graverande påstående blir inte sant bara för att man ogillar personen det handlar om. Här är tre exempel. Det påstås ibland att Joakim Lamotte inte är journalist , ofta med hänvisning till att man inte gillar hans journalistik. Men titeln säger egentligen inte så mycket om kvalitén på arbetet, utan om arbetets karaktär. Dålig journalistik är journalistik, vinklad journalistik är journalistik. Vissa kräver en viss utbildning av journalisten för att vilja erkänna honom, och Lamotte är skolad vid Göteborgs universitet och har varit verksam på Sveriges Television och på Göteborgs-Posten. D