Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Svenska kyrkans attitydproblem

Den 23/5 skrev Gunnar Sjöberg, kommunikationschef på kyrkokansliet, en text som kanske var lite väl avslöjande när det kommer till attitydproblemen mot andra livsåskådningar som förpestar Svenska kyrkan. Denna gång är det Humanisternas traditionella evenemang vid riksmötets öppnande som skapar irritation - det är en sekulär högtid, alltså en högtid där inte Gud står i centrum.
"Att måla in Gud i ett hörn är ett sorgligt försök att förstora sig själv. Ungefär som när humanisterna leker härmaleken med hela kristenheten. Andliga övningar hjälper oss att komma närmare Gud. Musik, konst, meditation, gudstjänst….öppningarna till Gud är så många. Sekulära övningar hjälper oss rimligen att komma bort från Gud. Helt ok, det låter bara så oändligt tråkigt och destruktivt. Andefattigt."
Det är ytterst pinsamt när någon ger uttryck för vanföreställningen att en viss vidskepelse är "djup", medan mer naturalistiska världsbilder skulle vara "andefattiga". Verkligheten är en fantastisk plats, oavsett om Gunnar Sjöberg vet om det eller ej.

Sjöberg försvarar sig i kommentarsfältet genom att påpeka att han inte förnekar någon rätten att inte vara kristen, vilket är lite av ett villospår. Låt oss för argumentets skull säga att invändningen mot påståendet att "muslimer är tråkiga och andefattiga" är "jag förnekar ingen rätten att vara muslim", så har man visat att man inte förstår enkla resonemang.

Medlemsavgiften man betalar till Svenska kyrkan kan bäst beskrivas som en "frivillig skatt" på drygt en procent. Den som har en normal tjänstemannalön betalar alltså kanske 4-500 kr per månad till denna organisation. Den som istället väljer att vara medlem i Humanisterna betalar 365 kr per år, och får familjerabatt om fler i familjen är medlemmar. Att byta bort fördomsfull vidskepelse till förmån för förnuft och goda värderingar, är alltså en bra deal för den disponibla inkomsten!

Humanisternas förbundsordförande Christer Sturmark har skrivit ett öppet brev till Antje Jackelén, och jag kan bara hålla med honom att det absolut minsta man kan kräva från ärkebiskopen är en formell ursäkt! Sturmark fångar vår hållning mycket bra:
"Antje Jackelén, varför vill inte den kyrka du leder bejaka en mångfald av livsåskådningar i vårt land, varför vill ni inte bejaka att den sekulärhumanistiska livsåskådningen har många värderingar gemensamma med Svenska kyrkan och istället samverka med oss i de sakfrågor där vi står enade?"
Men visst, jag erkänner utan omsvep att Christer Sturmark är mer tolerant än jag, och har en bättre människosyn än mig.

Om du vill läsa mer om religion kontra sekularism:

Mats Olofsson, 2014-11-18: Religionsfrihet är inte hygienregler
Andreas Creutz, 2015-10-07: Religion är ett hinder för etik, Joel Halldorf

Kommentarer

  1. Sturmark:
    "Antje Jackelén /.../ Jag tror på livsåskådningsdialog, inte konflikt. Jag hoppas du vill bidra till det."

    Om det ska bli en ärlig dialog så måste Humanisterna använda "mock & ridicule" i sin argumentering. Då blir det naturligtvis "konflikt". Sturmark är annars en feg opportunist.

    SvaraRadera
  2. Jag skäms varje gång en vuxen människa berättar för mig hur fantastisk Gud är. Jag inser att jag av någon outgrundlig anledning begåvats med skepticism någonstans. Troligen i hjärnan. Och att väldigt många inte begåvats alls.....

    SvaraRadera
  3. Jag såg prinsdopet, vilket spektakel. Plågsamt att höra Antje svamla om Jesus, och jobbigt att alla ska tillbe en sån uppblåst och självgod "person", Jesus alltså.
    Jag, jag, jag "säger" Jesus, en obehaglig typ. Obegripligt att gästerna (många i alla fall) sväljer de här flosklerna, kungen lär nyligen ha förklarat hur djupt troende han är. Inte så förvånande i och för sig men ändå.
    Den yngre av prelaterna, han som jämt ska va me, ser jag som en ofrivilligt underhållande figur, sorry.
    Synd att Zelma gått i kloster nu, hade varit roligt att diskutera klänningarna och hattarna. Ett flygande tefat hade t ex landat på statsministerns huvud, på hans frus menar jag. Hovsångerskan Rombo sjunger verkligen skönt, och Madeleine är ju vackrare än någon filmstjärna. Men synd att Viktoria måste gå inåt med tårna, inte alls ståndsmässigt.
    Härligt att se danske kronprinsens varma, äkta smil. De är helt klart världens lyckligaste folk danskarna, det ser man ju.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lokatt
      Jag såg inte dopet, men hade varit kul att se ufot!

      Men vem skulle Antje tala om annars? Självklart är det Jesus som hon pratar om vid ett dop.

      Radera
  4. Ur Gunnar Sjöholms text: ..."hämtar kraft ur stillheten, mod ur berättelserna och lugn ur bönen till den Onåbare..."

    Den Onåbare? Vad är det för snack? Vem skulle vilja ha att göra med den som är onåbar? Vem är det han ber till då? Allt är ju Gud och Gud är överallt, säger ju Sjöberg. Men han är onåbar? I sanning en märklig Gud! I kristendomen är det annars så att bönen riktas till Gud och svaret kommer från Gud, det finns alltså kontakt. Om det inte är tjall på linjen förstås.

