tisdag 1 mars 2016

Spotlight - en värdig vinnare

Det är inte längre speciellt vanligt att jag blir överrumplad av en film, men nu har det hänt. Spotlight från 2015 har nyligen (februari 2016) haft premiär i Sverige och vann häromdagen en Oscar för bästa film. Passa gärna på att köpa biobiljetter från sf.se medan den går, men man kan lika gärna avnjuta den på dvd.

Både skådespelarinsatser (Michael Keaton!) och regi är bra, men det som verkligen gör att filmen förtjänar sin Oscar-statyett är att den modigt berättar inledningen på en lång och snårig historia om hur Katolska kyrkan systematiskt utnyttjar småbarn sexuellt, hur kyrkan tystar ner övergreppen, och hur fel det blir när ett samhälle väljer att sätta sin tillit till moralism istället för till god moral.

För mig är "hantera med diskretion" en trigger, eftersom det utvecklats till att vara jesusmumbojumbo för att inte polisanmäla allvarliga brott. Och jag hoppas innerligt att detta är sprickan i väggen som får ljuset att tränga igenom.

2 kommentarer:

  1. Jag måste absolut se den. Men jag hoppas bara att hela filmen inte tilldrar sig i detta gråa kontors-redaktionsrum.
    - hehe, var det Leonard Cohen du citerade? :-)

    SvaraRadera
  2. Apropå prästpedofili, vad är det här med män och barn för något egentligen. Jag har inte sett detta i djurvärlden.

    Nyss dömdes en knäppgök i Stockholm efter att vid 20 tillfällen ha blottat sig för barn i tioårsåldern på ett modernt och kreativt sätt, med sin mobiltelefon. Han ville visa dem intressanta bilder, och scrollade fram en julgran, en hållplats - och så, häpp, en bild på hans (erigerade får man gissa)snopp...

    SvaraRadera