Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Pengar är ingen motivator

Arbetslösheten i Sverige har ökat stadigt sedan början av 70-talet, då den var 2%. Idag får vi räkna med att staten kostar pengar, att kommunerna kostar pengar, och att varje medborgare dessutom måste försörja 1/10 av en medmänniskas utgifter. Mycket få arbetslösa blir motiverade av betald utbildning och löfte om anställning - de som finner detta attraktivt återfinns bland den redan arbetande skaran.

Till en viss grad kan man lösa problem med statens finanser genom att höja skatten. T.ex. anser rikspolischef Dan Eliasson att vi har för få poliser, vilket rimligtvis är ett problem som kan lösas med skattehöjningar, om inte omprioriteringar.

Jag är själv anhängare av hypotesen att skatt kan vara ett styrmedel, vilket innebär att högre beskattning ger lägre konsumtion. I Sverige praktiseras detta på bensin, tobak och alkohol, men jag vet att idén inte är helt okontroversiell. Det finns dem som anser att hög skatt odiskutabelt leder till ökade inkomster för stat eller kommun. Rimligtvis anser alla att det finns en gräns, om inte annat när man passerar 100% inkomstskatt, och måste betala mer än man tjänar. Men de som kritiserar denna idé anser att man i alla tillstånd under 100% kan öka statens intäkter genom att höja skatten. Hur det än ligger till med denna sak, så är vi tvungna att förhålla oss - pengar är inte alltid en motivatör.

Som invånare i Mellansverige kan jag konstatera att en arbetssökande "hen" här, har anmält till diskrimineringsombudsmannen (DO) att hen kallats för hon. Jag försvarar hens rätt att bli kränkt till döden, men om en kränkning ska anmälas till DO, har jag svårt att se vilket jobb som är lämpligt för hen. Det ligger i sakens natur att en anställning följer till att göra saker man kanske inte alltid vill göra, och att man utsätter sig för saker man inte alltid vill utsätta sig för. Även jag själv kan ibland sitta och skriva kod som visualiserar affärslogik medan jag drömmer om att bygga ett actionspel där rymdskepp jagas av laserkanoner. Och jag tänker inte låta mig övertalas att det finns någon hen i hela världen som har haft en mindre komplicerad uppväxt än vad jag själv har haft - jag råkar bara ha en omodern könsidentitet.

Aftonbladet: Kallade "hen" för "hon" – anmäls för diskriminering

Kommentarer

  1. Just pengar är en motivator. Att inte jobba. Floran av bidrag är tillräcklig. Inte bara för några Svensöner utan också för Mustapharna. Ditt inlägg skulle hetat: MER pengar är ingen motivator.

    Annars har du rätt om skattetaket. Minns Pomperipossa i Monismanien?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller rättare sagt: Att arbeta för pengarna är inget alternativ.

      Radera
  2. Något annat.
    Jag hittade ett antal "M magasin"i tvättstugebiblioteket. I nr 2 från 2015 finns en artikel om fotografen Elisabeth Ohlson Wallin och hennes fru Minna.
    Redan när Elisabeth fick Humanisternas pris i samband med "Ecce Homo" var jag konfunderad (mycket). Jag var på prisutdelningen, men förstod egentligen bara att bilderna var proffsiga och vackra. Och så tyckte jag att E. hade en tuffsnygg militärinspirerad jacka ..
    För mig var syftet med hennes fotoutställning oklart, jag fattade inte vartåt udden egentligen var riktad, som jag såg det var den t ex inte odelat religionsfientlig.
    I sitt tacktal berättade Elisabeth att hon växt upp i ett vanligt kristet hem. Samt, hon var lite mumlande där, att hon nog hade en bit av sin barnatro kvar.
    I reportaget beskriver paret sin viktiga politiska kamp för papperslösa, samt sitt gemensamma pågående projekt som heter "Homo, en helgonkalender".

    För mig är alla bilder jag sett av fotokonstnären estetisk "vanilla"-pornografi, homosex-sådan.
    Att påven blev arg över att Jesus visade snoppen kan man ju förstå, och att det blev rabalder för att ärkebiskopen inte fick komma och hälsa på honom var bra reklam.
    Men jag tror inte det här äkta paret alls är vare sig ateister eller agnostiker.
    Jag undrar över varför Elisabeth Ohlson Wallin fick priset av Humanisterna den gången. Men bilderna är sexiga, det är dom.


    SvaraRadera
  3. Också något annat:

    Nu ondgör sig amerikanerna på facebook över devisen “Nothing tastes as good as skinny feels” som är en text på en badrumsvåg. Att amerikanerna reagerar förstår man då 62 procent av dem är överviktiga och av dessa över hälften feta (obese). Inte särskilt roligt att bli påmind om sanningen varje gång man väger sig förstår man.

    https://www.yahoo.com/style/pro-anorexia-scales-removed-from-shelves-following-173542193.html

    SvaraRadera
  4. Något annat igen.

    Se den internationella kriminaliteten med skattesmitning i Dokument utifrån. Slutklämmen är att eftersom allt tystas ner och de fattiga (som vi flesta av oss är i jämförelse) blir allt fattigare och de rikare allt rikare så är det bäddat för blodutgjutelse. Allt annat i dagens värld är pseudoproblem.

    http://www.svtplay.se/video/7936919/dokument-utifran-en-lacka-i-skatteparadiset/dokument-utifran-en-lacka-i-skatteparadiset-en-lacka-i-skatteparadiset

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Mytbildningen kring Joakim Lamotte

Nu när Sveriges Radio bjudit in journalisten Joakim Lamotte, tycker jag att det kan vara legitimt att bemöta mytbildningen kring honom. Lamottes journalistik är väldigt agendadriven och han har en god förmåga att veta var han ska ställa sig för att framkalla de effekter han söker, vilket retar gallfeber på folk. Det har i sin tur gjort honom till ett lovligt byte för negativ ryktesspridning, men ett graverande påstående blir inte sant bara för att man ogillar personen det handlar om. Här är tre exempel. Det påstås ibland att Joakim Lamotte inte är journalist , ofta med hänvisning till att man inte gillar hans journalistik. Men titeln säger egentligen inte så mycket om kvalitén på arbetet, utan om arbetets karaktär. Dålig journalistik är journalistik, vinklad journalistik är journalistik. Vissa kräver en viss utbildning av journalisten för att vilja erkänna honom, och Lamotte är skolad vid Göteborgs universitet och har varit verksam på Sveriges Television och på Göteborgs-Posten. D