    Men Storkyrkan... var det inte vid just ett sådant tillfälle för ett antal år sedan nu, som biskop Brunne hade samlat Riksdagen till möte i nämnda kyrka och talade så väl att ett parti tågade ut ur kyrkan?
    Det var väl om just mänskliga rättigheter hon talade då? För inte var det väl en predikan? Alltså kan de lugnt fortsätta att samlas i Storkyrkan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Zelma
      Dopet var inte i Storkyrkan utan i den vackra mindre Slottskyrkan (heter den nog).
      Hur kan du missa...

      Radera
  5. Zelma 28 maj 2016 00:43

    Men Zelma visst är de, Gudarna, onåbara! På samma sätt som tomtar, troll och de dödas själar. Inget existerar ju!

    SvaraRadera
  6. Lokatt 27 maj 2016 21:39

    Ja Madde skulle jag inte kunna neka! Under ett avbrott i sekatöroperationerna råkande jag öppna TV:n just när Oscar hissades upp i luften efter vattenbegjutningen. Vad som slog mig (nu med referens till KG,s kommentar ovan) att lille Oscar inte hade sina föräldrars i alla fall någorlunda höga pannben. Bortbyting?

    Eller kan det vara så att naturen ordnat att skallen första tiden är plastisk för att underlätta passagen genom födelsekanalen? Och att sedan pannloberna får sin rätta höjd och innehåll från bakhuvudet? För som det såg ut igår är barnet ett fall med mikrocefali.

    Någon obstetrician som har koll på läget?

    SvaraRadera
  7. Björn
    Nja, Oscar är i alla fall väldigt lik sin syster tycker jag..

    SvaraRadera
  8. Zelma 28 maj 2016 00:43 och Lokatt28 maj 2016 10:29

    Bästa klänningsälskare. Tillåt mig att raljera lite. Är det riksdagsmän eller prinsar ni talar om. Inte samma lokal.

    SvaraRadera
  9. Björn
    Möjligt. Men Gunnar Sjöberg skriver ju som kristen och man får anta att de har en annan syn på det här med att ha kontakt med Gud via bön. Att då kalla honom den Onåbare blir konstigt.

    Och det är i Storkyrkan som riksdagsgudstjänsten hålls, därför raljerade jag om när biskop Brunne talade så väl under en sådan att ett riksdagsparti tågade ut under pågående gudstjänst (SD). Den kommentaren hör till blogginlägget vi skriver under.

    Nu drar jag ut till landet och foglarne innan jag helt blandar ihop både signaturer och allt.

    SvaraRadera
  10. Den där allsmäktige guden som är så god har sett till att den vackraste rödblommiga klänningen som bars av en av De Aderton på nobelfesten nu får hänga i garderoben. Den begåvade Sara Danius har åter drabbats av sin "botade"cancer, den ondsinte guden behagar skämta igen, eller vad det kan vara fråga om.

    Och häromdagen våldtog trettio brasilianska slynglar en sextonårig flicka efter att först ha drogat henne, de filmade äventyret och la ut på nätet. Man hör dem flabbande skryta med att de nu gjort det
    allvarligt skadade och medvetslösa barnet gravid med trettio barn..
    Man får gissa att alla de här små kloakråttorna var goda troende katoliker, för det är man ju i Brasilien eller hur.
    Vilken tur att tron finns! Den som visar den rätta vägen. Hur skulle det annars gå med rätt och moral.
    Jag vill helst inte säga vad jag tycker är lämpliga straff, men ett par snabba knips per person med garanterat permanent resultat,skulle få andra korgossar att hejda sig.

    SvaraRadera
  11. Nu har jag hittat förklaringen till välartikulerade och intellektuella Erik Helmersson tidigare obegripliga "jag är praktiserande katolik".
    Det slamrade slutgiltigt till i hjärnkontoret när vännen Johan Hilton skickade en lite ovidkommande beundrande hälsning i direktsända teveprogrammet Opinion live.
    Fortfarande är förstås själva saken något av en gåta.

    I samma program diskuterades den märkliga (och i mina ögon helsjuka) BDSM-sexualiteten. På slutet säger den manliga deltagaren, tilllika högsta hönset i BDSM-rörelsen att han lagt märke till att det finns en övervikt för människor med religiös familjebakgrund inom gruppen som vill plåga eller plågas med piskor etc, han nämnde särskilt frireligiös uppväxt.
    - Visst är det intressant!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Mytbildningen kring Joakim Lamotte

Nu när Sveriges Radio bjudit in journalisten Joakim Lamotte, tycker jag att det kan vara legitimt att bemöta mytbildningen kring honom. Lamottes journalistik är väldigt agendadriven och han har en god förmåga att veta var han ska ställa sig för att framkalla de effekter han söker, vilket retar gallfeber på folk. Det har i sin tur gjort honom till ett lovligt byte för negativ ryktesspridning, men ett graverande påstående blir inte sant bara för att man ogillar personen det handlar om. Här är tre exempel. Det påstås ibland att Joakim Lamotte inte är journalist , ofta med hänvisning till att man inte gillar hans journalistik. Men titeln säger egentligen inte så mycket om kvalitén på arbetet, utan om arbetets karaktär. Dålig journalistik är journalistik, vinklad journalistik är journalistik. Vissa kräver en viss utbildning av journalisten för att vilja erkänna honom, och Lamotte är skolad vid Göteborgs universitet och har varit verksam på Sveriges Television och på Göteborgs-Posten. D