Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Aktuellt i SVT har förmågan att göra mig till vänstersympatisör

Idag rapporterade Aktuellt om problematiken med s.k. hyrläkare. En hyrläkare tjänar 90 000 kr/vecka (ungefär 390 000 kr/mån), men har inte alltid samma patientkännedom som fasta läkare (som tjänar omkring 60 000 kr/mån, alltså mer än trehundratusen kronor mindre per månad). Hyrläkare har fördelen att man kan avsluta deras anställning när som helst, och man slipper betala deras semester, men det förklarar bara en mycket liten del av den enormt stora löneskillnaden, så den låga kvalitén är värd att ta på allvar.

Apropå lön, vissa yrken kommer alltid att generera ytterst lite pengar på grund av att yrket i sig är så attraktivt att det alltid finns någon som är villig att ta jobbet. Djurskötare, croupierer och makeup-artister tjänar förmodligen under 25 000 kr/mån, vilket inte är speciellt lysande, men det må vara hänt. Det är lite mer problematiskt att undersköterskor, vars arbete utgör en viktig samhällstjänst, tjänar runt 25 000 kr/mån, och att inte fler undersköterskor är anställda. Det har även pratats en hel del i media om att vi har för få poliser, vars medianlön är drygt 30 000 kr/mån. Är det för få sökande är det väl bara att höja lönen. Är utrymmet att anställa för litet så är det väl bara att öka anslaget. Nu prövar regeringen istället att sänka begåvningskravet för att göra polisyrket mer attraktivt.

Det går bra för Sverige. Pengar finns, vilket t.ex. tar sig uttryck i hur vi tillsätter läkare eller att både kommunala och statliga pengar används till tjänster som är långt ifrån samhällsnyttiga eller ens önskvärda. Att säga något annat skulle vara som att påstå att våran regering består av borgarbrackor, helt befriade från någon form av grundläggande prioriteringsförmåga. Låt Gustav Fridolin fixa skolan på hundra dagar, kosta vad det kosta vill. Sluta utsätta våra patienter för risk, och låt de som tar hand om dessa få skäliga villkor till en rimlig lön.

Okänd upphovsman.

Och ta frågan om att förbättra incitamentet att söka till polishögskolan tillbaka till ritbordet en gång till, tack!

Uppdatering 2016-07-14: Aftonbladet skriver "Hyrläkaren ordinerade gurkmeja och vitaminer i stället för antibiotika, försökte värva patienter till katolska kyrkan och anmäldes som en patientfara av Region Skåne."

Kommentarer

  1. https://bjornsminusblogg.com/2016/07/14/dan-eliasson-och-jimmie-akesson/

    SvaraRadera
  2. Angående uppdateringen (har ej läst det övriga) så konstaterade en chefsperson på sjukhuset - med ett litet skratt- att när man låtit en pensionerad överläkare gå igenom katolske gurkmejaläkarens arbete visade det sig att han "felbehandlat patienterna i 80% av fallen". Åttio procent! Och det sas med ett leende!

    SvaraRadera
  3. Men sen undrar jag; man ondgör sig över doktorns "religiösa symboler" i mottagningsrummet- och är noga med att visa ett kors samt påpeka att han är katolik, hur man ställer sig till en doktor som bär den religiösa symbolen huvudduk.

    SvaraRadera
  4. Jag såg reprisen på Uppdrag granskning. Den afrikanske bluffdoktorn kunde härja fritt i åratal, i princip utan att alls bli ifrågasatt av de chefer som anställde honom, dvs huvudsakligen godhjärtade kvinnor från Norrland.
    Undantaget var väl den mer tuffa militäre stabschefen som undrade hur denne unge nobelpristagare in spe (!)i utlandet hade kunnat befinna sig på flera platser samtidigt, vilket doktorns falska intyg visade.
    När bubblan började spricka hänvisade låtsasdoktorn till "rasism" .. Se där pudelns kärna, om ni frågar mig.
    En liknande historia gällde en indisk "läkare". Ingen kollade främlingarnas uppgifter.

    SvaraRadera
  5. Riktigt otäckt angående den afrikanske doktorn (från Gambia? Gabon?)var att skälet till man inte anmälde hans i princip totala okunskap i yrket var att han faktiskt inte ställt till med någon katastrof.
    Detta berodde på att andra läkare men framförallt rutinerade sjuksköterskor bar honom på sina armar, hjälpte, visade, städade bort misstag.
    Exempel: När doktorn ställt diagnosen "infektion" på en patient med sår på näsan och skickat hem denne med recept på sårsalva, hämtade en sköterska utan att fråga själv tillbaka patienten nästa dag - hon hade sett att det var cancer.

    SvaraRadera
  6. Och
    Vad är det egentligen Patrik L vill ha sagt idag på DN:s helsida för särskilt upphöjda och noggrant utvalda insändare? Plattityder, om ni frågar mig.
    Men ruskigt bra PR förstås.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Mytbildningen kring Joakim Lamotte

Nu när Sveriges Radio bjudit in journalisten Joakim Lamotte, tycker jag att det kan vara legitimt att bemöta mytbildningen kring honom. Lamottes journalistik är väldigt agendadriven och han har en god förmåga att veta var han ska ställa sig för att framkalla de effekter han söker, vilket retar gallfeber på folk. Det har i sin tur gjort honom till ett lovligt byte för negativ ryktesspridning, men ett graverande påstående blir inte sant bara för att man ogillar personen det handlar om. Här är tre exempel. Det påstås ibland att Joakim Lamotte inte är journalist , ofta med hänvisning till att man inte gillar hans journalistik. Men titeln säger egentligen inte så mycket om kvalitén på arbetet, utan om arbetets karaktär. Dålig journalistik är journalistik, vinklad journalistik är journalistik. Vissa kräver en viss utbildning av journalisten för att vilja erkänna honom, och Lamotte är skolad vid Göteborgs universitet och har varit verksam på Sveriges Television och på Göteborgs-Posten. D