Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Religionens tvångsmässiga oskuld

Ni som prenumererar på Nerikes Allehanda har både läst Lars Strömans kritik mot Ann Heberlein och Eva Kellers bedrövliga svar. Detta är min replik:
Nerikes Allehandas politiska redaktör Lars Ströman har ett komplicerat förhållande till IS. Å ena sidan är våld dåligt, men å andra sidan är islam bra - förmodligen för att Ströman själv är vidskeplig och har föreställningar om en gudomlig existens. Så givetvis angriper Sröman (1/4) Ann Heberlein när hon angriper IS. Strömans hållning var att inte bara islam, utan all religion kan medföra negativa konsekvenser, så även kan en blind höna hitta ett korn, bara hon pickar tillräckligt länge. Det föll dock inte i god jord hos Eva Keller, som svarade (9/4) att religiöst motiverat våld aldrig kan vara religiöst motiverat - den som hänvisar till Gud använder alltid Gud som ett svepskäl. Låt oss anta att Keller har rätt, hur vet hon det? Det kommer vi självklart aldrig få svar på, för Eva Keller är inte skickligare än någon annan på att kommunicera med Gud. Brist på verklighetskontakt ligger i sakens natur när vi diskuterar vad ett icke-existerande väsen har för sedvänjor, åsikter och värderingar. Ironiskt nog är det precis det som gör att det är just Gud som är förebilden för dem som begår illgärningar i Guds namn - det finns ingen verklighetsförankring. Det är alltså ingen slump att de värsta illdåden sker i hans namn.
Jag räknar kallt med att Nerikes Allehanda håller ställningarna och inte heller publicerar mina kommande texter, därför publicerar jag även här på min blogg.

Kommentarer

  1. Jag förstod inte riktigt det där, är både Ströman och Keller religiösa? Jag tror ju inte att Heberlein är religiös fast hon hävdar det, det är mest för att få dubbeluppslag i dagstidningar. Jag tror hon är beroende av uppmärksamhet (likt t ex Malena Ernman).
    Jag är snart spyfärdig på alla påståenden om att Daeshs övergrepp inte har med religion att göra. Att muslimer ofta låtsas det förstår jag, men andra vidskepliga.?
    En näsvis fråga Anders, men ligger Närke i ett bibelbälte? Är hela Närke ett bibelbälte?
    Kristna vidskepliga tycks ibland vilja böja sig i ett masochistiskt krypande för islam, det har väl med Kristus lidande på korset att göra antar jag, man vill liksom vara likadan.
    I vilken tidning skrev Heberlein sin kritik mot IS ? Jag har missat.

    SvaraRadera
  2. Heberlein skriv en gästledare i GP. 26/3 tror jag det var. Kan inte få den att synas i GP's nättidning längre. Heberlein är en smart opportunist men i ledaren hade hon rätt bortsett från några (oväsentliga) sakfel som naturligtvis PK-maffian tagit fasta på.

    SvaraRadera
  3. Björn
    Tack för försöket! Jag tycker inte att allt Heberlein skriver är dumt. Och när hon till sist släpper tramset med pojkvännen där uppe och inser att det var en tonårsdröm, en mycket vanlig villfarelse hos omogna flickebarn, då tror jag hon blir intressant att läsa.

    SvaraRadera
  4. Något annat
    Lyssnade till "Gomorron världen" där den sprillans nya radioteknikern heter Gustav Blix. Programledare är Erik Blix.

    Inavel är inte bra någonstans, vare sig kusingifte eller på Radiotjänst. I hur många år som helst har jag konstaterat att den nye programledaren, den nya ljudteknikern, den nya programpresentatören etc har från radio och teve kända släktnamn.
    Privat känner jag ett par framgångsrika unga släktingar till etablerade beslutsfattare som burits fram till succé genom korruption/kamaraderi dock utan det avslöjande kända efternamnet, som t ex unge sportreportern Härenstam måste skylta med. Ingen av mina på händerna framburna unga bekanta har någon avslutad journalist-eller annan examen. Släktskap är vad som gäller.

    Först tänkte jag skriva något besk-surt till SR (och SVT)och kräva svar. Men jag insåg det hopplösa, för det är väl hon Stjärne som basar - och strax tillsammans med Aftonbladets f d chefredaktör. Lika bra att lägga ner.

