Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Radio Houdi 169

Hur ser Veronica Maggio och Kristoffer Triumf på religion? Det och mycket annat i senaste Radio Houdi! Lyssna här, mycket nöje!

Kommentarer

  1. Jag upphör aldrig förvånas över att ateister skall vara så svåra att förstå.
    Ni har ju tidigare raljerat över Peter Wahlbecks förvirrade diskussion om att ateister saknar moral.
    Nu är det är det alltså rädsla för döden som gör oss till ateister.
    Å inte kan väl ceremonier, ritualer och känsla av tillhörighet i ett större sammanhang, vara lika värdefulla utan guds närvaro?

    Som kontrast till alla dessa galna påståenden, under Valborgshelgen var jag i NY och firade 50-årsjubileumet av den ateistiska organisationen Church of Satans grundande. Med stor black-tie galamiddag, blasfemiska ceremonier och rejäla efterfester.

    Minnen jag tog med mig därifrån, är hur fantastiskt öppensinnade och inkluderande människor kan vara trots att gud är irrelevant i deras liv.
    Livsglädjen hos människor som accepterar att deras dagar är räknade. Respekten för lag och ordning.
    Att ceremoni och ritual kan fylla dig med livsglädje och energi, trots att gud och new age är portförbjudna.

    Självklart kan även ateister känna glädje av ceremonier och ritualer. Det är ju helt skogstokigt att tro att endast gud eller nån guru kan ge mig den känslan.

    SvaraRadera
  2. Jocke Mejsel 29 maj 2016 23:23

    Alla större möten mellan människor behöver en organiserad agenda. "Nån jävla ordning får det vara" som någon sade.

    Men att fjanta sig med snyltade kopior av religiösa ceremonier som Humanisterna gör med sina "barnvälkomnande", sina "konfirmationer" av sin irreligiösa övertygelse etc., är enbart patetiskt och en tro på och en eftergift till människans vidskepliga natur. Som väl just är vad som ska bekämpas.

    (Om detta har någon bäring på Radio Houdi-inlägget vet jag inte. Ska nu lyssna.)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lyssnat på inlägget. Har vi inte redan en kvinnlig Bond? Noomi Repace?

      Radera
    2. Främst var det stolliga idéer om om dödsångest som orsak till ateistism, och tidigare avsnitt om hur ateister saknar moralisk kompass enl. Wahlbeck, och hur vi hedningar inte kan utföra ritualer som är lika givande som SvK.

      Jag vill bestämt hävda att i det mest okristna och kompromisslöst ateistiska sammanhanget, går det att uppleva samma djupa känslor som i ett tältmöte. Fast utan att kompromissa med sin förmåga att tänka rationellt.

      Jag är ju inte insatt i Humanistiska ritualer, men är det så att kristna ritualer är mallen, så kan jag inte heller begripa. Att efterlikna, eller i obskyra fall parodiera, etablerade religiösa ceremonier känns inte särskilt värdefullt. (Med risk för att begå samma tankefel själv...)
      Men visst, som ett mindre skadligt alternativ hade jag hellre skickat de barn jag inte har på en humanistisk konfirmation.

      Radera
  3. Men Björn
    Jag ser Humanisternas "barnvälkomnande" etc som övergångsriter. Många (unga) människor står och vacklar, de har insett att det där med Gud o änglarna nog inte riktigt stämmer, men de vet liksom inte vad de ska göra istället. Och så vill de ha fest - och presenter till det nya barnet från släktingarna.

    "Humanistisk konfirmation" tror jag fyller en viktig funktion, tonåringar är ju paniskt rädda för att stå ensamma, gängets lag gäller. Får man då veta att det finns flera femtonåringar som hittat annat än flummig religiositet och annat hittepå, unga som vågar tänka, kan man ty sig till det gänget
    Och inte vill jag bli begravd av en prälle som svamlar om uppståndelsen, usch (fast det spelar ju ingen roll vad jag vill i den stunden).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kanske bara är att jag inte ser NÅGOT gott med Humanisterna...;-)

      Radera
    2. Ungdomar i konfirmationsålder i min släkt, har vägrat att överväga humanistisk konfirmation, för de ville gå med sina vänner. Tanken var att de skulle hålla käften och god min för att sedan få presenterna.
      Efter första träffen (kyrklig konfirmation) har de sedan förklarat för sina föräldrar att de inte kommer sätta sin fot där igen. Då har jag skänkt lite hädiska konfirmationspresenter till dem för gott omdöme. >:-)

      Radera
  4. Nej det finns inte så mycket gott, något? hos den klubben..

