Fortsätt till huvudinnehåll
Startsidan      |      Min nya blogg!      |     YouTube     |      Twitter      |      Podcasts      |      Hall of fame     |      Evolution

Hänt i veckan om elöverkänslighet

Nerikes Allehanda (NA) skriver ganska ofta om religiösa, och i förra veckan rapporterade man om "en annorlunda gudstjänst" i Mullhyttan i lördags: En elsanerad gudstjänst, för elöverkänsliga. Eftersom NA aldrig någonsin ställer kritiska frågor, så ifrågasätter man givetvis inte heller de påståenden som görs om elöverkänslighet.
"Då symptomen oftast är diffusa kan många mötas av oförståelse eller bli klassade som hypokondriker, förklarar [Anette] Wisser."
Det beror inte på att symtomen är diffusa, utan på att elöverkänslighet inte finns. Förresten, betänk gärna att då inte heller Gud finns, riskerar de som tror på honom att bli klassade som vidskepliga.

Häromdagen satt jag på puben tillsammans med en gammal kollega. Vi pratade om att bygga ett självspelande sänka skepp-spel och installera det på två handenheter, för placering i kyrkan före gudstjänsten. Dessa två enheter kunde utmana varandra under gudstjänsten, och vårt antagande var att eftersom varken Gud eller elöverkänslighet finns på riktigt, skulle vi komma undan med tricket.

Och idag rapporterar SVT att Moderaterna i Olofström vill förbjuda "wi-fi och smartphones" i kommunens förskolor, så där kan snart kommunens invånare sova tryggt om natten.

Kommentarer

  1. Tyvärr är inte ämnet clear-cut nonsens. Magnetfält genererade av en spole varigenom det flyter en elektrisk ström påverkar hjärnan. Eftersom det fenomenet är verkligt är det svårt att döma ut subjektiva upplevelser av elöverkänslighet; placeboeffekter eller inte. Konstigt bara att "effekterna" nästan uteslutande drabbar kvinnor.

    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6395657

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja, varför drabbar allt sånt här strunt kvinnor? Fibromyalgi, migrän, tro på Jesus Kristus ...Hönshjärnor?
      Jag tittar ofta på FOX "Compulsive Hoarders"-serie, alltså dokumentärer om tvångsmässiga samlare, där inte alla "drabbade" är kvinnor men definitivt de flesta.
      Grubblar dag och natt över vad de här tvången beror på, jag godtar inte de förklaringar som ges; ett dött barn, mamma har gått bort (när dottern var typ 45), en skilsmässa...
      Likt "apatiska barn" som endast tycks drabba Sverige, verkar de här sjuka samlarna nästan uteslutande finnas i USA. Varför..?

      Radera
  2. Nonsens eller inte, symtomen försvinner när den "elöverkänslige" tror att miljön är fri från de maskiner som antas vara farliga för dem. Vi pratar alltså om två olika saker, eventuella maskiners faktiska farlighet kontra lysrör och mobiltelefoners förmåga att få en "elöverkänslig" att må illa.

    SvaraRadera
  3. Javisst. Det är bara det att när elström alstrar magnetfält som påverkar hjärnan i ett sammanhang är tyvärr misstanken (om än inte befogad) om annan påverkan förståelig. Det är inte två olika saker tyvärr utan olika "grader" av styrkan i magnetfälten. Tester visar ju att fenomenet i de testade fallen är inbillning. Men - åtminstone för mig - finns det en obehagskänsla i att kalla de "drabbade" för idioter. Men med religiösa: Mock & Ridicule ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hm... Min kvinnliga intuition signalerar att du har en strömkänslig flickvän ;-)

      Radera
    2. Flickvännens väninna! Nej men allvarligt talat. Öppnade du länken
      http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6395657

      Om magnetfält i hjälm på huvud har effekt kan mobil på örat som ju sitter fast på huvudet ha effekt? Motvilligt säger jag att osvuret är bäst i det här fallet. Hm.

      Radera
  4. Björn
    Som plåster på såret kan jag berätta att en bekants bekant, en kvinnlig läkare, på något litet vis nog är inne på ditt spår. I alla fall varnar hon för mobiltelefoners ibland skadliga påverkan på hjärnan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. OK. Så länge hon inte också tror på Gud kan jag bli patient...

      Radera
    2. Jag tror inte hon gör det ... Tror vänstermänniskor på gud? För i så fall, tyvärr.
      Men hon finns i Lund. Har du ont i hjärnan? I så fall kanske hon kan kurera dig ! ;-)

      Radera
    3. Äsch. Det hela var ju hypotetiskt. När jag har ont i hyvvet är det i regel självförvållat. Vet man anledning står man ut.