    - Dessa unga är naturligtvis bärare av den kända förälderns gener, och osund likriktning och politiska ställningstagande ärvs oemotsagda vidare från konsensusdiskussionerna hemma vid köksbordet i Brommavillan.
    Det är så bra med en sån som Rumänienfödda Alice Teodorodecu, utan korrupta band, bara stenhårt arbete.
    Nu väntar jag bara skrämd på att allestädes närvarande Alexandra Pascalidous unga dotter om ett par år med fulla segel på sin räkmacka ska flyta rakt in i underhållningskarriären. Utbildning och rättvis konkurrens - glöm det :-o

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag minns plötsligt journalisten och författaren Anette Kullenbergs beskrivning av hur det gick till när hon startade sin karriär, berättat av henne själv i en av hennes böcker:
      Anettes inflytelserika familj var bjuden på mingelparty hos familjen Bonnier - nej det var nog hos en liknande storpamp. Denne frågade flickan vad hon tänkte bli när hon blev vuxen - Journalist! sa tolvåringen.
      - När du blivit stor kan du bara komma upp till mig så ska jag ordna det! sa magnaten.
      Och så blev det.

      Radera
    2. Jag skrev "beslutsfattare" i min lång-långa kommentar ovan. Vad jag menade var "beslutsfattare inom kulturens och mediernas värld". Fast det fattade ni nog allihop :-)

      Radera
    3. eh ... eller heter det kanske "medias värld"? Låter ju inte klokt. Men "mediernas värld" låter som en sån miljö som kan finnas i ens hemsökta hus.
      Äsch det får heta vad det vill.

      Radera
  5. Att det har dröjt så länge?! Nu dags för nya korståg. KD mobilisera! Kan bättra på röstetalet. Lite kick i stället för andra kinden!

    http://www.bbc.com/news/magazine-35998716

    SvaraRadera
  6. Hörde nyss om IS stora skräck: De här mördarna är enligt P1-reportern livrädda för den kvinnliga brigad som strider mot dem. Gissa varför?
    Just det, den som dödas av en kvinna kommer inte till paradiset! För första gången ett användbart kvinnoförakt.

    SvaraRadera
  7. Jag kommer osökt att tänka på de strida strömmar av unga starka män som flyr hit undan bomber och kulor.Lämnande kvinnor o barn, systrar och mödrar i sticket bland ruinerna.
    Men en liten grupp kurdiska (?)kvinnor stannar och strider mot ärkesvinen. Och skrämmer ski**n ur dem bara genom att visa sig!

    SvaraRadera
  8. Björn
    Det stämmer att Jesus uppmanar till strid - i alla fall ska en man äga ett svärd.
    Lucas 22:36
    Då sade han till dem: "Nu åter må den som har en penningpung taga den med sig, och den som har en ränsel, han göre sammalunda; och den som icke har något svärd, han sälje sin mantel och köpe sig ett sådant.

    SvaraRadera
  9. A first?

    http://www.bbc.com/news/world-asia-36062126

    SvaraRadera
  10. Och i Ryssland.

    http://www.bbc.com/news/world-europe-35305899

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Mytbildningen kring Joakim Lamotte

Nu när Sveriges Radio bjudit in journalisten Joakim Lamotte, tycker jag att det kan vara legitimt att bemöta mytbildningen kring honom. Lamottes journalistik är väldigt agendadriven och han har en god förmåga att veta var han ska ställa sig för att framkalla de effekter han söker, vilket retar gallfeber på folk. Det har i sin tur gjort honom till ett lovligt byte för negativ ryktesspridning, men ett graverande påstående blir inte sant bara för att man ogillar personen det handlar om. Här är tre exempel. Det påstås ibland att Joakim Lamotte inte är journalist , ofta med hänvisning till att man inte gillar hans journalistik. Men titeln säger egentligen inte så mycket om kvalitén på arbetet, utan om arbetets karaktär. Dålig journalistik är journalistik, vinklad journalistik är journalistik. Vissa kräver en viss utbildning av journalisten för att vilja erkänna honom, och Lamotte är skolad vid Göteborgs universitet och har varit verksam på Sveriges Television och på Göteborgs-Posten. D