    Tänkte på en sak - inte för att jag längtar dit - men jag tycker att Patriks avstängande av mig (oss) på livstid är oetisk.
    Jag skriver ibland på en mer obskyr sajt, där hade en lymmel i min närhet varit inne och klottrat, jag vet inte exakt vad men mycket strunt tydligen för "jag" (min signatur) blev avstängd, i en månad. Antagligen okej och jag har luggat den skyldige, bildlikt naturligtvis. Om jag själv hade skrivit de där dumheterna hade jag uppfattat hur jag i fortsättningen mer försiktigt skulle formulerat mig.
    (Den riktiga "jag" har aldrig ens varnats om någon sorts bestraffning någon annanstans på nätet än av kung Patrik L.)
    Att stänga av kommentatorer för evig tid är något som bara rädda envåldshärskare gör.

    SvaraRadera
  5. Jag skriver ibland på Magdalena Ribbings etikettssajt, jag tycker sånt är kul.
    - Björn, du sätter väl inte ner ditt vinglas på bordet efter att ni skålat, du och din bordsdam, innan hon satt ner sitt? Du måste vänta in din dam, hon ska inte bli sittande ensam med glaset i sin hand! ;-) - - -
    Angående att anpassa sig, när jag skriver där undviker jag osande eder och runda ord och jag är återhållsam med blasfemier, Magda är ju en äldre dam, av börd dessutom. Och jag påpekar aldrig att hennes äldre släkting var en av dem som mördade Gustav III... ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Magdalena borde veta att efter andra ögonkontakten, den EFTER smuttarna, är det just att sätta ner glasen. Vem som gör det först är egalt. Internationella regler. ;-)

      Radera
    2. Blasfemier, är något som sker i mitt hem. På samma sätt som att religionsutövande hör hemma i kyrka/tempel/moske och något man bör sköta diskret när man lämnar dessa lokaler. Som gäst i någons hem undviker man det också.
      Men som gäst i mitt hem, vilket jag behövt påpeka för gäster, är det svårt att ducka för min livsåskådning... litteratur, prydnadsföremål, tavlor. Hela lägenheten skulle behöva en exorcism om man vore vidskepligt lagd. :-)

      Radera
    3. Lokatt 30 maj 11:21
      Det är naturligtvis obehagligt att bli avstängd, men det är en sak jag undrar över: varför är det så viktigt att kommentera på just Humanistbloggen?

      Radera
  6. Det här med konfirmation i humanistisk anda begriper jag mig inte på. Hur går en sådan till? Vad är det man bekräftar? Är det en bekräftelse av deras barnvälkomnande? Den kristna konfirmationen bekräftar ju dopet, då sa föräldrarna att de ville att barnet skulle döpas in i den kristna tron och församlingen. Vid konfirmationen har barnen vuxit till sig och kan själva tycka till om hur de vill.

    Apropå det Lokatt skrev om att hon inte vill att en präst står och svamlar om uppståndelse på hennes begravning, så råkade jag komma in i en repris av prinsens dop nyligen. Där ägnade ärkebiskopen stor del av doptalet till att tala om Zlatan och fotbollströjor. Bara det att hon har missat hela poängen med symboliken i dopklänningen. Den är lång för att det symboliserar att barnet ska växa i tron, (därför är också brudklänningen lång för att människan ska fortsätta växa i tron). Men ärkebiskopen talade om att fotbollströjan är för stor därför att barnet ska växa i den. Jag tror inte man använder en och samma fotbollströja genom livet, när den är utsliten och ungen växt ur den köper man en ny som är lagom i storleken. Att stå och tjata om Zlatan under ett dop är att fria till publikum. Löjligt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Zelma
      Javisst är det så, det är med Zlatan.Det blir alltid så urbota löjligt när prällar ska vara moderna och käcka -Skämskudde gäller här, pinsamt publikfrieri, usch.

      Radera
  7. Zelma
    Idag känns det inte alls viktigt att kommentera just där.
    Men tidigare, för länge sen, uppfattade jag föreningen som att Här, här i denna gemenskap av som jag trodde intelligenta sekulära religionsbekämpande individer hade jag hittat en grupp fellow ateister, befriade från allsköns skrömt och trolleritro.
    Sen visade det sig ju att Humanisterna till stor del består av darrigt trevande tvivlare, förmodligen delvis beroende av deras religiöst vilseförande uppväxtmiljö -och framförallt av ängsliga rövslickande islamfjäskare för vilket jag inte har någon förklaring.

    Jag vill kunna prata fritt överallt, och tycker det är märkligt och fel att mitt tyckande inte får finnas med för att en nervös hemligreligiös envåldshärskare känner sig hotad och på dåligt humör.

    SvaraRadera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  9. Lokatt 1 juni 2016 02:02

    Vi måste dock tillerkänna Christer Sturmark ett par segrar i Humanisternas namn. Ett sekulärt alternativ till Storkyrkan för de folkvalda vid riksdagens årsdebut och nu i dagarna där Khunke meddelar att föreningar som erhåller skattepengar ska synas i sina aktiviteter.

    Jag tror att segrarna är Sturmarks personliga mer än Humanistiska sektens.