      Radera
  5. "Man ska vara försiktig med vinet", som det står koranen, jo faktiskt får muslimer dricka vin så det så. Men alltså inte så att man får ont i pallet, varnar den heliga boken.

    SvaraRadera
  6. Åh nej... jag hamnade i halaslaktdokumentär på min facebooksida, så fruktansvärt att jag måste gråta efter att ha sett några sekunder. modiga och uppfinningsrika unga fransmän har ordnat högtalaruppspelning under gudstjänst i kyrkan, där djuren ångestvrål ekar mellan pelarna . Man visar också våldsamt grym film på monitorer på torget.
    Jag hatar halalslakt. Jag hatar halalslaktarna. Jag föraktar den svenska myndighet som godtar torterarnas uppgift om att de följer svensk djurskyddslag och först bedövar djuret. Idioter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det som är "heligt" är det värsta onda på klotet. Eller rättare; de som håller något heligt är de onda. Att tänka på i helgtider.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bibelns böcker på engelska

Ibland vill man dela roliga bibelord till med sina internationella vänner, men då gäller det att kunna källförteckna så att de förstår. Därför har jag gjort en liten lista över bibelns böcker, beteckning och engelska motsvarighet. Jag har hämtat de svenska benämningarna från Bibel 2000. Gamla Testamentet: Första Moseboken el. Genesis (1 Mos): Genesis Andra Moseboken el. Exodus (2 Mos): Exodus Tredje Moseboken el. Leviticus (3 Mos): Leviticus Fjärde Moseboken el. Numeri (4 Mos): Numbers Femte Moseboken el. Deuteronomium (5 Mos): Deuteronomy Josua (Jos): Joshua Domarboken (Dom): Judges Rut (Rut): Ruth Första Samuelsboken (1 Sam): 1 Samuel Andra Samuelsboken (2 Sam): 2 Samuel Första Kungaboken (1 Kung): 1 Kings Andra Kungaboken (2 Kung): 2 Kings Första Krönikeboken (1 Krön): 1 Chronicles el. 1 Paralipomenon Andra Krönikeboken (2 Krön): 2 Chronicles el. 2 Paralipomenon Esra (Esr): Ezra el. 1 Esdras Nehemja (Neh): Nehemiah el. 2 Esdras Ester (Est): Esther el. 1-2 Maccabe

Har naturvetenskapen en naturalistisk bias?

Diskussionen om huruvida vetenskapen är agnostisk eller inte fortsätter. I praktiken är vetenskapen både ateistisk och gudsförnekande, bl.a. beroende på kravet att teorier måste kunna falsifieras, vilket i princip är omöjligt när man tar höjd för övernaturliga agenter. Rent tekniskt är vetenskapen agnostisk - ingen kan veta någonting om någonting - särskilt inte om verkligheten kontrolleras av gudar och demoner. Därför måste evidenslägen bedömas och därför bortser vetenskapen i praktiken från Gud. Och alla andra övernaturliga väsen. Non est ponenda pluralitas sine necessitate. Detta faller såklart inte i god jord hos den som faktiskt tror att övernaturliga väsen existerar. De vill gärna att vetenskapen ska ta särskilda hänsyn till just deras specifika föreställningar, och när så inte sker, har vi att göra med en konspiration. Här är ytterligare några invändningar som inkommit. Hittills. 1. Vetenskapen har förutfattade meningar om att gud inte finns 2. Ingen vet hur gravitation fungerar

Mytbildningen kring Joakim Lamotte

Nu när Sveriges Radio bjudit in journalisten Joakim Lamotte, tycker jag att det kan vara legitimt att bemöta mytbildningen kring honom. Lamottes journalistik är väldigt agendadriven och han har en god förmåga att veta var han ska ställa sig för att framkalla de effekter han söker, vilket retar gallfeber på folk. Det har i sin tur gjort honom till ett lovligt byte för negativ ryktesspridning, men ett graverande påstående blir inte sant bara för att man ogillar personen det handlar om. Här är tre exempel. Det påstås ibland att Joakim Lamotte inte är journalist , ofta med hänvisning till att man inte gillar hans journalistik. Men titeln säger egentligen inte så mycket om kvalitén på arbetet, utan om arbetets karaktär. Dålig journalistik är journalistik, vinklad journalistik är journalistik. Vissa kräver en viss utbildning av journalisten för att vilja erkänna honom, och Lamotte är skolad vid Göteborgs universitet och har varit verksam på Sveriges Television och på Göteborgs-Posten. D