    Lindenfors och Gustafsson är enligt min mening två skitar som nu är akterseglade av samhällsutvecklingen. Så länge de är ansvariga för Humanistbloggen kan de själva slita den med (o)hälsan. Vill ej medverka där att höja realismen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Väntar mig nu ett Hurra Vad Vi Är Bra inlägg på Hum.bloggen. Slår vad om någon vill sätta emot.

      Radera
  10. http://www.dn.se/debatt/skattepengar-ska-inte-ga-till-hatretorik-och-polarisering/

    SvaraRadera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  12. Björn, det där är bara din profil. För att länka till ett inlägg på din profil, klicka på tidpunkten det publicerades, strax under rubriken. (Jag håller med, det är ologiskt.)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anders Hesselbom1 juni 2016 08:47

      Shukran habibi! (Nysvenska)

      Radera
    2. ..."Tack, käraste" ..? ;-)

      Radera
    3. Inte riktigt så Lokatt. Används mot båda könen. Skulle jag bli transgender så skulle jag bli lesbisk. Gillar bara kvinnor. Men mycket! ;-)

      http://mymemory.translated.net/en/Arabic/English/shukran-habibi

      Radera
    4. Jag kunde i och för sig ha skrivit "Shukran sadik"; sadik mera som kompis.

      I kungadömet där inte sprit får säljas tillverkas den och säljs i det fördolda. Kunden frågar om det finns någon sadik till salu. Kvaliteten varierar men med Pepsi går den ner. Rå Pepsi drack man ju inte. Man är ju kostmedveten...

      Radera
    5. Äsch Björn,
      jag ville bara skryta att jag förstår pytte-pyttelite arabiska, och så ville jag retas en aning!

      Radera
    6. Men naturligtvis är Anders älskvärd. Bra dubbelmening förresten; han är ju värd för vår skrivklåda!

      Radera
  13. https://www.facebook.com/bjorn.backstrom.75/posts/946032682182272?pnref=story

    SvaraRadera
  14. Jag var nog oklar när jag skrev att jag ser barnvälkomnande och humanistisk konfirmation etc som "övergångsriter", vilket man ju måste säga att de ju är för alla, så menade jag I övergången från vidskeplig religiös hokuspokusrit till ett helt sekulärt samhälle.
    För vanligt hederligt folk kan det nog kännas skakigt och osäkert om man plötsligt bara ska avstå helt från dop, konfirmation, kyrkbröllop och kyrklig begravning, man måste nog ta det lite nätt !

    SvaraRadera
  15. Beträffande kulturministerns artikel i DN höll jag på att trilla av stolen, man har upptäckt att allt inte står rätt till i de vidskepligas föreningar! Plötsligt öppnades de styrandes ögon, bara så där! Ett mirakel!
    Naturligtvis ska i förlängningen alla religiösa trollerigrupper betala sina seanser ur egen portmonnä, men man måste nog ändå skynda långsamt .
    För min del känns det oerhört mycket viktigare att odemokratiska och ibland livsfarliga "Föreningar för fred och rättvisa" omedelbart blir fråntagen varenda bidrags-dinar från våra skattepengar än att Filadelfia blir av med bidragen för kurser i tungotalande.

    SvaraRadera
  16. Beträffande kulturministerns artikel i DN höll jag på att trilla av stolen, man har upptäckt att allt inte står rätt till i de vidskepligas föreningar! Plötsligt öppnades de styrandes ögon, bara så där! Ett mirakel!
    Naturligtvis ska i förlängningen alla religiösa trollerigrupper betala sina seanser ur egen portmonnä, men man måste nog ändå skynda långsamt .
    För min del känns det oerhört mycket viktigare att odemokratiska och ibland livsfarliga "Föreningar för fred och rättvisa" omedelbart blir fråntagen varenda bidrags-dinar från våra skattepengar än att Filadelfia blir av med bidragen för kurser i tungotalande.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Mytbildningen kring Joakim Lamotte

Nu när Sveriges Radio bjudit in journalisten Joakim Lamotte, tycker jag att det kan vara legitimt att bemöta mytbildningen kring honom. Lamottes journalistik är väldigt agendadriven och han har en god förmåga att veta var han ska ställa sig för att framkalla de effekter han söker, vilket retar gallfeber på folk. Det har i sin tur gjort honom till ett lovligt byte för negativ ryktesspridning, men ett graverande påstående blir inte sant bara för att man ogillar personen det handlar om. Här är tre exempel. Det påstås ibland att Joakim Lamotte inte är journalist , ofta med hänvisning till att man inte gillar hans journalistik. Men titeln säger egentligen inte så mycket om kvalitén på arbetet, utan om arbetets karaktär. Dålig journalistik är journalistik, vinklad journalistik är journalistik. Vissa kräver en viss utbildning av journalisten för att vilja erkänna honom, och Lamotte är skolad vid Göteborgs universitet och har varit verksam på Sveriges Television och på Göteborgs-Posten. D